Srpski sion

ОРИСКИ^ОИОН

С тр. №.

* # * Како су Јаков, Коста и Бранко идеал правог православаог Србииа, то су најбољм православЕШ Срби они, који су им најближи. Шјбољи су према томе правосливни Срби они, који не з тају своју струку као Бранко, или довршилл своје науке као Коста, и итли су на накнадно васпигање у Вац као Јаков. Сасвим је природно дакле да су „народни" свегатенички носланици проте и пароси оеи, који не зпају своју струку, нису довршпли или су никако довршили своје науке, и били кажњивани од својих духовних власти за разна дела. ?

Извјештај о једанаестој редовној сједпици правосл. срцске епарх. конзисторије, држаној у Пакрацу 23. новембра (6. децежбра) 1905. године, нод председањем Његовог Високоиреосвештенсгва Господина Енископа Дијецезава Мирона. Узето на зпање да су освећене и за богослужење отвореие цркве у В. и П. — Наложено јереју Т. И., адм. парох. у Г. С. да испуни податке за шедатизам. — Истражени списи у дисциплинарном предмету јереја Т. И., админ. парохије у Г. С. и јереја С. Б. иароха у ЈГ. усгупљепи конс. фискалу на мнијење. — Пожурена су нека парох. звања да поднесу извештаје о школовању правосл. српске младежи. — Упућена једна цркв. општина на редовигн нут ради попуњења мјеста парох. помоћника. Јереју М. С. пароху у В. II. наложено да има у два изворпика водити матице истодобно. — Наложено окр. протопрезвитеру Ј. Ш. да пази на домаћи живога јереја П. Т. пароха у В. — Упућен јереј Г Б. Г. парох у Л. да без нријеке потребе не под наша тужбе против тамошњег учитеља Н. В. Умољена кр. жуп. област у В. за сходни поступак да се омогући катихизирање у Ш. — Узет на знање извјештај јереја Г. М. Г. катихете у В. о раду и успеху своме. — Нреиоручена високој влади молба свешт. удове Н. В. за припомоћ. — На па рохију у М. исгшсан стечај. — Поздрављена Ње говој Светости Патријарху нашем Георгију писменом честитком педесетгодишњица свештеничке службе ње гове. — Наложено парох. звању у Р. да убиљежи у матице крштених код „Пецикозе" промјену презимена у „Војновић." — Н. М., парох. помоћ. у Б. и јереју М. Ђ., цароху у К. стављена у течај сесионалиа одштета. — Обавјештен је јереј М. Ђ., парох у К. да му је високославни Саборски Одбор подијелио потпору за лечење. — Обавјештен је јереј В. М., парох у М. да му није могао високославни Саборски Одбор подијелити потпору. — Обавјештен

је јереј К. М., парох у К. да је кр. котарска област у Вроду издала сходну одредбу за нодвоз ради катихизирања. — Узето па зпање да је јереј Т. С., парох у С. накпадно пристунио св. исповијести и причести. — Осим тога ријешено је вшнебракоразводних предмета и других предмета мање важности.

Извјештај о двапаестој редовиој сједници правосл. српске епарх. конзисторије, држаној у Пакрацу 21. децембра (З. јануара) 1905. — (ј. под предсједањем Његовог Високопреосвештенства Госп. Епискона Дијецезана Мирона. Повраћена је молба јереју М. В., пароху у В. ради мјеста за војпог каиелапа. — Узега на зцање изјава банова да не прима честитке о новој години. — Узето на знање да се Г. М., јеромонах манастира В. Г. не може отпустити из архидијец^зе. — Узет на знање извјештај да је иарох. дом у Ветову оправљен. — Повраћена је неуважена молба јереја Ј. М., пароха у Г. на мјесто пароха у Н. С. Поново су пожурена нека парох. звања да подпесу извјештај о школовању. — Опоменути су неки свештеници да имају водити матице у два примерка истодобно. — Узето на знање, да је црква у Д. освећена и за богослужење отворена, поводом тога издате су наредбе да се цркве не смију малати ни иконосгаси оправљаги без дозволе конзисторије. Јереј С. Г., иарох у К. и др. П. Б., адвокат у Б, одређени су за повјеренике у дисцшшшарном предмету нротпв јереја Т. И.. адм. парох. у Г. С. Уступљепи су конс. фискалу истражни списи у дисцинлинарном предмету против јереја Т. И., админ. парох. у Г. С. — Комуназирани су свештенству нови формулари за статистичке извзштаје. — Иописан је стечај па место парох. помоћника у В. II. Упућен је јереј Љ. Т. админ. нарох. у К. да не даје жнвотом својим повода тужбама нротив себе. — Упућен је јереЈ С. Ј. иарох у 0. да устаиови ред богослужења у Б. — Узет је на знање распоред богослужења у Ч. — Оспм тога ријешено је више бракоразводних предмета и других пре^мета мање важности.

Извештај о раду иленарне седнице епарх. конзисторије вршачке, држаае у Вршцу, 16. фебруара (1. марта) 1906. под председништвом Његовог Високопреосвештенсгва г. енископа - дијецезана Гаврила. Чланови положили заклетву. — Установљен распоред држања коизисторијалних седпица у 1906. год. Одлучеио, да се одлуке само из легално оверовљеног записника могу издавати, с тога да се записник у што краћем року носле седнице састави и оверови и онда тек одлуке издају. Оверовљава записник председник, бележник и један члан.