Srpski sion

В р. 2(Ј.

СРПСКИ сион

СТР. 811.

кисачки Јован Вучорић дисиеазован од богослужења до освећења новоирављеног храма. — Узет на знање извештај бележников, да је молба јер. Н. К. спст. иарох. пом. у С. радп одређења епитимвје за божпћни пост президијално одбијена и исти на ступање епптимије одма упућен. — Узет на знање нзвештај пароха Љубомира Каћанског пароха у Кулппну, да је уток против умпровљења свога уложио ва Мииистарство. — Узето на знање изјашњење пароха у Бајши М. Павловића на пријаву месног пол. звања с тим да у будуће на благодарења и прописане парастосе за чланове владајућег дома све месне корпорације нискено извести. — Узет.на знање извештај пароха у Ков. Сентивану, да је порезу п еквиваленат на активну сесију исилатио. Призив јер. Тим. Димитријевића са свима списима спроведен МЦСавету. — Узети на знање извештајп неких парох. звања о извршеној убележби у односна места протокола вентаних пеких копачно разведених бракова. — Узет на знање извештај и изјашњење јер. Ж. Поповића из Сомбора у предмету криминалне пријаве цркв. тутора тамошњих. — Молба Теодора Милића админ. у Јегри ради получења државне припомоћи Министарству с преноруком спроведена. Молба јер. Милутииа Григоријевића пароха у Баји, да .приватно изучава правне науке неуважена. Молба четворице свргаених богослова уступљепе председнику иснитне комиспје окр. пртеру Јовану Бороти да обави са осталим члановима стечајни испнт. — Призив Јована Благојевића председника цркв. опћине у Сомбору као и цркв. одбора спроведен МЦСавету. — Пријава Раде Недељкова из 0. против пароха Н. Т. издата иетом на изјашњење. — Молба цркв. опћине у Кисачу радп освећења оправљеног храма уважена. — Једна бракоразводна молба издата фишкалу на мњење.

НЕЗВАНИЧНО. Потврђена одлука саборека. Како је „мајски сабор" 1902. донео у седници својој од 5. Јулија одлуку у иогледу објашљења неких чланака односно допуне у привременој „ Уредби еиархијској" од 1871., и ако с&м сабор није закључио као што је дужан био, да се и та разјашњења и допуне подастру на превшшву потврду; саборски их је одбор отпремио на потврду.

Иста је одкука саборска, као гато се види из приложене наредбе одобрена, која паредба гласи: " Н а р е д б а срп. прав. народно-цркввнога саборскога одбора, упућена епархијским административним одборима, којом се обнародује одлука српског народно-црквенога сабора од 5. (18.) јула 1902. 6р. 6., потврђена превишњим рошењем Његова ц. и ап. кр. Величанства од 7. септембра 1903. год. у предмету тумачења односно допуне уредбе о привременом уређењу епархија од 1871. године. Ас1 С 0. - 2 Д- ех 1903. Његово дарско и апостолско краљевско Величанство благоизволило је, на предлог преузв. г. кр. уг. министра-председника, превишњим решењем Својим од 7. септембра 1903. год. најмилостивије потврдити одлуку српског народно-црквенога сабора од 5. (18.) јула 1902. бр. 6., којом су протумачени односно допуњени неки чланци уредбе о привр. уређењу епархија од 187 Ј. године. Превишње потврђени текст, како је у саборском одбору у високом отпису преузв. г. кр. уг. министра-председника од 14. сеатембра 1903. бр. 3731/М. П. II. саопћен, у српском овако гласи: „1. Епархијске се скупштине бирају сваке три године, 2. епархијски се одсеци обттавл.ају, кад буде нова епархијска скупштина изабрата, 3. епархијску скупштршу сазива административни одбор без претходне пријаве саборском одбору и без претходне његове дозволе, 4. верификацију епархијскихскупштинара обавља сама епархијска скупштина, 5. епархијске скупштине имају се бар једанпут сазвати за време трогодишше периоде, 6. епархијске скупштине су одговорне сабору и имају му подносити своје записнике." Када се ово славно-истом знања ради обпародује, уједно се славноисти упућује.