Srpski sion

Отг. 176.

„ОРПСКИ

ожон>

једно 100 јутара земље, от умки Николе Милошевића до великог камена. Приказасмо игумену и братии да в нанред не дерзнут ни једину от мирских жен в горни монастир примати, ниже в чин монашески да постригујут, под велико наказание запрешчаетсја, Формулари за протоколи церковнија, монастирскија и прњаворскија, јако гласет по инструкции, чино предахом, нарежденому Силвестру јеромонаху јемуже приказахом да тшчателно своје дјело исполњавает. Киждаго от братии особ испитахом, обрјетајутлисја каковп злодјеи и злочинци т.ј. хрсузи и пустаие в монастиру, или в прњавору, отвјешчали необрјетајутсја, тако и прњаворци отвјешчали. По указу Них. Високопреосвјашченства Г. Архиепископа и Митрополита ириказасмо Игумену, да Јоаникија јеромонаха за њекоје весма чину монешескому содјеланое ногрјешение во арест положит, и о хљебје и водје тамо пребивает до размотренија Них. Високопреосвјашченства. Сија визитација монастира Јаска, помошчију Божијеју и благословением Високопреосвјашчењејшаго и Високодостојњејшаго Г. Г. Павла Не. надовића Православнаго Архиепископа и Митрополита славено сербскаго и валахијскаго народа, в присуствии самога Них. Преосвјашченства, исполнисја и совершисја здје в монастирје Јаску, Јунија 20. дне 1753. года. Партенији Павловић, Енископ, Арсенији Гадивојевић, Арх. и митр. Ексарх у Срему, Викентији Поповић архимандрит, Атанасији Исаијевић, игумен реметски. (Наставиће се)

0 брачним реверзима (Шегае геуегза1ез) код мешовитЕХ бракова. Д. Р. (Свршетак.) У II. говори г. Велај о превишвем решењу од 20. Августа 1869., што га је објавило ратно мпннстарство 3. Септембра п. г. „0 укпнућу још постојећег прописа о истављању реверза при склапању мешовитих бракова." На постављено самим г. Велајеи питање: „да ли се овож превпшњои решидбом укидају реверзали"?, одговорио је: „Сваки (!) види на први поглед да не!"

Овакав свој одговор брани г. Велај тпме, што сама стилпзација превишње решидбе показује да се њом не укидају реверзали код мешовитих бракова, него само још постојећи проппс о пздавању реверза при склапању мешовитих бракова, те рекавши то, рече: „а то је нешто сасма друго". Испричавшп за тпм г. Белај, како је до 1858. у војеној крајини дозволу за мешовите бракове издавало с&мо ратно мннистарство, а од то је доба то право пренето на главна заповеднпштва, те се према томе под изразом „још постојећи пропис о издавању реверза", који се укида превишњом решидбом, може и мора разумеватп онај пропис, према којему су се у сваком случају код мешовите женидбе морали дати реверзали, а без којих се нпје могло довволити, да се сме склопити мешовита женидба, а не могу се разумевати онп реверзали, које ко може алп не мора датп, а то тпм впше, јер се оно, што стоји до чије воље, не може звати сПе ћебкћеМе УогзсћгШ (постојећи пропис) — —" Г. Белај је и овде изврнуо ствар. Јесте г. Бе лају, реверзи су се морали и у оно време, кад је пзишло превишње решење 1869. у крајини војеној дати пре ступања у брак код мешозитих бракова, ал у њима није се некатоличка (мушка) страна имала обвезати, да ће сву децу, што се раде у браку васпитатп у католичкој вери. Какви су се реверзп у то време у том случају морали издати од стране некатоличких супруга; знамо да је то врло добро познато г. Белају. Па кад је он за добро нашао, да то прећути, ево ћемо ми овде навести „ Постоје%и (1869.) пропис" у погледу поменутих реверза. Гатно је министарство 16. Априла 1855. сек. Ш. одел. 8. №\ 2154. издало пропис за војену кр;>јину прп склапању мешовитих бракова. По истом су дакле пропису морали они, који су желили ступити у мешовити брак, уз молбеницу за дозволу приложити следеће прилоге: 1). Године женпхове и невестине. 2). Сведоџбу о њиховом владању. 3). Одакле су обоје, да ли су обоје надлеа-ни у оном месту, где се мисле венчати, илп ако нпсу, да ли имају од своје завичајне власти отпуст, или дозволу брачну, и да ли ће их дотична општина прпмиги за завичајнпке. 4). У чему се састоји имовно стање женихово и невестино, и да ли је довољно за издржавање породпце. 5). Какву ће корпст имати и једна и друга страна, што желе ступити у мешовите брак.