Srpski sion

ОТР. 286.

СРПСКИ

СИОН

Књижевни огласи.

Пречасним православним српским свештеницима, учитељима и пастирима духовнога стада. ^ Хрпсту љубезна браћо! Радећи као свештеници, учитељи и пастири у повјереном духовном стаду, и пратећи прошли и савремени живот и рад наш свештено пастирски, осјећамо на сваком кораку озбиљну потребу духовног листа удешенога за нашу искључиво ттстирску практику. Познато је и утврђено у нас схваћање: Теорија и иракса нераздружљиве су сестрице, које у складу доносе илодове, а пракса је још и основни камен теорији ." Па ако игдје, а оно баш у животу и раду свештено пастирском, тразки се нарочито вежбања и дуготрајног практичног искуства. На то нас упућује у првом реду само незначење пастирства, које се састоји у учењу, свештенодјејству и руковођењу вјерних на иуту сиасења. За такав Ногом одређени посао потребно је „ аиђеоско савршенство." Примајући св. тајну свештенства, добро смо разабрали архијерејску поуку : „ Иастирских дужности има толико много, да ониј, који би само треЛину од њих тачно извршио, био би о,ц свију људа смат ран за свеца, али ако се иастир сам тиме задовољи, неЛе га мимоиЛи осуда. и И тако ; само од здравог практичног свештено пастирског живота и рада може користи имати црква и народ, Златне су ријечи из златне књиге Златоустога Оца црквенога: „корист иастирске службе иротеже се на цио народ и с иравомје Госиод рекао, да је ревност за стадо биљег љубави сирам њега." За то, ето, овим скромним огласом позивамо свештенство наше у коло братско,да нас потпомогне морално и материјално т. ј. сарадњом и претплатом, да заједнички оснујемо код нас овдје ирви те врсте духовни лист под именем: „паетмрк докрми" који би, са 1. јулом о. г., два пут мјесечно излазио на штампаном табаку велике осмине и стајао на целу годину 5 круна, на пола године 2 Е 50 п. Лист би према програму доносио: I. Проиовиједи, оригиналне или у преводу, и нацрте за проповиједи. Тиме би се наше свештенство побудило, да што ревније вргаи своју проповједничку дужност, а било би и прилике да и старији и млађи свештеници на томе пољу огдедају своју снагу. II. Катихизирање : Чланци и расправе о вјеронаучним питањима и потребама, упутства свештенству за катихизирање и отштампавање израђених катихеза. Ш. Богослужење и требе: Ради правилности и једнообразности свештенодјејства истицати ће лист начин вргаења у пракси и истодобао упућивати на тачно вршење устава црквенога. У

случајевима потребе излазиће у листу питања и одговори из црквено пастирске праксе. IV. Пастирски рад и живот свештенички: Чланци и објективна разматрања из прошлог и савременог живота и рада. Примјери похвале вриједни, као и мане и недостатци у томе животу и раду. Са те тачке, лист ће живо засту пати и интересе свештенства као сталиша. V. Званичење: Упознавање са постојећим црквеним и државним законским прописима, који се тичу законодавства и послова духовне природе. Осим тога лист ће оглашавати нове наредбе св. архијерејског синода, митрополиј ских и епархијских власти и то по могућности са коментаром дотичнога реферата и давати упуства у свим пословима званичне стилистике. У „ Листку " штампаће се вијести и биљешке из црквено школског и просвјетног живота. Ко је, дакле, од браће свештеника вољан потпомоћи излажење овог кориснога свештеничкога листа, нека се на приложеној карти обвеже, да ће послати претплату чим прими први број, а читљиво потписану и франкирану карту нека адресату отпреми. Од ДОВОЉНОГа броја пријављених претплатнина зависи издавање листа. Вервсије неЋе бити. У Паврацу, на Васкрс 1904. Покретачи свештено пастирског листа: протосинђел Митрофан РајиЋ консиет. биљежник пакрачки презвитер Светозар Грубач, ларох у Новосељани.

11озив на претплату. Како је нестало и последњег комада књиге „ВЕЛПКОГ ТИПИКА*', а с многих се страна данас тражи; то смо намерни, да гатампамо у другом поправљеном и умноженом издању Васе Николајевића, проте и пароха иришког „ВЕЛИКИ ТИПИК", ако би се довољан број претплатника пријавио, да се штампарски трошкови подмирити могу, иначе не. С тога умољавамо и модимо пречасну г. г. свештенике оба реда, учитеље, богосдове и књижаре, да иззоле похатати с претплатом, како би књига што пре ући могла у штампу. Књига ће бити штампана на финој артији, изнеће преко 27 штампаних табака, а стајаће као и прва 4 круне. Рок претплате продужујемо до срршетка Јунија. Претплату ваља сдати Управи Српске Манастирске Шл-ампарије у Ср. Карловцима. У Карловцима 2 <Ј. Априла 1904. Српска Манастирска Штампарија.