Srpski sion

Б р. 6,

С тр . 181.

Ни једно ни друго не иде у прилог „нашем" статистичару. Сад долазе подаци о „жупанија!" Гласом овога „обрасца" наит ће статистичар преузети на се дужност вођења статистике појединих жупанија. Одмах у почетку то му је много. Жупанијска власт, сиротински стол (ваљда сто), Финанцијална дирекција, водена друштва, дирекција пошта, брзојава, телеФОна, дирекција жељезница, пароброда; колико у жуианији имаде политичких срезоваикоји су то, колико опћина и које су то, колико у жупанији имаде школа и каквих, којшко библиотека и у којој би се нашло важних списа и књига по наш народ (ваља ма приближно рећи по групама, шта би се нашло за повесницу, цркву, школу, автономију и т. д.). Ко на ова питања може одговорити и како ? Не знам, да ли знаде састављач овог обрасца, да на територијуму краљевине Хрватске и Славоније нема „сиротинских столова" него само „надтуторствене области", а ови обрасци нијесу ваљда састављени само за „ужу" Угарску, него ваљда и за оних осам жупанија „Велике Угарске," у којима има три дијецезе са скоро 700.000 душа. Па каква је тек „наиомена" под 2? Без коментара је навађам: „На свако питање ваља одговорити раченицом (ваљда реченицом) која ће исказати оно што се пита, или ваља на питање исписати име или број ако се то тражи". У кратко сам рекао о томе обрасцу, а види се и из овог, колико је имаде способности наш статистичар за тај посао. Најбоље ће бити, ако Саборски Одбор ово све баци у кош, јер ништа не ваља, а бадава г. Мати правдање по „Н. Србобрану", кад и слијепи код очију виде, да је ово све смушено. Мило нам је, што је г. уредник „Н. Србобрана" на питање: „какоје могао пустити у лист онаку глупу одбрану Матину", одговорио: „то је учинио с тога, да читаоци виде каквог је смушењака и незналицу саборски одбор поставио за статистичара". / И. Л.

Извештај о раду пленарне седнице епарх. адм. одбора Вршачког, држане у Вршцу 20. фебр. (5. марта) 1906. год., под председништвом Нзеговог Висопреосвештенства г. епископа дијецезана Гаврила. Чланови одбора полажу заклетву. — За потпредседника изабран Др. Славко Милетић. Утврђен распоред за држање седница у г. 1906.

Извештај о раду седнице епарх. адм. одбора вршачког, држане 20. фебруара (5. марта) 1906. год. под председништвом Његовог Високопреосвештенства г. епископа дијецезана Таврила. Призив ј. Ј. М. пароха вршачког против решења цркв. скупштине вршачке, враћен истом, да га поднесе путем првостепене цркв. опћинске власти. — Одобрена цркв. општини у Панчеву продаја неких земљишних поседа из разлога целисходности. — Издата дозвола за брисање неутеривог парохијала цркв. општини у Панчеву. — Спроведен поднесак ман. Војиловице у ствари засебног шумара за ман. шуму саб. одбору с препоруком. — Узети на знање закључци : саб. одбора о креирању једног чиновничког места при епарх. управи са платом од 1000 К, овоепарх. екупштине о установљењу привр. подбележничког места и постављању у привременом својству на то место вршачког ђакона С. С- и извештај референта, да је президијално о том постављању извештен саб. одбор и умољен, да упути благајну и књиговодство срп. нар. цркв. фондова, да му плату у течај стави. — Расписује се стечај на подбележничко место. — Снабдевен клаузулом одобрења списак рестантног парохијала цркв. општине у Панчеву за 1904. г- и достављен вар. магистрату на иетеривање. — Упућена епарх. благајна по молби овоепарх. шк. одбора да исплати Л. К. изасланику тог одбора у М. и М. Ж. своту од 20 К. — Узета на знање президијална расположења у ствари објављивања окружницом подручним протопрезв. и парох. звањима, управама манастира и цркв. општина свих дописа саб. одбора у ствари прикупљања података потребних за „Шематизам" срп. прав. митрополије Еарловачке и одашиљања свих потребних образаца и листића за исти. — Снабдевен клаузулом одобрења и поднесен надсолгабировском звању у Анталфалви на утеривање списак дужника вероз. приноса и приреза за зидање цркв. куће у Томашевцу, а исто тако и рест. парохијала за 1905. цркв. општ. у Белобрешци-Дивићу надсолгабировском звању у Н. Молдави. — С препоруком спроведена молба управе ман. Златице министарству пољопривреде за набавку лозе. — Упућена цркв. општина у Парти. да записнике одборских седница нема подносити епарх. админ. одбору. — Уништени закључци ванр. скупшт. седнице у Вел. Га]у, због прекорачивања делокруга цркв, скушптине, узурпирања права цркв. одбора и противљења позитивним наређењима кр. рескрипта. — Узето на знање изјашњење цркв. одбора у Црепа^и на жалбу председника тамошње цркв, општине и упућен одбор, да дужности своје под новим председником савесно врши. — Снабдева се клаузулом одобрења „изјава" цртев. општине у Дентн о преноеу једне куће и баште на исту.