Srpski sion

с тр . 610.

орпски

сион

в р . 20.

хијског админ. одбора стоји, саборски одбор, у недостатку позитивног одређења, дисцинлинарну власт не може вршити. 2.) јер највинзим решењем од 29. Маја 1871. год. одобрене Уредбе за епархијске Скупштине §. XIV. сазив епархијске скупштине поверава надлежном админ. одбору, неодређујући ништа позитлвнога у погледу самога сазива. — Српскоцрквеног-народног Сабора у погледу тумачења ове уредбе у заседању своме 1902. године донешени закључак, потребујући највише одобрење, нису могли админ. одбори, пре саопштења највишега одобрења, на извршење тога закључка прину^ени бити. 0 чему, уз приклоп утока архид. админ. одбора од 4. Јула т. г. АО. бр. 970)551. овамо поднесенога, са прилозима заједно, путем ваше Преузвишеностп саборски одбор извештавам. У Будапешти 14. Септ. 1903. Куен-Хедервари с. р.

И з в е шт ај о еедниди епарх. конзисторије бачке држане у Новом Саду 30. еепт. (13. октобра) о. г. под предеедништвом Његова Впреоевештенетва Епиекопа Митрофана. Записник прошле седнице оверовљен. — Дат је образложен извештај Министарству богоч. п јавне наставе на тужбу Зорке Зурковићке због умировљења мужа јој умоболна пароха станишпћског. Публикован је отпис Министарства пстог о подељењу држ. припомоћи некојим свештенпцима п свешт. удовама. — Отписом истог Министарства о наређепој исправци у црквеним матицама публиковани изврвршења ради достављеним парох. звањпма. — Публикован је парохијским звањима отпис МЦСавета у предмету званичног листа „Срп. Сиона." — Публпкована је одлука Саб. Одбора свему парох. свештенству гледе како употребе подарене припомоћи оболелим свештеницима за лечење. — Пубкпкована одлука Саб. Одбора у погледу како исплате прппомоћп станишићском администратору Берисаву Верићу овом као и надлежном му окр. пртеру сомборском. Поднесени су заискани сапси Његовој Светости у предмету умировљења Љубомира Каћанског пароха кулпинског ради доставе истих Министарству богоч.

и јавне наставе, заједно са иреводом нападнутих одлука на мађарскоа језику а исти парох упућен да бележнику и транслатору за превод припадајућу таксу припошље. — Узет па знање отпис Његовог Впреосв. Госп. Еиископа Митрофана, да је постављеног адмннистратора јегарског Теодора Милића за ђакона те за презвитера рукоположити благоизволео, као и извештај окр. пртера ст. бечеЈСког, да је реченог адишистратора у звање увео. — Жсто тако на знање узет и отпис Њег. Впреосв. Госп. Епископа о рукоположењу Павла Гавриловића личног помоћника пароху гор. ковиљском за ђакона и презвитера. — Најозбиљније упозорен парох у Л. јер. Ст. С. што је осујетио одржање две заказапе одборске седнице с тпм, да строго у границама.свога делокруга пребива, те је о овом предмету извештен п Админ. Одбор бачки. — Узет на зчање пзвештај управе ман. Ковиља о како одржаној епитимији од јереја Н. К. сист. парох. помоћника у С. — Узет на знање извештај бележников. да је кр. срески суд у Суботици обавештен, да му се списи у криминалној парници нротив Т. Д. у С. не могу још уступити. — Умољен адмив. одбор, да услед канцел. потребе збирку адреса за Аустро-Монархију пабави. — Издата на изјашњење пароху у Гоепођинци жалба цркв. одбора тамошњег у предмету избора поскураче. — Поднесак цркв. опћине у Дол. Козиљу у предмету избора перовође уступљен Адиин. Одбору. Прпзив цркв. одбора у Ст. Сивцу-, као и Лазара Калуђерског и др. против одлуке конзисторијалне у погледу потврде Милана Рајића за пароха а Дра Ст. Момировића за сист. парох. пом. спроведеа МЦСавету са потребнпм извегатајем. — Тужба правосл. црквене онћине у Г. против нароха Н. Б. због једне фуруне издата истом на изјашнење. — Разјашњавајућа молба ђакона Ђорђа Павковића односно спорног вероучитељства у виш. дев. школи сомбор'* ској, спроведена МЦСавету. — Призив парох. свештепства у Сомбо^у против закључка цркр. опћине у Сомбору о хонорирању свештенства за завештајње парастосе не уважен. — Извештај фишкалов, да је код пол. власти прпјаву учинио против рнмског жупника у Чуругу, узет на знање. — Ђакон Ђ. Павковнћ ослобођен је од оптужбе окр. нртера с тим, да у будуће избегава прилике, у којима би се могао огрешити о дужну пристојност спрам својих старешина. — Узет на знање извештај бележников о президијално издатој сведочби јереју Бож. Поповићу пароху новосадском гледе вршења парох. дужности у Сантову а ради приказа порезној властп. — Узет на знање извештај бележников, да је админ