Srpski tehnički list — dodatak

„СРПСКИ технички лист“

Год. ХУШ. — 1907.

ТАХИМЕТАР ЗАМАОАЏЕТ-ОВ.

У колико ми је познаго, о овоме се тахиметру, код нас мало зна, њиме се досада није радило, нити га има набављена.

Међутим, тахиметар, поред своје просте конструкције и лакоће рада, лаје и најбрже и најтачније податке, те сато има преимућства над свима досада познатим, кол нас употребљеним тахиметрима; нема никаквих срачунавања, нити треба логаритмара ни таблица, јер се њиме на терену добијају како растојања, тако и висине и положаји тачака, у исто време и све проверено.

У Француској дозвољен је рад на катастру само овим, а ни једним другим тахиметром — што је доказ за његову тачност и преимуђства. Према овоме не могу да разумем, што досада кије уведен у употребу и у Орбији, грдан новац за набавку разних других тахиметара, и време на добијање резултата.

Овде ћу укратко описати овај тахиметар, навести

овај

већ се и данас троши

све шта је нужно за рад с њиме, како од алата, тако и од персонала, и показати како сењиме ради и најпосле, како се добивани резултати из карнета уцртавају.

РАИ И ђЕ=

||

Сангвов тахиметар има статив као и други и сандук у коме се носи. Има:

а.) Дурбин и магнетну под алхидаде;

иглу, утврђену доле ис-

6.) Алхидаду са лимбусом, са поделом у 400%;

в.) Горе само једну либелу за довођење у хоризонталнан положај;

г.) Рачље за јак дурбин, у чијем су окулару урезана два уреза: 1 хоризонталан и ! вертикалан (место 3 хоризонтална као што је код других)

д.) Размерник за 4,8 10, 12, 18 и 22 милиметра на метар, за добијање растојања између станичне и

визирне тачке, са доњим, средњим и горњим дугметом ;

б.) Скалу, вертикално намештену пред стубом са поделом од нуле - и —. Скала је пред окуларом, а

рачље на дијаметралној периферији алфидаде.

За рад са Сангеовим тахиметром потребно је:

а. 2 летве за нивелаље 4 —5 метара, са тачном поделом на сантиметре, 3 краће и 2 дуже значке, ! висак, чекић, барамина челична, коље, табле, четка и фарба за нумерисање тачака и карнети са рубрикама, како је доле у скици означено.

6. Персонал: 1!

раната. (ошто је кољем и таблама нумерисаним обе-

полагања и околних

инжињер, 1 цртач и 5 фигу-

лежен један део оперативног

карактерних тачака, Но пре свега потребно је да се тахиметар ректификује, како је то описано у упуству, које се налази уза сваки тахиметар, а врти се лако и брзо.

Над почетном тачком, којој висина, намести се тахиметар и помоћу, либеле доведе се у хоризонталан положај, а када се магнетна игла умири у правцу на севери на О степени, затвори се.

Дурбин дигнут доњим дугметом управи се на прву тачку полигона висак за хоризонтални па на летву вертикално држану дотера да визура удара на летви број раван висини тахиметра у станици и онда се стегне (може се визирати и на произвољан број но боље је на висину тахиметра) -— па се у карнет уписује редом : број станице, висина тахиметра, визирана тачка, хоризонтални угао, прво читање на летви (горе) иу рубрику 12, позната висина станичне тачке: затим се дурбин дигне средњим дугметом, очита летва. и број пише у рубрику 5 под прво горње читање. Разлика бројева у руб: 5 пише се у руб: 6. Ова разлика помложена са 100, даје растојање (станице и визирне тачке), које се пише у руб: 7. Овом броју додаје се 0.10 м. и онда се добија право растојање које се пише у рубрику 8. У исто време на скали очита се и нађен број, ако је -- пише у руб: 9, ако је — у руб; а.

Ради контроле растајања: дигне се дурбин њим дугметом и очитан број на летви, пише сеу руб: 5а.

приступа се снимању.

треба да се зна

угао,

гор-