Srpski sion

СРПСКИ сион

ВР. 10

Светост иоздравља свечаре са сигурном надом, да ће из куће ове излазити одушевљени апостоли чисте вере православне и братске љубави српске. Носле тога цоздрављају Њ. Светости окр. протојереј Јереми% и градски началник Мили%. ПреФект семинара, патр. архиђакон и проФ. богословије Др. В. Вуји~К сликовним кићеним говором поздравља остале госте и злрави им. Њ. Високопреосвештенство диже здравицу гостима слушаоцима богословије, као застунницима богосл. омладине, која је ван семинара. Весели га што их види, јер то му је гаранција да влада братска слога између питомаца семинара и оеих слушалаца богословије, који су ван семинарз. Др. Л. СекулиЛ наздравља кратким и лепим говором пигомцима. После свршенога ручка Његова Светост са Његовим Високопреосвештенством и осталим гостима пређе у просторије управитеља заводског, где се уз слушање свирке и песме веселих питомаца и његових гостију забавио до пред 6 сати, кад уз клицање и певање химне Његова Светост са гостима, благословивши свечаре, остави семинар и оде у двор свој. На појутарје славе Његова Светост, уз многобројну асистенцију, одслужала је парастос за покој душе неумрлога добротвора Саве Твкелије. а парастосу су присуствовали уз многе мештане слушаоци богословије и гимназије са својим проФесорима.

ЛИСТАК. В е с т и. Седнице автономних власти. За 16. о. м. сазват је саборски одбор у ванредну седницу. Јубилеј. Накнадко дознајеио, да је високопреосвештени госп. Митрофан Шеви% , епископ бачки први дан овогод. Ускрса прославио у тишини двадесетпетогодишњи јубшгеј свог свештенства. Као што је и саа слављеник скроиан, беше му и прослава скромна, тако да је за исту само најближа околпна његова знала, сам слављеник пак избегавао је сваки шул и овацнје. У име свештенства обојега реда поздравио је слављеника архимандрит ковпљски Георгпје Видицки, пожеливши му дуга века, како

би свој плодотворни рад, којим је и као дугогодишњи ревностан професор богословије и као брвжљивп епископ цркви послужио, наставити, и цркви и народу још дуго послужитп могао. На срдачном повдраву овом захвалио се високопреосв. г. епископ топлим речима, замоливши свештенство, да га у трудноме раду и позиву његовом и даље потпомаже. Придружујемо се и ми топлим жељама и поздрављамо срдачно слављенику торжество његово са жељом, да у трудноме позиву свом пстраје, п да милошћу Божјом дочека и педесетогодишњицу своју. Скромност његова је најлепши украс високог сана његовог, а марљиви рад и подвиг његов наћпће увек топлога признања у пастве, којој је 8а пастира постављен. Живео ! А. А. Шематизам православне епархије Далматинске и Истријске за годину 1905." Задар, 8° 64. Сирота далматинско-истријска епархијска управа, као што је до сада сваке годпне, тако је и ове године издала свој „Шематизам". Наше пак богате у карловачкој митрополпјп, нису у стању да издају редовно своје Шематизме, па гата више ни наша митрополија. Последњи Шематизам за митрополију имамо за 1900. годину, и ако су од тога доба наступиле у њој толике и толике промене, п ако постоји ево већ три године неки „аутономнп статистичар", који до сада није ништа изнео на јавност, и који тобоже купи грађу за Шематизам; ми никако да дођемо до њега. По горњем Шематизму, има у далматинско-пстријској епархији : 3 манаствра, 5 протопопијата, 55 парохија, 3 капеланије, 83 цркве, 11290 домова, 79909 душа, 36 свештеника монашког чина, 47 световног. У пензијп 6 свештенпка. Из православне вере нрешло у другу 5 мушких 30 женских, а из других у православну 9 мушких 42 женс-ких. Комуналних мушких школа 9, женских, 7, мешовитих 46; закладних — српских — 1 мушка, 2 женске и 1 мешовита. Број православне српске деце у свима школама 3781. У богословији има свега у све 4 године 34 богослова. Србаља у средњим заводима 60, у препарандији 16. Епархија пма разних заклада XXI. Нове српске земљорадничке задруге. У Ђлињском куту у Банији; у Дубовцу у Славонији са неограниченом одговорношћу. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.