Srpski sion

0" 252-

српски смон

Бг. 9.

подпесен нротив одбор. закључка те цркв. опћине, којим му је забрањен ирисгуи за цркв. певницу, те је речепи одборски закључак ван крености стављен будући, да пема цркв. одбор већ једипо свештеник право располагати у погледу појања при богослужењу, а по изјави там. пароха Владимира Бичанског не постоји никакав разлог, да се утецатељ том казном казни. У бракоразводнвм парницама д^нето је 73 одлуке и 12 осуда, од којих њих 10 брак коначно разводи, а 2 у крепости одржавају.

Извештај о раду ссднице архид. епарх. конзисторије, држане дпе 21. марта (3 аирила) 1906. под председништвом Његове Светости, Преузвишеног Господина Г е о ргија српског патријарха. Узет је на знање избор јереја Мирка Булића за пароха у Борову. Узето је иа знање рукоположење свршеног богослова Јована Николића, за ђакона, а по том за презвитера, који је одређен за администратора парохије у Осеку, затим рукоположење сврш. богослова Александра Секулића за ђакоиа а потом за презвитера, који је одређен за личног капелана јереју Стевану Јанковићу, пароху у Крчедину. Узет је на знање извегатај Његове Светости. да је јеромонаху ман. Вел. Ремете поделио привремени одпуст из архидијецезе ради вршења свештеаичких дужности у епархији пакрачкој. На молбу васоке кр. зем. владе, одела за богоштовје и наставу, да јој се у сврху реоргапизације више девојачке школе састави и пошље нова пасгавна оспова из веронауке, умољеп је проф. катихета на гимназијп карловачкој, нротојереј Иван Маширевић, да за та нова три разреда тј I. П. п Ш. више девојачке школе свој предлог евентуално и план наставне основе састави, и овој конзисторији ноднесе. Узет је на знање извештај високе кр. зем. владе, одела за богоштовје и наставу, да је вршење катихетских дужности на кр. малој реалној гимназији у Митровици поверила јереју Драгомиру Радошевићу, там. систем. парох. помоћнику уз месечиу награду од 10 круна за сваки недељнн сат, почев од 1. Априла 1906. рачунајући при том ексхорту за два сата обуке. Поводом тим умољена је кр. зем. влада да у сврху коначног попуњења тога места стечај у званичном листу зем. владе а и ове конзисторије расиигае, те да уједно овој конзисторији пошаље по датке о беривима тога места и да уједно назначи, да компетенти своје молбе овој конзисторији ношаљу, која ће тада од пријављених компетената једног изабрати и зем. влади ради именовања и стављања у течај плате и осталих берива предложити. Умољеп је протојереј Сава Теодоровић, катихета и проф. у Земуну, да сабере терминологијску грађу за средњошкоЈСку науку вере, те је алфабетски среди и тако сређену овој конзисторији поднесе.

Усвојен је нацрт нротокола за умрлу, а некр штену те мртворођену децу, састављен по окр. протопрезвитеру карловачком Јовану Јеремићу, будући, да је ист.1 ириликом обављања своје протопрезватерске визптације, опазио, да се код свих подруч них му парох. звања у матице крштених уводе и умрла а још некрштена, а тако исто и мртворођена деца, што се противи значају и сврси тих матица, а противи се такође и овопредметној наредби преч. архид. конзисторије од 23. августа 1890. број К. 363./244., по којој се умрла, а некрштена и мртворођена деца имају, радн статистичких података и евиденције, уводити у засебни протокол умрлих. У бракоразводним парницама донесено је 43 одлука и 4 осуде, од којих две брак у крепости одржавају, дочим га две коначно разводе.

ЛИСТАК. В е с т и. Одликовање. Високопреосвештени Г. Епископ далматински Др. Никодим Милаш , одликован је од руског цара Николе II. орденом св. Ане првога степена. Г. Епископ Милаш добио је то високо одликовање за своје савесно вршење епископске службе и за своје црквено-књижевне радове. Придружујући се и ми жељи његових епархијана и свештенства, кличемо Г. Епископу : Живео и носио дуго подарено му високо одличије уз остала одличија, на цонос у дику свога народа и цркве! Свршени избори ! Прођеше бурни дани избора посланика за земаљски и државни сабор. Срећа, што избори — бар у Хрватској п Славонији не трајаше дуже од 3 дана, и што од распуста сабора до избора беше кратко време, а иначе би пзборна борба била још много жешћа п још би се више радених дава потрошило у беспослици, ил право рећи у празним и пустим обећањима и с једне и с друге стране. Јер шта је друго изборва борба, до ли обећање шта ће се постићи ако се изабере Павле, а шта ако Шавле. Уз то се не бирају увек ни часна средства, а не жаца се ни од претња и застрашивања, како да се протури кандидаг. А светина је светина, и кад јој се на чело сгави и несавесна интелигенција; не треба се ни мало чудити, што је овде изабрат овај, а тамо онај, који није достојан ни дорастао за саборског носланика. Како је наш народ нознат са своје доброћудности и заборава, изабратима ће носланицима бити лако, ако ни десети део својих обећања не испуне. Паметни пак знајући шта се све и од стране опо-