Srpski sion

Сст. 280.

(ЈРПСКИ СИОН

у Новом Саду и Лаза Обреновић, велики бележник у Карловдииа. У овој је срдниди био на дневном реду 81 нредмет, на које је донесено 76 одлука. Бракораз водних нарница било је 56, које су готово све тако решене, да су пресуде првостепеног духовног суда потврђене, једино је уважен нризив М. В. из К. против конз. пресуде, којом је брак између призивача и жене му Ј. рођ. Ј. са^а у 3. у крепости одржан, па је брак разрешен због злобног остављања. — У бракоразводној парнкци Ј. Р. из В. и жене му Ј. ро|. С. из К., окончаној са одржањем брака у крепости, враћени су списи надлежној конзисторији, јер нема места поднашању иарнице ех обо МДСавету, пошто је брак одржан у крепости, а против пресуде није уложен правни лек у нрописаном законитом року (§. 18. одс. II конзисторијалне системе од 1782.). — Сви остали иризиви против конз. пресуда у бракоразводним парницама одбијени су, једпно је у једном случају поводом призива укинута изречена епитимија. — Утоди Ј. К. из Ђурђева и цркв. оићине у Попинцима против конз. одлука у предмету издавања цркв. столова одбијени су а Ипппе као сумарно решене ствари, које као такове не спадају иред МЦСавет, јер издавање цркв. столова спада у компетенцију цркв. одбора уз надзор епарх. конзисторија. — Уважен је уток Н. Ч. и др. из Бингуле против конз. одлуке, којом је потврђен избор јереја С. П. за пароха у Бингјли , те је сав ноступак проглашен ништавним и конз. одлука стављена ван крепосги с тим, да се има расписати иов стечај и нов избор пароха обавити. — Допис архидијецезанске конзисторије о брисању протођакона Ђ. Зв. вз Т. из каталога свештенства епархије темишварске узет је на знање, те ће се архид. конзисторији повратити ради даљег поступка у својем делокругу. — Уолед непосредно иоднесеног утока И. Ј. и др. из К. против копз. одлуке, којом су утецатељи одбијени са својом тужбом против јереја С. Ј., пароха у К., изискаће се од надлежне конзисгорије (ви спнси заједпо са извештајем. — Одбијена је молба управе ман. В. да буде ослобођена од исплате одлуком МПСавета јеромоиаху о. П. Г. досуђене своте од 471 К, јер МЦСавет нема разлога да мења своју правомоћну одлуку, него нек се II. Г. обрати на надлежну епарх. власт, да дође до свога потраживања. Одбијен је уток Н. Т. из Д. цротив конз. одлуке, којом је утецатељ одбијен са својом тужбом против јереја М. Г., админ. парохије у Д., пошто је конз. одлука донесена сумарним нутем те нема места нравноме леку. — У предмету утока М. Л. из Т. против конз. одлуке, којом је јереј Ј. М„ парох у Тушиловићу, упућен да тужи утецатеља полиг. властп због сметања погреба, затражиће се изјашњење пароха и још који спис, ако има. — Одбијени су утоци јереја Г II , пароха у Д., Т. Д. из Д. и Н. С. М. из Ј. нротив конз. нресуде, којом је речени парох осуђен на једномесечно одлучење од места службе. -- Услед уток&: јереја Д. Б., протопрезв. капелана у С, ? и В. Б. и др. из С. против конз.

одлуке, којом је јереј М. II., парох у Б., именован сист. иарох. помоћником у С., стављена је конз. одлука ван крености с тим, да се има обавити нов избор са истпм кандидатнма, али другам конз. повереником. — Одбијеп је уток јереја Н. С., нароха у Д., против копз. одлуке, којом није припуштен к избору иароха у Свиници, а исто тако и уток јереја В. С., админ. парохије у С. С., због неприпуштања к избору пароха у Бачуги. — У дисцишшнарном постуику против јереја К. Л., бившег администратора парохије у П., потврђена је односна конз. пресуда, којом је речени .јереј кажњен коначном забраном свештенодјејства, ну с тим додатком, да се та забрана односи на опсег карловачке митрополије. — Одбијен је а Ипипе уток М. удове Д. из Ст. М. против конз. одлуке, којом је јереј Вл. Н., нарох у Молдави, невиним проглашен.

Извештај о раду седнице архид. епарх. конзисторије држане у Карловцима дпе 18. Априла (1- Маја) 1906. под председништвомЊегове Светости, Преузвишеног Господина Георгија срп. патријарха. Саопћеио .је путем окр. протопрезвитерских звања свима овоподручним парох. звањима, да је дана 27. јануара 1906. стунио у креност у подручју краљевина Хрватске, Славоније и Далмације „Закон од 17. јануара 1906. о вероисповедним односима." Уаето је на знање президијално расноложење Његове Светости, да је за администратора протопрезвитератаземунског, упражњеног смрћу окр. протопрезвитера нок. Јефтимија Вукадиновића, поставио протојереја Николу Савића, пароха у Земуну, те да су о тој промени све цркв. онћине тога протопрезвитерата већ извештене. Узето је на знање, те о том обавешњено прогопрезвитерско звање у Карловцима, да је ц. и кр. министарство војно у Бечу известило на молбу ове конзистерије, да се број срп. православног војног свеш тенства не може повисити, но да је за обављање душобрижннчких дужности у Петроварадину наложено 13. корпс-команди, да се брине, да се месечно богослужење и др. обавља. По кр. зем. влади, оделу за богоштовје и наставу састављени и овој конзисторији на ревизију послати нацрт нове научне основе из науке вере у средњим школама, издат је на надлежно решење светом архијерејском синоду као једином надлежном највишем форуму у религијско догматским питањима с том молбом, да св. синод образује једну стручну анкету и истој у задатак стави, да то питање свестрано претресе и научну основу из науке вере коначно утврди, а за тим да према тој новој науч-