Srpski tehnički list

СТРАНА 88.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

БРОЈ 6. и 7.

натуристичке природе, дао прилике да у њему проклије и по који цветић благе технике мира, имао је овај отлични збор уверити се својом јучерашњом посетом радилшшта управе војно-техничког завода. Ако је сваки поштовани члан овог одличног удружења, из тих радилишта однео бар то убеђење, да се у тим радилиштима, — ма и на малим делима — корисно ради, онда ће скроман српски раденик привредник у чистој својој

души бити задовољан, јер ће моћи себи да каже да је својим скромним али приљежним и савесним радом на малим техничким делима показао да је способан за извршење радова значајних и великих техничких дела; До српског инжењера стоји, да га само к томе циљу предводи. У то име српски раденик привредник жели удру-' жењу српских инжењера најбољи и по отаџбину најкорпенији успех !

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

О УРЕЂЕЊУ ДИРЕВЦИЈЕ ДРЖАВНИХ ЖЕЛЕЗНИЦА.

(СОВРШЕТАК)

ДЕО УМ.

о железничком особљу.

Чл. 49. Подела особља.

Келезничко особље дели се на

1. укавне, сталне и привремене чиновнике; 2. чиновничке приправнике;

8. сталне и привремене званичнике;

4, сталне и привремене служитеље;

5. дијурнисте;

6. раденике и надничаре.

Чл. 50. Примена закона.

Овај закон важи за све особље осем указнога, за које важи закон о чиновницима грађанског реда.

У случају, да неке одредбе овога закона вреде и за указне чиновнике, онда, ће се то изречно напоменути на дотичном месту овога закона.

Овај закон важи и за дица, која су постављена нарочитим уговором.

Ма 5

Општи услови за сталне службенике.

Стални чиновник, званичник и служитељ може бити само српски грађанин, који је одслужио свој рок у стајаћој војеци пли од тога ослобођен; који је навршио 21. годину; који је доброг владања; који није под старатељством иди стециштем; који није осуђиван, нити је под истрагом за злочинства и преступе,

Чл. 52. Услови за остале службенике.

Лица која немају све услове, побројане у горњем члану, могу се примити само за привремене чиновнике, званичнике, дијурнисте и служитеље, под условима, који су означени у овом закону.

Чл. 58. "Општи услови за све службенике.

Српски грађани имају прече право на државну службу од страних поданика.

Ко прима од државе какву плату, помоћ иди пензију, не може бити службеник при дирекцији државних железница,

Чл, 54. СОручна спрема.

На места, за која се тражи извесна стручна спрема, могу се поставити само лица, која поднесу уверење, да су положила дотичне испите или испунила услове који се траже за та места.

Министар грађевина прописаће, на предлог. дирекције, нарочити праведник за полагање тих испита а тако исто и услове, који се траже за та места.

Од полагања ових испита могу се ослободити, по одлуци железничког одбора, она лица, која су положила такве испите на страни.

Чл. 55.

Постављање и унапређење.“

Сталне и привремене чиновнике и званичнике поставља и унапређује министар грађевина на предлог дирекције,

() сваком таком постављању и угапређењу тражиће се увек мишљење железничког одбора.

Сваки чиновник и званичник добија декрет при постављању и унапређењу.

Чиновнике, приправнике, дијурнисте и служитељско особље поставља и унапређује дпрекција, издајући им о томе уверење; ну при постављању сталних служпитеља, тражиће се увек претходно мишљење железничког одбора.

Чл. 56, Услови унапређења,

Особље се унапређује према спремности за рад и докаваној марљивости у дужности. При једнакој спреми и марљивости унапређење бива по реду.

Службеник, ако вије раније унапређен, има, право на увапређење, пошто је провео четири године беспрекорне службе у једној класи са примерном марљивошћу.

Ово важи и за укавне чиновнике дирекције.

Унапређење особља бива, по правилу, два пут преко године, 1. јануара и 1. јула,