Srpski tehnički list

БРОЈ 1. = пОР ај ко Т

Члан 57.

Чување службених тајни.

Особљу се забрањује да саопштава службене послове не само страним лицима, него п ненадлежном железн пчком особљу.

Особљу се дакле забрањује, да без нарочпта одобрења даје посредно или непосредно, писмено или усмено, властима пли приватним лицима, пзвештаје о службеној радњи и наредбама, као п у опште да то износи на јавност. Ова обавеза траје п пошто службеник иступи пили буде отпуштен.

Исто тако, не могу се никоме стављати на разгледање пословне књиге, иланови п акта, без нарочитог допуштења претпостављених, изузимајући железничким службеницима, који су за то надлежни, и уредно овлашћеним контродним и Фпнанспским изасланицима,

На послетку, железнички службеници даваће п3вештаје, које од њих траже судске п полициске власти приликом каквих истрага, али су дужни да о томе известе дирекцију.

Члан 58. Чување државне и приватне имаовине.

Особље је дужно, да савесно п марљиво чува како имаовину железничку, тако и приватних лица, која је железници поверена.

Исто тако оно је дужно, да са предметима нађеним у железничким колима, станичним чекаоницама или иначе у кругу железнице, увек поступа по прописима, који о томе постоје.

Члан 59.

О накнади штете.

Оваки од особља одговара за све повреде и штете железничке пмаовине, а тако исто и за повреда, мањке п губитке приватне имаовине, која је железници поверена, и према томе накнадиће у опште сваку штету, коју је железници нанео злонамерном или пепажњом.

Ако је штета учињена кривицом више њих, онда сви дају накнаду заједнички, сразмерно својим кривицама. Ако се пак удели у кривици не могу одредити, онда свак одговара за штету, по сразмери своје сталне плате.

Накнада се одређује службеним путем и у колико се не би наплатила одмах готовим новцем, наплатиће се из плате, пенсије или потпоре крпвца, без посредовања власти.

Међу тим, по самој природи железничке службе, могу се десити и такве штете, за које се не може нико кривити, пилп се не може кривац одредити, или у случају, да се кривац баш и нађе, али се не би могао целом штетом теретити, -— онда ће се у првом случају цела штета расходовати а у оном другом случају неки део штете наплатиће се од кривца, а само остатак расходовати.

Дирекција допоси решење за штете до 500 дин., а за веће штете тражиће одобрење мин. грађевина.

ЗАКОЦА СТРАНА 89.

Члан 60.

Службено одело.

Особље које за време вршења, своје дужности, доЛази у додир са грађанством, носи у том времену службено одело, или прописану значку.

Келевничком особљу, које врши егзекутивну службу, дирекција набавља службено одело на поступну отплату.

Све ближе одредбе о службеном оделу, проппсаће миппстар грађевина, на предлог дирекције, нарочитим правилником.

Члан 61, Забрана у предузећима,

Железничком особљу забрањује се безусловно, да под својим пли туђим пменом ма што набавља пли ма какве грађевине предузима, које врши дпрекција, српских државних железпида.

Исто тако забрањује се железничком особљу . да буде посредник предузимача или да без одобрења министра грађевина суделује у управи каквог прпватног железничког предузећа у земљи.

Члан 62. Ослобођење од војене —- ван железничке дужности.

Све жедезничко особље, које је неопходно потребно за вршење железничке службе, ослобођава се од личних војених дужности, како за време моболизадије и рата, тако п за време војених вежбања.

Ово не вреди за резервне официре,

Члан 68. Одвуства овобља.

Ни један службеник не сме од дужности одсуствовати без надлежног одобрења.

Кад није потребла замена скопчана са издацима, одсуства могу па усмену молбу дати: до двадесет и четири часа, шеф станице, ложпонице п централног магацина; а до три дана, шеф одељења, секциони инжењер и шеф радпониде.

Даље пак одсуство, као и у сваком случају, кад је потребна замена, скопчана са издатцима, даје дирекција на основу писмене молбе.

Свако одсуство дуже од 24 часа, саопштава се дирекцијп,

Члан 64. Премештај особља по потреби службе и по молби.

Дирекција премешта по потреби службе п по модби све чиновнике са платом до 2000 динара закључно, као и све званичнике и служитеље. А за премештај осталог нижег особља, решава дотични шеф одељења, ако тај премештај није скопчан са новчаним издатцима.

Члан 65.

Улагање у Фондове.

чКелезничко особље улаже у болнички и помоћни Фонд, према правилнику, који ће прописати министар грађевина, на предлог дирекције.

(ОВРШИЋЕ СЕ)