Srpski sion

В р . 10.

СРЛ СК И с иов

О тр . 285.

Српским књижевницима, новинарима и уметницима у Аустро-Угарској. Висока кр. хрватско-славонијско-далматинска влада, одео за унутарње нослове, у Загребу,, одобрила је 9. марта 1905., под бр. 14677. иравила „ Змајадругитва сриских књижевника, новинара и уметника у Ср. Карловцима. Ба основу тих својих правила држало је друштво (1. 14.) маја о. г. своју ирву редовну главну скуиштину. У тој се скупштини друштво конситујисало, изабравши своју прву сталну управу и одборе. С тим, дакле, ступа друштво у живот. Пре свега обраћамо се свима Србима књижев ницима, новинарима и уметницима у АвстроУгарској и иозивамо их све без разлике ( аолитика је искључена правилима друштвеним) отворена срца да се упишу за чланове друштва. Ко жели да се боље унозна са намером удружења овога, нека се изволи обратити на адресу друштвенога старешине или тајника и добиће иравила друштвена. У исти мах позивамо чланове, који су се досад уписали, да уплате уписнину и чланарину. Чланарина се рачуна 1. аирила о. г. Уписпина 5 круна, месечна чланарина 2 круне. Новци у опште нека се шаљу благајнику друштвеном г. Св. КоларовиИу ирофесору у Ср. Карловцима, а све иначе, што се тиче друштва „Змаја", старешини или тајнику. У Ср. Карловцима, 9.Ј22. маја 1905. Тајник: Старешина : Милан НедељковиЂ Паја МарковиЂ Адамов.

Читуља. У Сомбору је умро 8. о. и. у 66. години свога живота парох сомборски Никола Киријак. Вечаи спомен брату Николи! У Бачуги је у горњокарловачкој епархији умро 5. о. м. у 61. години евога живота парох бачуски Васо Живковић. Покојни је поп Васо био не само примеран свештеник, него и добар отац и добар друг и иријатељ, због чега су га сви и волели, који су с њиме познати били. И ми смо пре 17 година пријатно провели три дана у његовом дому с братом његовим високопреосвећеним Г. митрополитом Дољно-тузланским Григоријем Живковићем. Вечан спомен брату Василију!

Послате књиге на приказ. Рад и именик матице сриске године 1904. са извештајел управног и књижевног одбора о њи хову раду 1903—4. Нови Сад 8° 141 + 48. Правила „Змаја", друштва српских књижевника^ новинара и уметника у Ср. Карловцима. Карловии 8° 12. Летоиис матице српске. Књ. 231. Ш. свеска за 1905. Нови Сад 8° 128. Цена 1 Кр. Књиге матице српске бр. 11. и 12. Заиадна евроиа и балкански народи према Турцима у првој половини XV. века. Написао Јован Радонип. Нови Сад 8° 299. Цена 3 Кр. Књиге за народ, издаје матица српска из задужбине Летра КоњевиЛа св. 113.: Грчки мудрац Диоген. Написао II. И. Рирјаков. Превео с руског Ник. Николајевић. Нови Сад 12° 60. Као куриозум напоменути нам је, да је у овој књижици 1. и 4. на једној хартији, а 2. и 3. на сасвим другој. Тако су што могли ураДити сам$ браћа Поповићи! Архимандрит Јован РајиН (1736 —1801.) Написао Владимир Голошин. Земун 16° 128.

Књижевни оглае.

Пречасним православним српским свештеницима, учитељима и пастирима духовнога етада. У Христу љубазна браћо! Прека објави нашој од Ускрса 1901. г. јављамо, да ће обећани духовни лчст за нашу искључиво пастирску праксу, под именом: Паствфв ДобрвШ, почети да изилази 1. јула 1905. г. два пута мјесечно на штампаном табаку велике осмине а уз цијену на цијелу годину 5 круна, на пол године 2 к 50 п. Програм је листа овај: I. Проиовиједи-. оригпналне или у преводу, и нацрте за проповиједи. Тиме би се наше свештенство побудило, да што ревније врши своју проповједничку дужност, а било би прилике да и старији и млађи свештеници на томе пољу огледају своју снагу. II. Катихизовање: Чланци и расправе о вјероучним питањима и потребама, упутства свештенству за катихизовање и отштампавање израђених катихеза, III. Богослужење и требе: Ради правилности и једнообразности свештенодјејства, истицати ће лист начин вршења у пракси и истодобно упућивати на тачно вршење устава црквенога. У случајевима по-