Srpski sion

Вр . 6. ошски

сечно по 20 К. — Ставља се у иисшохрану извештај окр. иротонрезв. звања у Панчеву, да је кр. држ. одветништо у Панчеву обуставило истрагу против јер. Л. У. пароха у Сакулама, у ствари оптужбе Б. П. против реченог јереја, због насилног полног опћења са Т. П. и да је кр. срески суд у Перлезу осудио на његову тужбу Ј. X. због увреде часги и клевете на 3 дана затвора и исплату судских трошкова, ношто речени јереј није због тог дела пресуђеи. — Узета на знање пресуда М. Ц. С. у бракоразводној нарниди М. Б. рођ. Ј. из Панчева као т. и Ж. Б. из Панчева као о., којом је нотврђена овдашња пресуда гласећа на развод брака. — Узетз на знање пресуда МЦС. у бракоразводној парници Љ. В. из Плочице као т. и Д. В. из ГаЈа као о., којом је нотврђена овдашња пресуда гласећа на развод брака. — Позвана цркв. општина у Б. Цркви, да за распис стечаја на место протопрезв. капелана пошље пристојбу. — Подељена дозвола ј- Г. II. пароху добричком, да може тужити кривичном суду Т. Д. бирташа из Добрице; жалба пак нстог ј. у ствари избора 1/3. скупштинара уступљена адм. одбору. — На молбу срп. прив. друштва „Привредника" за сталну годишњу припомоћ за његов „шегртски фонд" издат проглас на подручно свештенство и уираве манастира ради нотпомагања истог фонда. Умољен уједно адм. одбор уз устуиак молбе Привредникове", да сличан проглас и на цркв. онштине изда — Потврђен једногласан избор јер. Д. Ј. личног пом. из Врачевгаја за пароха у Крушчици, на место лич. пом. у Врачевгају расписује се стечај са роком до 12. (25.) априла, до попуњења нак тог места поверава се опслуживање парохије у Врачевгају јер. П. М. пароху из Соколовца. — С иохва лом узет на знање закључак срп. цркв. оиштнне у Старчеву и одобрено, да може зидати св. цркву и парох. дом, но изражена жеља, да црква буде у византијском стилу. — Узето на знање решење вис. С. О.-да је одобрио и у течај ставио мировину од 800 К. Хр. Г. рођ. Ј. удовој иза јер. В. Г. нро топрезв. капелана вршачког, уз наплату од 111 К као дуга истога јереја у име 6°/ 0 чрилога и затевних камата за време до 31. дец. 1905. — Узет на знање отпис кр. уг. министарства просвете и цркв. дела, којим је одобрен исправак у матицама крштених у Вршцу од 1886. 1891. и 1894. г. и умољеио градоначелничко звање вароша Вршц^, да извод из иснрављене грађ. матице кршгених од 18УЗ. врху 0. Н. овој конзисторији достави. — На мзлбу вршачке цркв. опшгине, да се учнни потребно расположење за интернирање умоболног јер. М. Т. обратила. се ова конзисторија на високосл. С. 0. ради приномоћи истом јереју за лечење, на варошку капетанију да на речеаог јер. припази и на министарство унуграшњих дела, да исти у који завод за умоболне ињ терниран буде. — Устунљена фишкална тужба гласећа на лишење свешт. чина нротив јер. К. Л. бившег адм. парћансвог, истои јереју на изјашњење у року од 10 дана и заказано рочиште о тој ствари код ове конзисторије за 20. март (2. април.) т. г. у 10. ч. дре подне. — Одбијена молба јер. К. Л. за полу-

С *р. 175

чење администрације нарохије у Борчи, иошто је исти јер. овдашњом одлуком суспендован од епитрахиља; до решења његове дисциплинарне ствари одређено му у име половице принадаЈуће му нлате и сесије 700 К. — Решено свега 47 предмета.

Табла и таблица помоћнице катихетине у оеновној школи. 1 Парох Владимир Милутиновић. Историја иедагогије доказује, да су начела о очигледаоети насгаве никла још код старих Грка. Никла су и постоЈала, али нису била јасно изражена, нису била сведена у неки ред, Јединство, систему. 11а ннак та начела, иремда расута као гхоједина зрњца, беху за педагогиЈу злата 1 Под мојим иоследњим чланком штампаним у „Српском Сиону" од прошде године (Ороја не анам, јер сам то годипие на увез иослао) саветује ми впреч. г. уредник, да се не сдужим иремного страним речима, да не би читаоци морали вагледати у речник страних речи. И ако савете, а поготово добре и одискусних људи радо иримам, ипак овај са вахвалношћу одбијам, јер је у мени јако уверење, да академски обравовани људи равуму, па и сами посведневно са страним речима оперишу. А читаоци (Ј. 0. а понаособ веронаучних чланака јееу махом свештеници академски обравовани (.?!), а у колико то није случај, ицак све еами људи од лектире (?!.). Д ако се нађе гдекоја ређа реч, обично ће јој сам контекст вначење ка8ати(?!Ј. Уповоравам впреч. г. уред. на иедагошке листове ниеане за читаоце стручне спреме, коЈа је на истом етепену са средњошкодском. Што се тиче читљивоети, ту потпуно одобравам г. уреднику, равумем га и савет његов нримам. Дди н он ће мене разуметн када му речем, да смо ми млађе генерације одрасли у доби паре и електрицитета, у доби брзине. [Да је она наша примедба била умесна и основана, ево Вам г. Милутиновићу доказа. Ми смо на ову Вашу иримедбу дозвали к себи три наЈбоља богосдова ив IV. године, и нацисали смо им ове речи и8 Вашега чланка: 1ј алудирају, 2) хередитација, 3) интелект, 4) абстинненцера, 5) темперенцера, ОЈ обсценитета , 7) ласцивноети, и од тих је речи један 8нао вначај речи I) и 2); другл 1ј, 2 ), А) и 4;, а трећи 1Ј, 3; и 4ј. Да се уверите о умесности номенуте наше примедбе, учините пробу са страним речима са „академски'' образованим евештеницима баш из новијег доба. Ми смо такође еа некима учинили, па шга више са једним који сам употребљава стране речи, па је проба врдо рђаво испала. У осталом, кад г. писац дође у Карловце, спремиди смо некодико страних речи, из једног штампаног чданка, те ћемо ее и на њему уверити о истинитости цомонуте наше тврдње. Иаак и Вама и свима ерпским писцима велимо: пишите чисто српски и равумљиво, тиме ће Ваше писање бити од веће користи, а не ће Вам оно ни мало побити цену Ваше учепости.] Уредн.