Srpski sion

С тр . 586.

„СРПСКИ СИОИ."

Бр. зе

(Поправни иопет зрелооти). У суботу, 28. августа (9. септембра) о. г. одржап је на Новосадској с]Ш. вел. гимназији, под председништвом патронатског изаслапика проте Милана 'Кирића. а у нрисуству министарског новереника дра Едварда Маргалића, иоправни испит зрелостп са пет учепнка, који су летос упућени да носле два меседа понове испит из по једног предмета, и то: Риста Мпхајловић (Долња Тузла) из мађарског језика, Александар Марковпћ (Нови Сад), Милорад Пегаковић. (Б. Мартонош), Иван Димитрнјевић (Т. Кањпжа) из математико и Јован Милић (Новн Сад) из физике. Сви су ноправили своје летошње одеве н проглашени су зрелпма. (Добротворна Задруга Српкиња Карловкиаа) прославиће своју Заштитницу на празник Мала Госнојина, 8. ^20.) септ. о. г., после св. службе Божје резањем колача и освећењем водиде у свечаној дворани срп. вел. гпмназије. На ову свечаност позивају се најучтивије свп прпјатељи добротворне Задруге Српкпња Карловкиња. 0 звачају свечаности ове и о задатку добротворне Задруге говориће том ириликом перо* вођа Задругпн г. проф. Светислав КоларовиЛ. (Књижевно Оделење „Матице Српоке") држало је 28. авгусга (9. септембра) о. г. своју редовну седниду иод председништвом А. Хаџпћа, председника друштвеног. Председник, отварајућп седницу, поздравља бачког епископа внсокопреосвештеног господпна Митрофана ЈПевиЛа, који је као члан Књпжевног Оделења први пут дошао у седнпцу. Поздравља тошгим речима дра Е. Маргалића, професора будимпештанског уннверзитета, министарског повереника за српску велпку пшназију новосадску и књижевника, који је песме о Краљевићу Марку превео на мађарскп језик и у посебној књпзи на свет издао. — За потпредседника Књижевног Оделења бира се једногласно ректор Богословије, прота Јован Вучковић, досадањп нредседник. — За чланове Књпжевног Одбора бирају се већином гласова: Јован Грчић, др. Милан Савић, Милан А. Јовановић, Стеван Лекпћ, Сава Петровпћ, др. Јован Радонпћ, др. Ђорђе Дера, Тпхомнр Остојић, из места, а са стране ови: Паја Марковић, Милутин Јакшић, РадивоЈ Врховац, Ђорђе Магарашевић, свн из Карловаца. — Узимају се на знање скупштинске одлуке о расписивању награда из задужбине Јов. Наке В. С. Миклушког, п Јована Остојића и жене му Терезије рођ. Зозукове. — Према једногласном мишљењу чланова: Јована Грчића и Радивоја Врховца досуђује се, на основу овлаштења главне скупштпне, награда од 100. фор. шаљивој

игрп у 1 чину снатписом: „Ретка срећа" под уобпчајеним условпма. Кад се отворило делу приложено занечаћено нисмо, на ком је исти мото био., који и на делу, вадело се, да је споменуту шаљиву игру наппсала Милева Симићева, учитељица више девојачке школе српске у Новоме Саду. — Исти оцењивачп не препоручују за награду трагедију: „Еан" и шаљпву игру: „По команди", од непознатпх писаца, и ако овом последњем делу прпзнају многе врлине и доста уметну израду. — Узета је на знање наредба кр. уг. мпнистарства просвете п црквених послова о нитомцима Ђ. Влајковику, из задужбине Васе Јагазовић и жене му Сарамфиле. — Узет је на знање одговор председников на нитања, која је ставио члан др. Станоје Станојевић у погледу одређења делокруга Књижевног Оделења и Улравног Одбора. — Враћене су неке молбеннце ради стипендија, које су стпгле на сгечај после истеклог рока и после Књижевним Одељењем већ пзвршене кандидације. (Темељ нове зграде Српоке Белике Гимназије 7 Новом Саду.) У последњој заједничкој седници Централног Завода и изасланпка сл. натроната решено је, да се полагање темеља те нове зграде изврши на свечан начин и то када буде и сва наша гимназијска омладпна овде на окупу. Узето је на знање, даје сл. патронат решио, да се та свечаност приреди на дан 4. октобра о. г. и да је поверено директору г. Пушпбрку, да напише споменицу, која ће се узидати са каменом темељцем. Решено је даље, да се и овај чин око зидања те нове зграде изврши заједнички и изабран је ужи одбор са обе стране, који ће под председништвом Његовог Високопреосветенства г. епископа Мптрофана Шевића да све оне кораке учпнп, који су за ту свечаност потребнп.

ЗВАНИЧНИ^ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 178 1-3 На уиражњено учитељско место I. и II. раз. срп. осн. мешовите школе у Лалићу овим се отвара стечај. Плата је учит^љу 400 ®ор., 20 Фор. у име огрева, слободан стан са две собе. кухиње, јеловника, подрума и врта од 400Д хвати ван села; а од погреба где позван 0'уде 50 нов. Дужности су прописане школском уредбом. Добро устројене молбенице имају се упутити на потписани школ. одбор најдаље до 23. септ. по ст. кал., којег дана ће се и избор обавити. Из седнице школ. одбора држане у Лалићу 31. авг. 1899. год. Школски одбор.