Srpski tehnički list

БРОЈ 8.

ПРИЛОГ ЗА ИЗРАЧУНАВАЊЕ ПОЗАДИ СТЕПЕНАСТИХ ПОТПОРНИХ ЗИДОВА

ОТРАНА 43,

нуте две чињенице од уплива на прелом шине јесте још |

и начин израде рупа за шрафове подвезица п зарезе у које улазе јексери за утврду шина у праг. Ове су рупе и зарези пређе избијани (сезбап2ћ), али се показало, да се око тако израђених рупа образују фине пукотине (Нааггаве) које јачину материјала слабе и бивају повод прелому. У најновије врсме граде се рупе бушењем, а зарези се изостављају. И при исправљању шина (Сегадмећ(еп), које бива по свршеном процесу ваљања, појављују се повреде, које могу бити узрок прелому, зато се овде не смеју употребити никакве справе, које би

могле извршити веће концентрисање притиска на поједина места шине.

Најзад и при товарењу или истоваривању шина могу да се десе повреде бацањем, јачим ударима, и т, д. Зато и овај посао ваља извршавати са довољном пажњом,

Да завршимо са овим први део наше расправе. У другоме делу показаћемо како и у колико се могу до сада наведени податци употребити при конерукцији и израчупавању неког новог профила шине.

М. Ј. Валента.

ПРИЛОГ ЗА ИЗРАЧУНАВАЊЕ, ПОЗАДИ ОТЕПЕНАСТИХ, ПОТПОРНИХ ЗИДОВА.

(Да сликама на листу ХЛХ.)

Инжењер СТашзет из Осезип-а, саопштава, у 1. св. „Ст осетецтг“-а од тек, године, овај начин за одређивање пресека потпорних зидова :

Код потпорних зидова, са вертикалном површином с преда, а косом или степенастом површином по зади, наступа, ако чврстину малтера занемаримо, најнеповољнији однос, између момента нападних сила (притиска земље) пи момента отпорних сила (тежине зида п терета озго), за оне саставе у зиду, који су, као аб нпа' (ел, 1.), нагнути од унутарње ка спољној површинл зида.

Да би добили потребне димензије за зид, морамо дакле, при израчунавању истих почети од таквих косих пресека или места као места, у којима ће зид најпре п„епући (Вгасћ сеп).

Предпоставимо ли за време, да материјал можемо изложити безконачно јаком напрезању, то, да би добили облик попречног пресека потпорног зида, који ће на сваком месту бити подједнако сигуран, треба да је испуњен овај услов:

За сваки пресек зида мора тежина зида изнад тог пресека, заједно са оптерећењем самога зпда, бпти у равнотежи са притиском земље, која том делу зида одговара,

Овај ће услов бити испуњен, ако резултанта ЈГ притиска, пролази кров предњу ивицу Ф, дотичног пресека, иди, што па једно изилази, да је сума момената, у односу на ф, равна нули.

6 погледом на сл. 2., може се овај услов математички представити једначином овог облика :

652 о ке Па = РИ4Е 5“ у + З3 ас «5 ; ПРЕ АЕ ААИРЕ ОГОРВЕ

Џретпостављено је пак, да је зид позади ограничен по правој линији и да је дужина зида 1 т. Она прва претпоставка, у осталом потребна је само онда, ако се не узме да је специфична тежина зида једнака специфичној тежини земље, која је на зиду.

у, значи тежину 113 вемље, у, тежину 1 11" зида. « п 6 су сачиниоци, први, «, зависан од природног угда нагиба земље или масе иза зида, а други 6, зависи од начина везе појединих каменова у зиду (5Бетуетђала). Једначину 1. можемо написати и у овом облику:

ану 1 Да ПИ аи ом ај 22 ДВА ИЛ = | пета | Ил 2 а == (6 ПРАВЕ раале бт а а в та

или ако ставимо : 2 7 1 7 га у : а ==; бе —- =: — =- = < 8 7 2 в 7» в % биће: 8, · · •· » у у'бае—“"уса— ф==0"0

Да би ради решења ове једначине, уклонили члан другог степена, ставимо : :

ба и и онда биће:

Е и Ета || =

или у опште:

З 2 6.) + +. «+ • . 2" -- реге

+ а = 0.

Од три корена ове једначине, може се једино упо-

требити овај: и »= ју» зфа (609 — г),

а г одрећује се из услова да је:

8 а 7 Е === + = пе: ју У 4

Да видимо сада примену ових образаца.

Узмимо да имамо;

1., Потпоран зид иза кога је насута сува глиновита земља или земља за насице у опште

Ако је површина терена хоризонтална, а угао нагиба земље да је == 87", то ће бити хоризопталан притисак земље на 1 ш дужине:

и ира и

Па та

где је Љ висина зида. Овди је дакле сачинилац

== 1 = (1255 6“