Srpski sion

.СРПСКИ СИОВ."

Б Р . 33.

Књижевне вести. У издању Српске Манастирске Штамиарије изашла је из штампе за ову школску годину књига: НАУКА 0 БОГОСЛУЖЕЊУ ПРАВОСЛАВНЕ ДРКВЕ или ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИКА за учење средн.нх школа наниеао Александар ЗСивановиЉ правоел. свећенвк кр. проФееор и катихета на средњим школама у Осијеку. Садржи Т 1 /^ таб. вел. 8° и цена јој је К. 120 Изашашао је из штампе ХРИШЋАНСКИ КАТИХИЗИС НРАВОСЈГАВНЕ ЦРКВЕ за средње школе саетавио Милованови ^ћ. јеромонах, гимн. катихета. Садржи 5 3 / 4 таб. средње 8°. цена му је 80 иотура. Обе су ове књиге одобрене од св. Архијерејоког Синода Мптрополије Карловачке,те од 1. сеит. о. !'. предаваће се по њима у средњим школама.

„ПРАВОСЛША МОРША" ЗА ВИШЕ РАЗРЕДЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА израдио Сава Теодоровић, проф . у кр. реал. гимназији у Земуну. Ова књига је нарочито удешена са средње школе, те је одобрена и прописапа за уџбеник у свима средњим завод&ма у Карловачкој Митроиолији, од.чуком св. Архијерејског Синода Карловачке Митроиолије од 29. марта 1899. Број М. 50,/Син. 18. ех 1899. Као такову примила ју је и Вис. краљевска Земаљска Влада у Загребу, те ју препоручила као школски уџбеник у свима средњим заводима у Троједници одлуком својом (одјел за богоштовље и наставу) од 22. септембра 1899. Број 14.665. ех 1-899. — Осим тога и Вис. срп. нар. Школски Савет одлуком својом од 4. (Д6.) септембра 1899. Број 326./262. ех 1899. прописао је исту књигу као уџбеник у свима сри. нар. вероисповедним мушким и и женским препарандијама. Поред своје школске унотребе, ова је књига згодно помо^но средство и за иарохијско свештенство, а особито ири еастављању црквених беседа и моралних поука, због чега је скоро од свију нреч. конеисторија у опсегу Карловачке Матрополије, као и од впреосв. г. г. српско-православних Митроиолита и Епискоиа у Босни и

Херцеговини, Далмацији и краљевини Србији евештенству топло ирепоручена. Цена је књизи, која износи 16 штампаних табака вел. 8° умерена 2 круне (2 дин. 30 п. дин.). Књига се може добити за готов новац или уз поштанско подузеће (рег Роб1> Касћпћате) у у Земуну. Књшкари имају 25°/ 0 рабата. У издању Српске Манастирске Штампарије. израђева је ШТИЦА ЗА ПОЗНАВАЊЕ ДРКВЕНО-СЛОВЕНСКИХ ПИСМЕНАИ ЗА СПЛЈАЊЕ ОВИХ У СЛОГОВЕ. Ова је штпца прописана високпм решењем српског иравослевпог народно-црквеног Школског Савета. — Израђена је са три масне боје па картон паппру, велпчина 63—}—95 стк. Леђа су јој каширана платном, а рамови од илеха, броизпраног. Цена јој је 4 коуне. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. ШКОЛСКА ОБЈАВА. 122 11 Новосадска срп. виша девојач. школа шчеће уиисивање ученица за идућу школ. 1900-1901. год. 1. сеитембра по н. к. и трајаће три дана, пре подне од 8 —12, а после подне од 3 — 5 сати. ГТре тога, т. ,ј. 31. августа, држаће се пријемни и приватни исиити. Редовна предавања почеће 5. септембра по нов. кал. Овде сс иримају ученице, које су навршиле 10 год. и које су свршиле IV. разр. осн. нар. гаколе. Ученице V. и VI. разр. оен. нар. школе могу бити примљене у II. и Ш. разр. наше школе, ако на пријемном испиту покажу бар довољан успех из свију прописаних предмета дојичног разреда. При уписивању дужна. је донети свака ученица сведоџбу од последње школ. године, а које долазе овамо са стране ирви нут дужне су донети крштени лист; осим тога и изказе, да су у своје време накаламљене кравијим богињама. При уиисивању нлаћа свака нова ученица 3 круне, а бивши ученици но 1 круну уписнине. Школарине нема. Ово важи и за приватне ученице. У Новом Саду, 20. августа 1900. Аркадије Варађанмн управитељ.