Srpski sion

Сту. 186,

СРПСКИ сион

Вр. 6.

Младепа Дунђерова, брата Милапа Дувђерова, познатога ^владике" назаренског из Старога Футога, с којим се у Футошкој назаревској скупгптиои ирепирао др. Бладимир Димитрпјевић и о томе год. 1903. у Б^нимпе шти и понуларно наиисану броширу издао под натаисом „У назаренској скупштини". Исто Младеново пш мо гласи: „Писано у Футогу 4/10. ме еца (пема године.) 1.) У И. Г. Н. И. X. (т. ј. У име Господа нашег Исус.ч Христа) поздрављам вае господине ја Дунђеров Младен из ФутЈга кои сам требо доћи код вас да пред вама будем, али због далеког пута ја вас молим за опроштење. 2.) Ја сам ризумо да је вашега покојног шогора Аадрије Ранковића из Футога ћи код вас и ваша сестра и љи поздрављам да ми опросте. Б.) За његова живота шио је он мени и мојој браћи аљипе и ми смо имали због аљина и посла разговора и код мене остане 1 Фор. и 70 кр. он после није иско, а ја нисам даво а сада ја вама то шиљем, јербо нисам рад да остане код мене а ви нримите и девојки подајте или јој купите што нека подере. Сотим остајте сви здрави и нека вас ово моје неколико речи у најбољем здрављу затече, и м.лим Вас господине када нриммте мој ноздрав ја вас милостивно молим да ми одговорите и оиростите јербо нисам рад да ми спречава цута и новце обашка шиљем. — Дунђеров Младен ср. Ст. Футог". (СвршиВе се)

ЛИСТАК. >* В е с т и. Великоушникова денунцијација. „Заставин" великоушни нолитичар светскога гласа, уз остала своја својства, ишчаурио се, уираво и јавно се иоказао као денунцијант, надајући се, да ће тпм путем пре доћи до жељеног мандата. Еако он ебпчествује, да под своје умотворе (ради већег ефекта и славе „Заставине", како тобоже она нма са свију страна дописника) ие ставља место где су писани, него мења место као циганин коње; то је под једав свој састав ставио Нови Сад.

У 56. бр. у белешци исприча веселник како се ЈБегова Светост док је бно изглед да ће коалицпја доћи иа владу, показивао као свагдашњи пријатељ Мађара и њиховог устава, а кад је тај изглед нре стао, како се преко пас радује што је Веч растерао угарски сабор, те објавп својим пророчким духом, да ће се ои опет иоказати као пријатељ Мађара, ако опозиција. дође на владу. Свој је умотвор завршио веселпик: „Како ето изгледају шнекулантске природе " [И не провали се земља под њиме рекавши то, оличена шпекулантска душа:] Да је то нросто денупција, која ће без сумње бити достављепа и на надлежно место; о томе нема нема сумње. Но, да ће и оиа, као и осгале денунцијације „Заставине" промашити свој циљ; о томе може бити уверен и дугоуши политичар и сва сојтарија радикалска. Његова се Светост није никада мешала, нити се меша у нолитпку, што је са свим и умесно и он има доста посла око унраве цркве. С тога нема ни нужде да се боји за свој ноложај, пошто му је због његовог коректног држања и указано онако велико одликовање и признање. Брините се дугоуши политичару за себе, и настојте да поштеним путем дођете до жељеног ман дата, до којег лажјом и денунцнјацијом никад и нн во вјеки вјеков не ћете доћи, на ма се како копрцали да до ње:а дођете.

Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Поелате књиге на приказ. Летоиис Матуце сриске. Књига II. за год. 1906. Нови Сад. 8° стр. 1з0. Цена 1 Кр. Књиге за парод. Свеска 116. Разговори у до колици. Саставио Ђока МихајловиК учитељ. II. Нови Сад. 16° стр. 82. Цена 40 филера. Лоследњи дани земниг живота Госиода нашег Исуса Христа. За народ написао Стеван С. ИлкиИ учитељ сомборски. Ср. Карловци. 8° 56. стр. Цена 40 фил.

Одговори уредништва Главном уреднику „Заставе". Шта се испрсавате као Муса Кеееџија! Нама је све једно, одговарао пред судом назови или главни уредник или црни циганин, Ал да ће неко одговорати, то стоји. Живи били на видели. Но, како стоји са оном ирећеном тужбом главешина радикалских иротив Харминца ? На то одговорите славна госнодо ришћанска, иначе ће наш народ имати и на даље мњење о њима, да се код њих за новац може све ноотићи. Г. Мати Косовцу статистипару-уреднуку. (?!) Као што крунисане главе, имају дужу и