Srpski sion

Бг; 36. „СРПСКИ СИОН. 6

Што више у делом нашем народу буде моралне снаге за отпор прогив свакога зла, фатална данашња струја демагогије, разврата и деструкдије, све ће више слабити. Талог њезине бујице наћи ће своје место, а бистрина народнога живота изнеће на површину што је добро, што треба да иостоји и да је виђено. Круговима, из којпх је потекао горњи чланак, препоручујемо култивисање у њему изнесених назора с једне, а с друге стране еманциповање од назора, који се са спремом за свештенички позив не могу довести у склад. Г. нисцу чланка нека не буде криво, ако нриметимо, да је наше јавно мњење, односно штамну, као иредставницу његову, посматрао с једне стране. Добро је ту уочио, праведно оценио, али нека се у гвом животу својим оцењивањем не заустави на тој само страни. Ако ју је за сад узео на нишан као најгору, није погрешио. Ур.

ЛИСТАК. Б Е Ј1 Е Ш К Е. (Парастос блаженоупокојеној Царици и Краљици Јелисавети.) У прошлу недељу 29. августа (10. септембра) о. г. одржан је у саборној Св. Николајевској цркви Карловачкој свечани годишњи парастос блаженоупокојеној и непрежаљеној нашој Царици и Краљици Јелисавети. Парастос је служио Његова Светост патријарх, преузвишени господин Георгије Вр)анковиЛ, уз саслужбу свега свештенства у Карловцима. Присутни су били представници и чиновници свију власти. политичких, судских и автономних, свију просветних завода са својим ученицима, и многобројни грађани и грађанке, Срби и Српкиље Карловачке. У цркви је владало опште тужно расположење у живом сећању на незаборављену добру мајку целе отачбине и свију њезиних народа, сећање на узвишену идеалну љубу премилога нам Владара, сећање на невину мученичку смрт ЕБезина Величанства благоупокојене Царице и Краљице Јелисавете. У том тужном сећању, тужно је и отпевано трипут Е'кчна<л па/ИАТх, са осећајима непрежаљене жалости за благо-

С тр . 585.

упокојеном добром Царицом и Краљицом нашом. Бог Јој дао рајска насеља, а вечна Јој успомена благодарности међу свима народима Аустро-Угарске монархије! (| Александријски Патријарх СоФроније). У предубокој старости својој премпнуо је Александрпјски Патријарх Софроније. Родио се у Цариграду 1798. год., а 1820. постригао се за ђакона. У 1839. год. био је проп.зведен за митрополита у Хијосу. 1855. г. премештен био у Амасију, а у 1863. г. пзабран бпо за Васељенског Патријарха у Царпграду, где је патријарховао до 1867. г. када је, разболевши се од тешке болести, поднео оставку на васељенекп трон. После смрти Александриског Патријарха Нцканора 1870. г. иозват је Софронпје на Александриски пресго, са кога је мудро управљао до 21. августа 1899. год. када се и нреселио у вечиост. Патријарх Софроније служио је православној цркви најдуже од свнју досадањих клпрпка п заслужпо је опште поштовање. (Бпреоовештени епиокоп Бачки.) „Бачванпну" јављају из Сомбора, да је у скупштинској седницп тамошЈБе иравославне српске црквене ошптине, одржаној нрошле недеље, прота Љубомир Купусаревпћ објавпо, да ће ,Њ. Високонреоевешгенство господии епископ дијецезаи Митрофан Шеви% , ради одржања каноничке визитације доћи у Сомбор 18. (30.) овог месеца. Скупштина је ово саопштење са највећом радошћу узела на знање у толико више, јер Сомборци већ 30 година не имађаху среће, да у свом кругу виде епископа. Скупштпна је овластила одбор, да ради свечаног дочека впреосв. г. ешгскопа учпнп иотребне припреме. Црквеии одбор ће у тој цељи изабрати нарочнти приређивачки одбор. Впреосвећени г. енископ, по досад углављеном програму, стиже у Сомбор 18. (30.) септембра но подне у 4 сата. На жељезнпчкој станици ће еиископа корпоративно поздравитп Сомборска црквена општина. Виће и почасна бандерија коњаника, а на нуту на улаз две велике трпјумфалне капије. У вече бакљада с музиком. Други дан 19. септембра (1. октебра), биће у велпкој цркви архпјерејска служба уз асистенцпју многобројног свештенства. После службе Божје примаће впреосв. г. еппскоп подворење нзасланства. У подне у дворанама српске читаонице свечан обед у почаст впреосв. г. енископу. После обеда одлази Његово Високопреосвештенство у Сантово, ради посвећења темеља нове цркве, која ће се зидати за тамошње Србе. На том пугу пратићевиреосв. г. еиископа велпко изасланство српске православне општине Сомборске.