Srpski sion

„СРПСКИ

сион.«

С тр . 669.

Прима се. Исши реферише о молби еиарх. скуиштине вршачке ради иаушала свештеницима, Предлаже да се удовољи молби. Прима се. П. МандровиЛ реферише о молби професора горњокарловачке, пакрачке и сомборске пренарандије ради повишења основне им плате и етанарине. Молба је оправдана, али се не може испунити, док је садашње школске уредбе која нормира плату њихову. Али им се може одредити сразмјерна припомоћ, док им се новом школ. уредбом не повиси плата. Пегициони одбор иредлаже, да се молба њихова а исто тако и молба учитеља наших виших дјевојачких школа, који траже прииомоћ — упути Саб. Одбору, да у прорачун за год. 1903. уврсти сразмјерну припомоћ. Прима се. Исти реферише о молби Ј. Лујановићеве, која тражи да јој се три године, које је провела на комуналним заводима, урачунају у године службовања. — Петициони одбор предлаже, да се не уважи. Др. Ж. МиладиновиЛ предлаже, да се молба уважи. Ив. ЈелчиЛ позива се на закључак сабора у сличној ствари цри одлучивању петита М. Калића. Тражи начелан закључак сабора у тој ствари. М. Клицин усваја предлог референтов. Др. Б. ИлиК усваја предлог дра Ж. Миладиновића. Др. М. Мушицки предлаже, да се упуте патронати школски у смислу предлога дра Ж. Миладиновића. Др. МиладиновиЛ оправдава свој предлог. Известилац Др. А. ГокииЛ усваја предлог дра Ж Миладиновића. Прима се. Исти реферише о молбама М. Симићеве учитељице на вишој дев. школи у Нов. Саду и Н. Петровићеве у Панчеву ради изједначења њихове плате са платом осталих наставника на вишој девојачкој школи. Предлаже, да се та молба на основу шк. уредбе одбије. М. Ђор-ђевиЛ предлаже, да им се одреди сразмерна припомоћ. Известилац усваја тим пре, гато је мало пре решено, да се наставницпма виших девојачких школа одреди сразмерна припомоћ.

Известилац реферише о молби Н. Лудајићеве, помоћнице у сомборској вишој девојачкој школи, која тражи цовишење плате. Петиц. одбор предлаже да се одбије. Прима се. Исти реферише о молби А. Варађанина, да му се на 10 г,, које је провео на срп. вероисп. школи, одреди деценал од 200 К. Образлаже предлог иетиционог одбора, да се молба одбије. Прима се. Исши реферише о молби дра В. Ђисаловића, проф. новосадске гимназије, да му се урачунају године службе на држ. гимназији. Образлаже предлог петиц. одбора, да се молба одбије. А. СандиК. Ја сам био за изједначење професора карловачке гимназије са новосадским но тражим, да се обазре сабор на патронат. Истиче заслуге 'Бисаловића, и према томе из разлога правичности да се молба усвоји. Прима се. Потпредседник Др. Ђ. КрасојевиЛ затвара седницу у 3 / 4 1 и заказује други за после подне.

Епископ пакрачки г. Мирон о овогодишњим закључцима братских сабора у пакрачкој дијецези. Високопреосвештени епископ Пакрачки Мирон издао је 20. августа о. г. окружницу за подручно свештенство, из које окружнице доносимо онај део, који упућује свештенство у дужности пастирског тешења болесника и одвраћења младежи од ноћних састанака. Тај део архипастирске окружнице гласи овако: „Како је свештенство наше на овогодишњим својим братским саборима само увидило да је шјеш&ње болесника , та врло важна пастирска дужност, доста запуштена, и пошто се и само свештенство изјавило, да вршењу те дужности треба више пажње поклонити, то сходно закључцима појединих братских сабора налазимо у томе погледу прописати сљедеће: 1. Пастир треба да тражи згодну прилику, да болеснога парохијана свога посјети, јер то треба да чини и сваки хришћанин. 2. Посјећивање не треба ограничити само на један једини пут, већ према приликама и потреби то да чини ивише пута.