Srpski sion

С тр , 286.

БР. 10.

требе, ивложиће у листу питања и одговоре из црквено-пастирске праксе. IV. Пастирски рад и живот свештенички: Чланци и објективна расматрања из прошлога и савременог живота и рада. Прпмјерп похвале врпједни, као и мане и недостатци у томе жпвоту и раду. Са те тачке, лист ће живо ваступати и пнтересе свештенства као сталижа. V. Званичење: Упознавање са постојећим црквеним и државнпм законским прописпма, који се тичу законодавства и послова духовне прпроде. Оспм тога лист ће оглашавати нове наредбе св. архијерејског синода, митрополијских и епархијскнх власти и то по могућности са коментаром догичнога референта и давати упутства у свим иословима званичне стилистике. У Ђ Листку и штампаће се вијести и биљешке из црквено-школскога и просвјетнога живота. Браћу свештенике, који се још нису пријавили за претплагнике листа, молимо, да се што прпје пријаве дописницом власнику листа: Митрофану Раји%у, протосинђелу у Лакрацу. Претплата шаље се по примитку првога броја. Уједно молимо браћу свештенике, да нас и морално својом сарадњом потпомогну, а радове своје да шаљу на уредника листа: Светозара Грубача, иароха у Ерижевци. (Когбз). У Пакрацу, 10. (28). маја 1905. Власништво и уредништво „II А С Т И Р А Д 0 Б Р 0 Г А".

„КРАЈ ЈЕДНЕ ДИНАСТИЈЕ" Изашла је из штампе и разаслата је свима претплатницима =^= СВЕСКА Д Р У Г А ===== Садржај ове свеске: IV. Ниш-Цариград. У. Унутрашњи рад. VI. Чиновничко питање. Овом, другом, свеском подмирени су сви претплатници који су платили за један месец. Ако желеимати и даље свеске овога дела, нека похнтају с обнављањем претплате, јер ће се трећа свеска штампати само у онолико примерака колико је продато од прве и од друге свеске. За нове претплотнике имамо још примерака од прве и друге свеске, али према тражњи, немамо их много, а за ново издање требало би релативно много нових претплатника. Претплатнике из иностранства, који с.у до сада слали преплату непосредно, молимо да од сада то чине преко својих пошта, или, ако ове ни до сада нису добиле извештаЈ од наше поштанске управе, да и оне могу примати претплату, молимо их да поред претплате шаљу и по 15 хелера поштарине за сваку свеску. Услови за претплату: месечно, за две свеске, динар и по за Србију, круна и по за све остале земље и уз то 30 хелера за поштарину. Поред објављених књижара прима прет-

плату и књижарница г. Вел. Валожића у Београду. Трећа свеска овога дела ушла је у штампу и разаслаће се свима претплатницима до 15-ог маја ог. РБена је садржина: VII „Поп добија" VIII Краљ Милан у фронту. IX Опозиционари у служби.

извод из СРПСКЕ ГРШТ ЗА I. И II. ГИМНАЗИЈСКИ РАЗРЕД САОТАВИО ЈОВАН ЖИВАНОВИЋ

изашла је пз гатампе. Цена је књизи 1 круна Школска књига је ова одавно понестала, и ђад 1 нагаи нпсу је имали, те се јако осећала потреба да се приреди пово издање што је и учињено. Г. автор није жалио труда, да ову књигу допуни и па ново преради, а српска манавирска штампарија ивда.

Изашла је из штампе нснЈа школска књига, под насловом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА ПРАВОСЛАВНЕ УЧЕНИКЕ СРП. 0СН0ВНИХ ШКОЛА кано да у св. цркви на богослужењима суделују Издање Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. — Цена је књизи 20 потура.

к к к м А К М К

АП0СТ0ЛИ ПРАЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ УРЕДИО Прота Ваеилиј е Николајевић. Цена 1 књ. брошираноЈ' . . . . К 1 - 50 „ 1 „ тврдо везаној . „ 2*„ 1 „ тврдо везавој у са ®ијану „ 2*50 ЦјШР" Књига се може добити код Управе Сраске Манаетирске Штампарије у Ср. Карловцима.

к м М Р К м