Srpski tehnički list

СТРАНА 88.

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

БРОЈ 1.

Члан 50. Службени лист, О сваком службенику води се нарочити „службени лист“ по обрасцу који дирекција проштше, Сваки службеник дужан је да при постављању по-

пуни својеручно службени лист у два примерка и да их потпише.

У исто време дужан је да службеном листу приложи све документе, којима доказује истинитост својих навода у службеном листу.

Ово не важи за раднике и надничаре,

ШП. ОДЕЉАК О ДУЖМОСТИМА И ПРАВИМА.

Члан 51. Опште дужности особља.

Све особље дужно је, да послове и дужности, које |

су са подожајем његовим скопчане, врши савесно и примерно; да тачпо и савесно отправља законске одредбе п наредбе власти, као и службене прописе и упутства, која су му дата иди му с времена на време дају претпостављени; да свима силама чува интересе службе у своме кругу рада п да примећене штете и опасности отклања свима средствима, која му стоје на расположењу.

Оно пак што казпени законик као здочин иди преступ забрањује и казни, као и налоге против безбедкости саобраћаја, неће нижи службеник никад смети да изврши по наредби старијега, већ је дужан јавити својој вишој власти, о тако примљеној наредби.

Ради упознавања својих службених послова п дужности, сваки службеник при ступању у службу добија, на потпис по један примерак од свих закона, правилвика и прописа, који се односе на његову службу. И онда се нпко не сме правдати незнањем истих, ако их је изгубио из вида при вршењу службе.

Давање закона, правилника и. прописа особљу,

спада у дужност дотичних шефова, који су дужш, да |

својим потчињеним службевпцима дају потробна обавештења. Члан 52. Полагање заклетве.

Ове стално и привремено особље, изузимајући повремене раднике, полаже при ступању у службу, усмену и писмену заклетву пред свештеником и директором рли једним вишим чиновником кога директор одреда.

Заклетва гласи:

уја Н. Н. закдињем се свемогућим Богом, да ћу владајућем Краљу веран бити; да ћу се земаљског Устава савесно придржавати; да ћу се државним законима и закопским наредбама, претпостављених ми власти поКоравати; да ћу при вршењу службе штедњу одржавати и државне п службене тајне верно чувати; да ћу се савесно придржавати прописа, који се тичу безбедности железничког саобраћаја; да ћу дужности, које су са мојом службом скопчане, не само сам савесно испуњавати, него да ћу настојавати, да све прописе и сваки други извршује као што треба,“

„Закдињем се, да не припадам и да нећу припадати никаквом ванземском друштву, које има политичке смерове.“

„Тако ми Бог помогао.“

„Ову заклетву потврђујем својим потписом.“

Ову заклетву подажу и она дпца, која из других наддештава пређу у службу дирекције, без обзира на заклетву, коју су тамо положила.

Члан 58. Понашање особља у служби и ван ове.

Особље је дужно да своје претпостављене предусрета с оним поштовањем, које им припада према њихову положају, а себи једнаке п потчињене, дружевно и предусретљиво.

У службеном саобраћају са грађанством, које се служи железницом, и иначе према страним лицима, дужно је бити учтиво и услужно алп и одлучно.

Од свега железничког особља захтева се, да сеп ван службе понаша пристојно и часно, п да му је уређено материјално стање.

Сваки службеник, који нема другог имања и прихода осем своје плате, па се тодико задужи, да приЈављени дугови износе његову једногодишњу плату, и ако такав службеник није у тај положај дошао каквим несрећним случајима, као болешћу, честим случајима, смрти у породици ит. д. него више из лакомислености и раскошног живљења — такав службеник отпустиће се из службе, ако у датом му року не скине те забране и не уреди своје материјално стање.

Члан 54, Радно време.

Особље је дужно да све своје време посвети служби и извршењу одређених му послова. Шрема томе, кад потреба захтева, мора радити и ван прописана времена. Но распоред службе са обзиром на прописе, удесиће се Тако, да сваки службеник добије потребно време за одмор..

Члан 55. Изостајање од дужности,

Ни један службеник не сме изостајати од своје дужности без одобрења. Ако је који службеник болешћу ики иначе спречен да дође на службу, треба без одлагања да о томе извести свога, непосредно претпостављеног старешину. Овај ће се, према потреби уверити о узроку изостанка, начином којп за згодно нађе, а ако је нужно, тражиће п замену.

Ко својевољно изостане од дужности иди прекорачи одобрено одсустве. па то неоправда важним увроком, губи плату и додатке за време недоласка на дужност, а уз то може бити и кажњен.

Осем тога одговара и за штету, ако је учињена услед његова изостанка.

Члан 56.

Непристрасност у служби.

Особље је дужно да врши своју службу непристрасно и не сме претпостављати једну личност другој.

За вршење сдужбе не сме ни посредно ни непосредно тражити ни примати поклоне иди награде.