Srpski tehnički list — dodatak

Стр. 44.

„српски техвички листе

Год. ХУШ. — 1907.

спрам врха спруда, између одбојника ТУ и МЕ до висине мапе воде.

Испред одбојника (шпорова) и то од УГ до Х

извршити низак насип од камена до нивоа мале воде С.

нагибом 1:11/, спреда 1:1 позади. Одбојнихе поправити и продужити до тог насипа.

3.) Леву обалу Моравину између Х У (ел. 1.) утврдити помоћу јасала са једним редом коља и ретким поплетом до висине мале воде.

4) Десну обалу Моравину између К. 5. на исти начин утврдити јаслима а обалу изнад овог места скресати и ублажити по од

Поводом овога програма рада извршени су сви радови наведени под 1) и 2), с тим што је насип испред шпорова продужен низводно до испред шпора ХЛУ мешовитим грађевинама -- кољем и каменом и тај шпор продужен скора до тог насипа.

Мало је продужен и први шпо; до моста (ХУН) Шпорови пак УГ МИШ и Х скинути су до висине мале воде, јер су својом висином изазивали врло неправилно кретање велике воде. За радове под 3)и 4) није достигло у овај мах ни времена ни материјала.

Утицај ових извршених грађевина на Моравине обале и њен ток био је од прилике овај :

1) Извршено паралелно утврђење десне обале спрам врха спруда између шпорова ЈУ и УТ повољно се показало, јер је тим трпанцем тај део обале потпуно утврђен, наносом трпанац засут; а то напредовање десне обале извесно је проузроковало напад на врх спруда на супротној обали на спрам тог дела обале.

2) Насип испред одбојника (шпорова) а особито продужени одбојници (шпорови) ХТУ и ХУП одбили су извесну количину воде од десне обале ка левој, те је та количина воде пролазила кроз претпоследњи отвор великог моста, али је главна маса воде и матица ос-

тала поред десне обале, поред нишког стуба (кроз по-

следњи отвор).

3.) Лева обала у другој окуци више моста (ХУ) јаче је од тад нападана.

4 На врху спруда с доње стране (код 8) таложен је нанос и у вертикалном и у хоризонталном смислу. Дакле, пошто је с горње стране врх спруда (код А) нападан а с доње страна таложен нанос, то је врх спруда само помицат низводно.

5) Као што је врх спруда помакнут низводно, тако је и напад на десну обалу помакнут низводно, према врху спруда). С тога је сад јако нападнута десна обала између одбојника (шпорова) МЛиХиХихХи.

Утицај пак воде на извршене грађевине био је тај, што је вода порушила готово сав паралелни насип испред одбо,ника (шпорова). Издубила корито око насипа, те је он пропао у те дубине),

Због поменутог нападања на десну обалуаи због спруда, који још затвара више од половине моста опет је прошле године комисиски утврђено, да се на истом месту изврше у главном ови радови:

1.) Да се на спруду више и ниже моста који је опет обрастао врбаком, исече сав врбак и тај материјал употреби за грађевине при обезбеђењу.

2.) Рађени паралелни насип испред одбојника поправити и извршити у већој размери и јачим шиповима. — По линији а ђ (сл. 1) почев од моста па до улаза у пругу окуку више моста, на дужини око 850 м. побити ред шипова у размацима од 2—2.50 м. са висином до 1 м. изнад мале воде. О предње стране уз шипове утврдити лесе од мотака и грана.

3) То паралелно осигурање везати траверзама са обалом на исти начин тј. редом побијених шипова и коља у што могуће мањем остојању (од 0.30 м. ла на више —— могу се побити шипови јачи на 2—-2,50 м. а између њих слабије коље на 0.30м. одстојања). Између шипова и коља извршети поплет или онакве лесе као и под 2).

4). Утврдити ове године постојећу високу обалу на излоканој окуци више моста бар на дужини од 350 м. са калдрмом од 0.50 м. дебљике под нагибом 1: 1 за ножицом од трпанца до висине мале воде.

5), По могућности и према увиђавности надзорног органа извршити прокоп преко врха спруда, који би знатно помогао води, да разнесе спруд.

6). Пошто се ови радови доврше и оцени њихово дејство увидеће се, да ли ће и уколико бити потребно предузимати слична обезбеђења леве обале на гдућо

окуци, на дужини око 2 км. од моста на више.

Као што се види овим програмом предложене су сада у главном грађевине дрвене конструкције, сличне грађевинама тако званог Волфовог система.

Летос се стигло, да се изврше с малом изменом грађевине наведене под 1, 2,8 и 4 овог програма Прокоп преко спруда није вршен, јер није стигла процена приватног земљишта на њему а по тачци 6 тек би се имало радити идућег пета.

Рад је отпочет регулационом линијом ај (оле 1) Шипови побијани том линијом почев сд тачке а до тачке ђ у размацима 2—2.50 м. Код а побијен шип са висином од 1 м. изнад терена а код 6 са висином од 1 м. изнад нивоа мале воде; између њих побијани шипови у висини линије која спаја горње ивице та два шипа (у паду око 209). Од тачке 6 до тачке 8 побијани су шипови у висини ! м. над малом водом. Дебљина шипова 15—25 см., дужина 5— 8 м; средња дубина побијања 3.00 м. дубина воде, куда су шипови побијани 0.50—3.50 м.

( предње стране о шипове вешане су и прикиване: лесе, мотке, гране и граната стабла (према ду. бини воде). На дубинама до 2 м. а ван матице, згодно су вешане о шипове ретке лесе (сл. 2). Рађене овако: побију се 4 права коца у земљу (дужи но растојања између шипова) за 20 до 30 см. један од другог, по плету се јако по дну; четири до пет поплета са 2—3