Srpski sion

Отр. 58

„СРПСКИ

СИОН,"

Б р . 4.

рекла свих индо-германских народа несумњиво је баш због једноликог устројства језика и велике множине заједничких им корена речи.' 0 У опће по еведочансту тако знаменитих језикословаца као што су: Макс Милер, Вилхелм Хумболт, Грим. и др. — имамо данас сигурна основа да верујемо, да су сви јазици потекли из једног првобитног језика, 11 којима је говорио први пар л>уди — праотац и прамајка целог данас људства. Може ли нам наука још шта јасније од овог дати за потврду истине јединства рода људског! Противници истине јединства рода људског приговарају још, као да није могуће, да за тако кратко време, као као што се у св. Писму вели, човештво се овако силно размложи. Тај приговор нема никакова чврста ослонца за собом и то прво, што је то питање хронологије, те је по том другостепеног значаја, а друго, што скоро сва до сада добивена дата о множењу рода људског, не дају места никаковој сумњи у могућност таког множења, као што се у св. Писму износи. Неки научењаци шта више путем статистичког рачунања дошли су до резултата, да је потпуно могуће, да је сав род људски, што данас по целом земаљском шару живи, потекао од једног пара људи. Полазећи с потпуно вероватне претпоставке о већој дужини живота и већој плодности људи првих времена, од каснијих све слабијих поколења, — енглески учењак Фоулер путем тих рачунања дошао је до закључка, да од једног првог пара људи за 1600 година могло би изаћи читав билион људи, док, по данашњим најтачнијим статистичким исказима, данас има на земаљској кругљи свега око 1500 милиона људи. 12 Овоме даљег коментара не треба. Исто тако нема основа сумњати у могућност распрострањења човјечјег рода по свој земљи из једне једине колевке 10 2бсМег, — Оје ЕтћеН. Аћвкаттип^ Дев Мепзсћеп^евсМ. (Јаћгћ. 4'. ЗеШасће Тћео1е^1е 186 I) стр. 63 и даље нит. Лутард-Б, Аподопн Христ1анства етр. 824 дит. 13. 11 РождественскШ — Христан. апологет. св. II. стр. 338. 12 1М<Ј. стр. 275 и срав. Каисћ, — 1Не ЕшћеН Дев Мепвсћепдевсћ!, стр. 178, 189.

његове. У пређашња времена због нетачног и непотпуног географсгсог знања не знадоше разјаенити откуд и којим путем могоше доћн у Америку њени првн становници људског рода. У новије време питање то решено је и сасвим је могуће, да су и први насељеници Америке пореклом из опће људству колевке, којом већина учењака признаје Азију. А у Америку су могли доћи први њени становници из Азије, по мишљењу једних, кроз Берингов канал и ланац (тај природни мост, који споји Азију с Америком) Алеутских острва, по мишлењу пак других — кроз групе острва тихог океана.' 3 И тако истина јединства рода људског, која, као што напред споменусмо, пролази кроз све библијско учење о човеку, јасно је посведочена поред историје предања разних народа и здравом науком у њеним резултатима. Ну, пре него што завршимо споменућемо још, да против истине јединства рода људског истицани су од старине неки приговори, који створише теорије познате под именом преадамизма 14 и коадамизма. 15 Обе ове теорије, од којих прва тобоже на основу св. Писма предпоставља да је било људи и пре Адама и Еве, а друга, да је заједно са Адамом и Евом створено и још неколико других људских парова — могле су постати само на основу својевољног тумачења неких места књиге „Бића", те немајући никаква чврста основа остају без значаја. 13 Кеиасћ, — ВЉе1 ипс! Ка4иг стр. 37. 14 Ове се теорије држаху неки слободни мислиоци још од нрвих векова Хришћанства, као Јулијан Апостата и др, ну са свим је раавио у XVIII. в. Франду8 1«аак Реугепув својом тврдњом, да је Адам само родоначелник Јудеја, а невнабоштво, да је преадамитског порекла. Види у Макарија: Правосл. Догматич. Богослов1е св. I; стр. 223. 15 Ову теорију покушаваху докааати неки природњаци прошлога донекле и даиашшег века.

0 св. Сави. (Свршетак.) Приклањајући се такии назорима о знању и науци људској мени није ни на крај памети хтети дати разумети, да се у опшге може имати што год против њеног достојанства и вредно-