Srpski tehnički list

БРОЈ 4. ПОКРЕТНЕ БАРАКЕ

које се истина може масном бојом омазатп п после сапуном прати ради дезинфицирања, а осим тога са А5ђезђ бојом иди Уаззегојав-ним пли другим каквим препаратпма (5ајлеп) такође мазати да постане стално против ватре.

Тако је стадно против ватре по воде УШепздеп Рарег што га је употребио д-р Тапез за платно, а неки з покривање крова.

појеши, који се тако исто употребљава за платно и обмотавање гвоздени стубова пи от. д. лак је пи да се лако савијати, а стадан је против ватре п воде.

Пошто су се шатори показали у практици за становање као добрп, осим вентплације, осветљења и патоса, то се дошло до тога закључка, да треба бараке конструпсати а да се употреби платно као код шатора.

Но да би се п зими употробити могли, ваља их снабдети са пећима као што је чињено у пруско-Француском рату и руско-турском; а нарочито кад се конструпшу по систему Покет-овом по са дуплим платном и пуњеним са сламом између платна, или уметањем ћилима за изолирање (1аоштфертећ) као Уовјег и Хоаћ иди асуре, (Мабћеп) као Пауепеју или са аногранским материјалом као Азђез(-ом, или ЗсћаскепуоПе (Зећаск Јадчеђу а нарочито као што вели д-р Ргопззак да су у бараци Петрограду употребљена дупла платна дрво п сегелтух, а испуњени међупростор са сламом, п ипак су код 25% Н испод нуле — у бараци пмали топлоту од Н- 12 — 149 В. Тако узима и д-р жиг Хједеп за његове бараке, дрво п сегелтух п то дрво изнутра а платво споља; тако да се бараке као такове употребљавају за продеће и јесеш, а лети да се узме платно, које се може на сунчаној страни и са обе употребити као шатре. Зими остадо би дрво изнутра, а споља употребити Фашане, на које се набада земља како би се тиме топлота у бараци боље одржала. Но ово би тешко било радити при смранутој земљи 1 Фашшие правити, нарочито за време рата, кад се пи онако нема довољне снаге код амбуланција.

За покривање крова употребљиваш је п Сапсо поред до сад пменованог материјала, ово је употребио Вегћоп п Џеекег који је врло добар што пе пропушта воду.

Форма барака.

„Кретата Форма није практична јер се по некад нема тако много равног терена, да се барака може наместити хоризонтално, а уједно и због тога, што се споља налази мирна струја ваздуха (бофђег Укеј) где овај

вистаје. — Оспм тога а и што је крстата Форма то је због стабилности бараке узео А4Њ — за платна форму троугао.

()во је требао избећи, јер кад болесник хоће да се издигне у кревету, спречавт га платно п отежава послуживање око болесника, а осим тога је на грбини јаки угао што се задржава ваздух пи застаје прашина, Противно овоме учинпо је ТоПеђ који је узео Форму круга и везао је рогове са оградом платна, како се исти могу лако расклапати и састављатп.

Округле бараке могу бити добре што се тиче осветљења и вентилације,но за мале бараке показује се мало места за персонал који послужива болеснике, јер креветп долаве намештени у тафуз-у, с тога су најбоље четвороугалне, дугуљасте.

Вентилација и грејање.

Обично се узимају за то прозори п врата лети, и то смештени прозори на. калканима као што је то учи-

СТРАНА 129

ниоо Ватепеђл, но ово се може учинити само код мањих барака и кад су обложене платном. Обпчно су замишљенп били прозори високо од патоса, но како се из искуства зна по Маз5. Кјог. Мећипсаје не шкоди скоро ништа она мада промаја до прозора болесницима који су у кревету, јер су за 50 ст удаљени од њега; зато има се више светлости при прегледу болесника, а и за њих је пријатвије имати више светлости при већ и онако ниским баракама.

Дакле треба имати дугачке прозоре а да је горњи део удешен ва вентилацију т.ј. као Ктрртепабег, да се окреће око своје осе; а осим тога употребљава се вентилација, или се отварају поједина цела платна, иди као што Упећоу велп, ваља начинити на јужној страни врата трокрилна, која се могу отварати по вољи.

Даље чињене су пробе по наредби Д-р У. Гаџет-а Вет — да се на целој грбини крова начине као неки сандуци са прозорчићима (Пасћгећет) но одбачени су п употребљене Уепш абопзјафеглеп као што их има СОталејог п Олпак п то зато, што су лакши за транспортирање и лакше конструкције, но кад налегне снег не могу се лако а и никако отварати. Као најбоље су еп абопзгоћгеп са употребом Уојрешба Тлићзапсег-а, и да се ваздух неби враћао натраг у бараке; лети због Раећбекењћ п Зрапиа-а ваља начинити конал као што га је зампслио Ог Ршлеув и снабдетп цеви са Апофзеће Кфарећ. Оспм тога употребљивани су отвори у зидовима, и прпродна вентилација, платна п осталих порезних материја.

Вентилација за зиму мора бити у вези са грејањем. Узимају обично да цеви за дим иду до земље п ове су обложене са мантлом од лима у коме се до патоса налазе отвори и кроз њих помоћу загревања тога простора вентилише соба — као што прописује Пешеасће Зап«аја Огапшие у опште, а поред тога добро је да се локалп изнутра ложе због вентилирања но исто је непријатно нешто за становнике.

Неки су узели дугачке цеви за дим п проводили их дуж сале због одузимања топлоте од тих цеви,

ПеКкег је узео систему такову да њом добија код — по в-12 — 18,70 Е у сади дању а ноћу + 109. Ћ,

Некп ложе споља п проводе цеви у виспни човека на видовима бараке или пспод п на патосу помоћу канала, но да ли тиме могу добити довољно топлоте треба праксе пи искуство да докаже — што је прилично невероватно да се могу довољно грејати.

Неки су спроводили употребљени ваздух натраг кроз цеви у пећ да изгоре.

Ре г Медеп ложи изнутра Ффуруне ин спроводи цеви у овидану Фуруну са шупљим цигљама кроз канадчиће, п тиме одузима, еву топлоту њихову и тада је наместио на тај канал Уојрегћв Гл вапсег.

Да је ово врло добро то нема сумње, но ово бп се тешко извршити могло за време рата, где нема зидара ни цигаља. ПеКет-ово грејање показало се практично код барака у Бреслави и Вгашђегс-у и у болници у Корепћасеп-у.

Оспм ложења треба да је и патос дупал пли ако је једноставан, оно треба положити на патос асуре, ћилиме п т. д., на јакој зими треба празан простор између патоса и терена испунити на ивицама бараке са земљом или зидом но при том опет оставити маде отворе који се могу и затварати, да се неби ваздух устојао п кров патос тако покварен у салу улазио.

Барака по спстему Оћтајој п Џлапаск постављена, је у Тетрећћој-у п поред једноставног патоса показало