Srpski tehnički list

БРОЈ 6. и 7 0 ПРИБАНЖНОЈ РЕКТИФИКАЦПЈИ КРУЖНОГА ЛУКА ПО ОДРЕДБИ ИСТОГА ОТРАНА 101. Чао 161, УДЕО Хе Решење о пензији. прелазна наређења.

Све особље, које се затече у служби при дирекцији државних жедезница, кад овај закон ступи у живот — остаје п даље у служби и примаће дотадању плату, док се не постави за службеника по одредбама овога закона.

Што у овом закону није изреком наређено, поступаће се онако, као што је наређено у закону о чиновЧа. 162. ницима грађанског реда.

Овај закон ступа у живот, кад га Краљ потпише, Препоручујемо нашем министру грађевина, да овај

Удовицама без деце а тако исто и кћерима, које | Закон обнародује и да се стара о његовом извршењу;

би без мајке и малодетне деце уживале пензију из овог | ВЛастима пак, заповедамо, да по њему поступају а свима

На основу ових докумената, управни одбор решиће о величини пензије по одредбама овог закона, као и то, коме ће се пензија издавати.

О овој одлуци одбора дирекција извештава модиоце решењем.

О удомљењу.

Фонда, — може се по њиховој модби а по решењу | П свакоме да му се покоравају. управног одбора издати на пме удомљења једанпут за и а свагда највише трогодишња пензија, ако се то у ипте- Сматрам за пријатну дужност, да и овом приликом ресу Фонда за добро нађе и ако се добије уверење, да, благодарим тадањем министру грађевина, г. М. Јоспсе оне без те помоћи не би могде удомити. мовићу, што ми је дозволио, решењем својим од 11. Фе-

Ово благодејање издаће се удовици или кћери у | бруара ове године бр. 1897, да могу предати јавности року од 15 дана посде венчања и то њој самој ако је | овај предлог закона о уређењу дирекције државних пунолетна, а ако је непунолетна, онда њеним туто- жедезница.

рима, Тиме престаје право на пензију, коју ће уживати Београд 1. маја 1891, год.

до дана венчања, Д. Стојановић,

директор државних железница.

0 ПРИБЛИЖНОЈ РЕКТИФИКАЦИЈИ КРУЖНОГА ЛУКА

ОДРЕДБИ ИСТОГА. Познато нам је из меканике, да тежиште ма, каквог |

у = | Ако сада средиштни угао лука АВ означпмо са аф, а кружног лукагАВ (ел. 1) лежи у правој О, која стоји ~

потег (05 == 0 ставимо, као и полупречник ОЕ =",

управно на тетиви АБВ, а иста тачка нека је тачка 5. онда је : === о 2 ха % Ма 5 З

ма А

Пура 5 · ф тификовану дужину истога. Дужину би одредили овако: с—>. ф , из једначине 1) добијамо ово: а то је полна једначина такозване тешке спирале 85. | Ову сциралу кад би имади конструисану, лако би од- •=7 ПЕН И а ТВ дакле 7 + а би. С редили п то како тежиште дука АВ, а тако исто и рек- ЈА рвВ