Srpski tehnički list

БРОЈ б. и 7. М

У нол: Лаксе за декрете и уверења.

да декрете наплаћују се ове таксе:

1. при постављању до 5000 динара плате 1 а преко 5000 динара 27;

2. за декрете при унапређењу 19) од аванзоване плате.

При постављању и унапређењу служитељског особља наплаћује се 2 динара за уверење,

Чала. 58. Полагање заклетве.

Све стално п привремено особље полаже, при ступању у службу прописану, усмену и писмену заклетву пред свештеником и директором или једним вишим чиновником, кога директор одреди.

Заклетва, гласи :

„Ја Н. Н,. заклињем се свемогућим Богом, да ћу владајућем Краљу веран бити, да ћу се устава савесно придржавати, да ћу се државним законима покоравати, да ћу службене обвеве и нарочито прописане ми дужности савесно вршити, имајући при том увек на уму опште државне и народне користи; да ћу се законима и наредбама претпостављених ми власти покоравати; да ћу при вршењу службе штедњу одржавати и службене тајне верно чувати; да ћу се најсавесније придржавати прописа, који се тичу безбедности железничког саобраћаја; да ћу се тачно придржавати телеграфских прописа, кад се железнички телеграфи употребљују за опште државне и приватне потребе; да ћу дужности, које су са мојом службом скопчане, не само сам савесно испуњавати, него да ћу настојавати, да ове прописе и сваки други извршује као што треба.

„Заклињем се, да не припадам и да нећу припадати никаквом ванземаљском друштву, које има политичке смерове.

„Тако ми Бог помогао.“

„Ову заклетву потврђујем својим потписом.“

Чиновнички приправпици, дијурнисте п радници, при ступању у службу, дају оваку усмену и писмену изјаву :

„Ја Н. Н. обвезујем се, да ћу владајућем Краљу веран бити и да ћу све поверени ми дужности савесно испуњавати, имајући при том увек на уму само користи службе; да ћу се устава, закона, наредаба и упутстава, најтачније придржавати а такође и издате ми наредбе претпостављених вољно п послушно вршити п на послетку да ћу при вршењу службе штедњу одржавати и службене тајне верно чувати.“

Својеручни потпис,

Ча. 59. Службени лист.

О сваком службенлку води се нарочити „службени лист“ по обрасцу који дирекција пропише.

Сваки службеник дужан је, прн постављаљу, да попуни службени лист у два примерка и да оба својеручно потпише. У исто време, дужан је да службеном листу приложи сва документа, којима доказује истинитост својих навода у службеном листу.

Овај члан важи и за указне чиновнике дирекције.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕНИЦА

СТРАНА 99,

Чл. 60. Давање закона, правилника и прописа особљу.

- (ваки службеник, при ступању у службу, добија на потпис по један примерак од свих закона, правила и прописа, који се односе на његову службу.

За извршење овога одговарају његови претпостављени шефови, Ово важи и за указне чиновнике дирекције.

Чл. 61. Опште дужности особља.

Све особље дужно је, да послове и дужности које су са положајем његовим скопчане, врши савесно и приљежно; да тачно и савесно испуњава законске одредбе и наредбе власти, као и службене прописе и упутства, која су му дата или му с времена на време дају претпостављени; да свима силама чува интересе службе у своме кругу рада п да примећене штете и опасности отклања свима средствима, која му стоје на расположењу,

Све особље треба, да зна дотичне службене прописе п упутства, Нихо се, дакле, не сме правдати незнањем истих, ако их је изгубио из вида при вршењу службе.

Овај члан важи и за укавне чиновнике дирекције.

Чл. 62. Понашање особља.

Особље је дужно да своје претпостављене предусрета с оним поштовањем, које им припада према, њихову положају а себи једнаке и потчињене дружевно и предусретљиво.

У службеном саобраћају са грађанством, које се служи железницом и пначе према страним лицима, дужии су бити учтиви п услужни, али и одлучни.

Ово важи и за указне чиновнике дирекције.

Ча. 68. Радно време.

Особље је дужно да све своје време посвети служби и извршењу одређених му послова. Према томе, кад потреба захтева, мора радити и ван прописана времена. Ово важи и за указно особље дирекције.

Чл. 64. Изостајање од дужности,

Ни један службеник не сме изостати од своје дужности без одобрења, Ако је који службеник бодешћу или иначе спречен да дође на службу, треба без одлагања да о томе извести свога непосредно претпостављенога старешину. Овај ће се, према потреби, уверити о узроку изостанка начином који за згодно нађе, а ако је нужно, тражиће и замену.

Ко својевољно изостане од дужности идп прекорачи одобрено осуство, па то не оправда важним узроком, губи плату за време недоласка на дужност а уз то може бити и кажњен.

(сем тога одговара и за штету, ако је учињена, усљед његова изостанка.

Чл. 65. Вршење службе.

Особље је дужно да врши све послове, који му се повере. Исто тако, сваки који се са једне службе сталпо