Srpski sion

Бр. 40

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 671.

олтар, престану му муке чим се у олтару нађе. Ту је све лијепо и укусно, управо љепше и укусније, но у осталим дијеловнма нркве. Тако и треба, само је шгета, да је та љепота иконостасом онако чврсто закључана. Кад се човјек врати из олтара и добије времена, да погледе своје зауставља на појединим стварима, онда му је мило погледати на лијепа опа златна кандиоца, владичански и царски пријесто, пјевнице, столове, који лијепо урађени у природној боји својој красно етоје поред богатом сликаријом украшених зидова. Лијеп изглед даје такође и кор, са својим решеткастим наслоном, који се повукао дуж греде, која се пружила на два тамне црвене боје мраморна стуба. Једном ријечи, лијеп храм, достојан дом Божји, угодно боравиште побожној души хришћанској, -— то је ето обновљена прква пакрачка. Стоји она сада између двора, учитељске школе и бријега оног са истока као свједок правичности наше земаљске владе, свједок мара нашег саборског одбора, свје док ножртвовности старих Пакрачана и љубави данашњих њихових синова, све спојено у једну цјелину и заједпицу љу бављу п бригом високопреосвештеног епискипа Миропа. Стоји и чека да се отворе врата, да уђе на њих Цар славе, ком ће молитва да се подигне и пјесма побожна вине. (Наставиће се).

ЛИСТАК. Б Е Л Е Ш Е Е, (Превишњи имен-дан.) У прошлу недељу служено је носле св. литургије молебствије у саборној цркви карловачкој за Његово Величанство, премилостивог нам цара и краља Франца Јосифа Првог, поводом превишњег Му нмен-дана. Богослужењу присуствовали су осим грађанства карловачког и застуиници местних нолитичких, судских и автономних власти, те просветни заводи. Како патријарашки двори, тако магистрат, богословија, гимназија и основне школе искићене беху заставама.

(Његова Светоот преузвишени г. патријарх Георгије) по свршенож послу у горњој кућл угарског сабора у Вудимпешти, стпгао је, у пратњи свога иротосинђела г. Лукпјана Богдановпћа, у Пакрад, дана 21 септембра о. г-, на заказано посвећење новообновљеног тамошњег храма. Истим влаком, путујући са Његовом Светошћу, стигао је у Пакрац из Загреба и преузвишенп г. иодбан Данило СтанковиИ и впсокопреосвештени г. епископ горњо-карловачки Михаило ГрујиИ. Из Пакраца је св. патријарх Георгије отпутовао у Даљ. Повратак Његове Светости у Карловце очекује се данас у недељу, или сутра у нонедељак. (Канцел-парагра#.) У ' горњој кући угарскога сабора расправљао се прошле недеље законски предлог о куријалном суђењу у пзборним споровима, које је доцад решавао сам парламенат. У истом предлогу палазио се и тако звани канцел-параграф, но којем би имао строго кажњен бити сваки свештеник, који би држао политичке агитацијоне говоре и проповеди. Тај параграф је горња кућа већином гласова одбацила. Против тога параграфа гласали су и Његова Светост, преузвишени госиодин иатријарх Георгије и високопреосвештена господа еппскопн, који су у седнице горње куће дошли, а наиме: Мирон еппскои пакрачки, Никанор еппскоп темишварскп, Михаило епископ горњо-карловачкп, Јеремија епископ будимски п Гаврило епископ вршачкп. (Произведење.) Као што нам накнадно јављају из горњо-карловачке дијецезе, благоизволео је високопреосвепгтени епископ Михаило произвести иароха слушиичког п наместника протопрезвитерата будачког јереја Детра Грбу за протојереја, и то на литургији, коју је впсокопреосвештени господин Михаило служно у Слуигници. (Г. Самуило Маширевиб), умировљени куријални судац, именован је чланом горње куће угарског сабора. (Прилог #онду св. Саве). Умировљени епископ нишки, преосвештени г. Димитрије , приложио је фопду св Саве 15 фор. Ч и т у љ а. ј- Протојереј Алекеандар Николић парох сенћански. Родио се у Сенти 1820. године. Основне школе свршио је у родном месту, гимназију у Темишвару и Будиму, а по том ФилозоФију у Пожуну. По свршеним тим паукама стунио је у карловачку богословију. 1848. године, 20. јануара, дакле у 23. години својој, рукоположен је од епископа Хранислава за ђакона, а 1844., на