Srpski sion

С ТР . 526.

Књижевне веети. У издању Српске Манаетирске Штамиарије ушла је у штампу и за ову школску годину биће готова НАУКА 0 БОГОСЛУЖЕМ ЕРАВОСЛАВНЕ ДРКВЕ или ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИКА за учење средњих школа напиеао -^лехссаггд&р 2Киванови4. правосл. свећеник кр. проФесор и катихета на средњивг школама у Осијеку. Ушао је у штамну и биће готов за ову школ. годину ХРИШЋАНСКИ КАТИХИЗИС ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ за средње школе саставио З^Еизгаило ГђЛГилов&иови'^ јеромонах, гимн. катихета. Обе су ове књиге одобрене од св. Архијерејског СинодаМитрополијеКарловачке, те од 1. септ. о. г. предаваће се по њима у средњим школама.

У издању Српске Манастирскв Штампарије, пзра^ена је 1ХХ ТИЦ А ЗА ПОЗНАВАЊЕ ЦРКВЕНО-СЛОВЕНСКИХ ПИСМЕНАИ ЗА СПАЈАН>Е ОВИХ У СЛОГОВЕ. Ова је штица прописана впсоким решењем српског правослевног народно-црквеног Школског Савета. — Израђена је са три масне боје на картон папиру, величина 63—(—95 сп^. Леђа су јој каигарана платном, а рамови од плеха, бронзпраног. Цена јој је 4 круне Књижеван оглае. Упозоравамо све који желе иматп Ш. свеску Змајовиних „Снохватица" у дивот повезу, по цену од 2 круне 40 потура, нека изволе послати новад на „ Лдмииистрацију Бранкова Кола у Ср. Кар■ ловцима" најдаље до 28 (15.) августа 1900 год. Укусне, модерне корице израђују се у једној реномираној фабрици у Вечу у ограничеиом броју. П. н. господа преплатници нека изволе назначити, да лижеле дивот-повезане или мековезане „Снохватице." Српски Матуранти.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 116 1-8 Истеком рока привр. учитеља г. Петра Кочвша, отвара се стечај ради понуњења сталног учитеља у потписаној општини. Плата је ељедећа: 1. За издржавање редовне школе: 720 круна а уступањем г. Ж. Ристића, за повторну школу 80 круна, коју ће своту заједно примати месечпо унапред из благајне црквене општине; 2. Два хвата тврдих дрва, која ће полит. ошптина издавати; 3. 16 мц. кам. угља или за то наушал у своти од 32 круне — у име зимског огрева — те слободан стан са баштом и свима припадајућим деловима — ако исти неби на расположењу био одмах —■ награду за исти (ио цени у месту). Осим тога сваких 5 година службовања, по наредби, доплатак од 50 ®ор. Дужности су прописане шк. уредбом, а издржаваће леву певницу. Компетовати могу сви осиособљени учитељи на срп. учит. школи у Сомбору са оспособљ. мађ. језика. Првенство има ко се лично пријави. Рок стечају 19. августа (1. сентембра) о. г. Из седнице школ. одбора држане 30. јулија (12. августа) 1900. Жарко Ристић Рада Цвеић члан и перовођа. прдседник. С Т Е Ч А Ј. 115 Оставком учитељице гђце Љубице Будимлић расписује се стечај на срп. прав. вероисповедној основној школи у Пачиру за I. и П. разред мешовите школе. На исто место тражи се учитељица са годишњом платом од 640 круна, а за повторну школу 80 круна нуз то слободан стан и сламе за огрев колико потребно буде. Учитељици епада у дужност све школском уредбом пронисане дужности обављати, као и женски ручни рад. Молбенице са потребним документима нека се поднесу месном Школском Одбору најдаље до 24. авг. т. г. Дан избораје 29. августа 1900. Из седнице Школ. Одбора држане у Пачиру 30. јулија 1900. год. Школски Одбор.