Srpski tehnički list

· страна 90,

ПРЕДЛОГ Закона 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ, ЖЕЛЕЗНИЦА

вРОЈ 6, и 7.

вли привремено премести на другу, било у једном истом или другом месту, дужан је да безусловно сљедује добивеним наредбама.

Ово важи и за указно особље дирекције,

Чл. 66. Службено одело.

Особље које за време вршења своје дужности, долази у додир са грађанством, треба у том времену да носи службено одело или да има прописапу значку.

0 службеном оделу прописаће се нарочити правилник, Ча. 67. Чување службени тајни.

Особљу се забрањује да саопштава службене послове не само страним лицима, него и ненадлежном железничком особљу.

Особљу се, дакле, забрањује, да без нарочита одобрења даје посредно илп непосредно, писмено или усмено, властима или приватним лицима извештаје о службеној радњи и наредбама, нити у опште да то износи на јавност. Ова дужност траје и пошто службеник иступи или буде отпуштен,

Исто тако, це могу се никоме, сем службеницима за то надлежним, стављати на углед пословне књиге, планови п акта без нарочитог допуштења претпостављених.

На послетку, железнички службеници даваће извештаје, која од њих траже судске п полицпске власти приликом каквих истрага, али су дужни да о томе одмах известе и дирекцију.

Чл. 68. Чување туђе цмаовине.

Особље је дужно, да како новац и пмаовину железничку тако и приватних лица сматра као туђу пмаовину, која му је поверена на чување.

Према томе, оно је дужно да настојава колико је у његовој власти, да се та имаовина очува н не повреди.

Чл. 69. О нађеним предметима.

Са предметима нађеним у железничким колима, станичним чекасиицама или иначе у кругу железнице, особље је дужно да увек поступа по прописима који о томе постоје.

Ча. 70; О накнади штете.

Сваки од особља одговара за све повреде и оштете железничке имаовине а тако исто и за повреде, мањке и губитке приватне имаовине, која је железници поверена п према томе накнадиће у отшпте сваку штету, коју је железници нанео својом кривицом или „непажњом.

Ако је штета учињена кривицом више њих, онда сви дају накнаду заједнички а сразмерно својим кривицама. Ако се, пак, удели у штети не могу одредити, онда је сваки сноси по сразмери своје сталне плате.

Накпада се одређује службеним путем п у колико се не би наплатила одмах готовим новцем, наплатиће се из плате, пензије пли потпоре без посредовања власти.

Међутим, по самој прпроди железничке службе, могу се десити и такве оштете, за које се не може нико

кривити, пди се не може кривац одредити, иди у случају да се кривац баш и нађе али се не би могао са целом штетом теретити, — онда ће се у првом случају цела штета расходовати а у оном другом случају, неки део штете наплатиће се од кривца а само остатак расходовати. Дирекција доноси решења, за штете до 500 динара, а за веће штете тражиће одобрење министра грађевина.

Овај члан важи и за указне чиновнике дирекције,

Мали Непристрастност у служби.

Особље треба да врши своју службу непристрасно и не сме претпостављати једну личност другој. да вршење службе не сме ни посредно ни непосредно тражити ни примати поклоне пили награде.

Улаа: Улагање у фондове.

Сви стални и привремени чиновници, званичници и служитељи дужни су да улажу у цензиони Фонд, по одредбама овога закона. ;

Исто тако, све жедезничко особље обвезано је да улаже у болнички Фонд по правилнику, који ће прописати дирекција и одобрити министар грађевина.

На послетку, особље је обвезано да улаже ни у остале Фондове и добротворне установе, које би, на предлог дирекције одобрио министар грађевина ради бољега материјалног обезбеђења железничког особља.

Чл. 78. Понашање изван сљужебе.

Од свега железничког особља захтева се, да сен ван службе понаша пристојно и часно и да му је уређено материјално стање.

Сваки службеник, који нема другог имања и прихода осем своје плате, па се толико задужи, да пријављени дугови износе његову једногодишњу плату, и, ако такав службеник није у то стање дошао каквим несрећним случајима, као болешћу, случајима смрти у породици и т. д., него више из лакомислености и раскошнот живљења, — такав службеник отпустиће се из службе, ако у датом му року не скине те забране и не уреди своје материјално стање.

Ово вреди и за указне чиновнике дирекције.

Чл. 76. Забрана у предузећима,

Жеелезничком особљу забрањује се безусловно, да под својим или туђим именом ма што набавља или ма какве грађевине предузима, које врши дирекција државних железница.

Исто тако забрањује се железничком особљу, да буду посредници предузимача пли да суделују у управи каквог страног железничког предузећа.

Ча. 15. О женидби.

Чиновници са платом испод 1200 динара а тако исто и чиновнички приправници морају од дирекције тражити одобрење за женидбу.