Srpski sion

С тр . 130.

Б р. 8.

мене житељства, које ће ее увести услед преустројетва зежаљ. статистичкога зваља, бесилатно исиуп.ава, али да се те исказнице статистнчне у своје време ПЈ>авосл. срп. нарохијском свештенству једино еамо еа ћирплпцом штампаие разаслати имају. — Узетоје на зиање пзвешће архидиј администратпвног одбора о томе, да је парохија у Крљешевци подигиута из VI. у V. плаћевни разред, а окр. протопресвитер земунски извештен је о томе с тим, да ће се нлата нароху у Крњешевци у износу од 500 фор. годишњих већ у овој, 1896. г., издавати. — Услед смрти администратора нарохнје у Сибачу, јереја Ј. А. иостављенје за прпвр. администратора тамошњег шишатовачки јеромонах Јустин Којић. — Поднесенн од окружних протопрезвитера нменнцн, искази и податци односно световнога свештенства као будућих чланова мировиискога фонда за удовпце и сирочад свештеничку, доставнће се всл. Саборском Одбору ради даље сходне употребе. — Поводом молбе јереја Ст. 0. админ. парохије у М. Р., којом моли место лнчнога парохијскога помоћнпка у Добановцнма, решено је, да се о томе преслуша дотичиа црквена оцштнна н парох А. Т , да лп су вољни нримити тога комиетента за личног парох. номоћника или не.- Услед смрти пароха у Ст. II., јереја Стевана Шимића, поетављен је за нривр. адмшшстратора тамошње иарохије јеромонах Арсеније Јеремић. — Пошто се из поднесених закључака цркв. скупштине у Г. Товарнику впдп, да се без веће прнномоћи из јерарх. фонда не бп могла основати у Ст. и Нови Бановци засебна парохнја VI. разреда, ннти би могла цркв општина у Г. Товарнику (код Шида), ио евентуалном разделењу, свештенику своме прев. решкринтом одређену дотацпју давати, није дозвољено оцеплење Ст. п Нов. Бановаца из заједнице им са цркв. општином у Г. Товарнику. — Полагању стечајног испита припуштени су јереји Стеван Обрадовић админпстр. парохије у Мали Радинци, Лука Дане Мишпћ адм. парохије у Врдннку, Нпкода Пујаковић каиелану Нови Карловци и Јован Латинкпћ катихета у Руми. — По иредлогу надзорништва народно-црквенпх добара учињено је расиоложење у иогледу одношаја између настојатеља манастира Кувеждина и јеромонаха, који пребива у филијалном манастиру Дивши (Ђпиши). Допесена је иресуда у дисциплинарном иостунку иј )0тпв пароха у М. јереја Ђ. М. — Доиесене су трп бракоразводне пресуде, од којнх две гласе на сажитије а једна на развод брака. (Проповедаве). У прошлу, недељу православља, проповедао је у карловачкој саборној цркви ректор богословије, г. нротојереј Јован ВучковиК, о цркви

Христовој, православној; о дужиостима према њој а о иевршењу тпх дужности. (Избор пароха). У Мптровици се имао ирошле недеље, обавити избор пароха. Но пошто нпједан кандидат нпје добио 2 / 3 гласова, то ће у место пзабраног именован бити парох у Митровици. Од принуштених нзбору компетената, добио је админ. нарохије у Стејаиовцима Драгомир Радошевић 24, протопр. капелан у Митровпцн Григорије А. Николић 17, а лпчни капелаи у Кузмпну Миливој Борић 2 глаеа. („Гласник правоолавне далматиноко-истријске епархије";, што га нздаје нравославна еиархнјска конзисторија у Задру, налази се у опаености, да би морао престати излазити ради малог броја иретплатника а ради немања новчаних средстава, којим би га могла иста конзисторија у животу одржати. С тога администрација „Гласника" тога иозива, да га се претплатом нотпомогне, а у своме позпву вели: Наш је задатак чист п јасан: упознавање свештенства н народа нашега са духовним животом далматнискоистрпјске енархије, ширење учења православне цркве и обрана тога учења од сваког нападаја, ма с које он стране долазио. И према томе иашем задатку ми можеко п очекнвати, да ће нас српско свештенство п народ хтјетп драговољно претплатом на лист подупретп, — „Гласник" ће излазити као п до сада свршетком сваког месеца. Цена је листу 3 фор. за целу годину. За етране земље 9 франака у злату. — Претплата се шаље: ЕанцеларијМ Еп. Копзнсторије у Задру. — Препоручујемо Задарски „Гласник" најтоилије п нашем свештенству п свакоме, ко жели, да се н у далматинском крају православног Српства узмогне чутп увек глас у одбрану иравославља и оног дела православие цркве.

УПРАВА Православне Српске Епархије Горњо КарлоЕачке. Бр. ЕК. 10. ох 1896. И з ј а в а. Јереј Младен Оетојић, као капелан жуначки наппсао је био у бр. 138 н 140. јавног лиета „Србобрана" год. 1*94. неколико ступаца под насловом ,Јади са обале Куие." У тој својој писанији заборавио се је он, на је нред јавношКу, недоетојно увриједио канонич::ога старјсшину свога, падлежпога нароха и нротЈ РаФаила Кукпћа. На умољеље Кукићево, уирављено на ову Копспсторију, да се иротив онаких неоенованих наиадаја од етрапе подложног му свештеника у загптту узме, позван је јереј Младен Остојић у Плашки па изјашњеље. И ту је Остојић пред делегираним од Консисторије новјерепством, па запнсннк изјавио своје кајаље за уврједе нане.