Srpski sion

Б р. 15.

СИОН. а

Рок стечају траје до 29. јуна (12. јула) о. г. закључно. А дотични Ие стуиити у звање онда, кад буде на то иозван. Само потпуно оспособљени могу компетовати. Молбе и сведоџбе нек упуте председништву овог одбора. Из седнице школског одбора срп. правосл. општине у Ст. Вечеју 24. априла (7. маја) 1900. Јован Михајловић Др. Арон нл. Војновић перовођа. председник шк. одбора. 0 Г Л А^а 36. 1—з _ На основу закључка овомесне црквене општпне овим се раснисује дражба за оирављање св. храма, која ће се 7. (20.) Маја о. г. одржати. Поједине радње процењене су следеће: 1. Оправа и позлата иконостаса, са чистим

С Т Е Ч А Ј. 39 1-3 На четвороразредној вероисповедиој основној школи у НађФали — Тамишка жунанија —• упражњено је учитељско место. Са истим местом сколчана је плата од 600 круна; за поФторну школу 80 круна; за огрев 100 круна и 20 круна за иероводство и 1 круну од укопа где позван буде. Изабрани учитељ уживаће стан у нарави, који се састоји: из 2 собе, кујне и остале нотребне стаје, и две баште од којих је једна код школе, а друга ван села и 3 Ј / 2 јутра ораће земље, с иримедбом, да на исте земље он сам порез плаћати има. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом прописане предмете у школи предавати и децу иојању учити. Осим тога у дужност ће му спадати при сваком богослужењу рсдовно у цркву долазити и десну невницу држати. Уз часни ност ускршњи средом и иетком на јутрењу и преждеосвећењу долазити и појати. У обзир ће се узети само они компетенти, који су Сомборску учитељску школу свршили и испит из мађарског положили, међу овима имају првенство они, који се општини лично пријавили буду. Компетовати могу и учитељице. — Молбенице имају се на нредседништво слати. Рок иријаве траје до 10. јуна — но ст. кал. — о. г. Ново изабрани учитељ или учитељица место заузима почетком школске године т. ј. 15. августа 1900. године. У Нађфали (и. р. ВхекезиЦ 1. (14.) маја 1900. Перовођа: Председник: Анка Ст. БркиК Ђока Петков. учитељица. М. Шк. 0. бр. 62. ех 1900. 37 1 — 1 С Т Е Ч А Ј. Услед смрти Јована Чиплића, отвара се стечај на место учитеља V. и VI. разреди сриске мушке средишне гиколе у Старом Бечеју. Годишња плата је: 1000 круна ; за свој и школски огрев 105 круна\ за школску послугу 80 круна; за иаушал 25 круна 20 филера, и за поФторну школу — кад буде на реду — 100 круна. Уз то ће уживати 4 Ј / 2 јутра иашњачкоритске земље дотле, док и други учитељи, на коју сам све терете сноси; осим тога слободан стан. Дужност је учитељева: Предавати у школи све предмете, законом ирописане; а уз то и у цркви за иевницом појати.

златом, уједно нозлата столова . . 1600 круна. 2. Кречење храма изнутра масном бојом 1000 „ 3. Да се округлина кора смањи и гвозденом оградом огради; нрозори на св. храму поваде те нови узидају 300 „ 4. Да се сва црква с ноља и звоник претресе и поправи, те три пута окречи . 400 „ 5. Оправка столова, резбарија и бојадисање масном бојом истих, те направа 9 нрозора на св. храму . 600 „ 6. Да се нод храма иретресе, те полунане плоче измену 100 „ 7. Да се црквена порта оправи т. ј. да се постојећи зид са Ј /г мет. каменом извиси, те нов зид од 40 □ ћу. сазида 260 „ Укупно круна 4260 круна. Сваки дражбоватељ има до одређеног рока нредседништву ове црквене општине своју писмену понуду (Оферт) поднети, пошто се усмена дражба држати неће. Поједини услови могу се сваки дан код нотгшсаних увидити. 'Геревић 22. Аирила 1900. Перовођа: Председник: Петар Ј. Шевић Георгије Максимовић учитељ парох 398. 1. 55. ех 1900. 38 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се на парохију 1. разреда у Ждвору. Молитељи нека се прописаним начином нријаве до Видова дна 1900. Епарх. конзисторија Вршачка.