Srpski tehnički list

СТРАНА 180

ПОКРЕТНЕ БАРАКЕ

БРОЈ 4

се у висини човека зими дању + 7— 89 у салпа ноћу + 47" К што је прилично, а најбоље је узети дупли патос, који се доњи може у мпрпо доба омазатп мелезблатом или цементпрати,

__ По Ушећоу-у треба да је узвишен патос од терена ва 80—45 ст стечено пекуством у рату 1870)71. год. пруско-Француском. Опис појединих барака са пзложбе на Апуетз-у.

От Кејух-а сва је од гвожђа. Подножије је (Џпбеграт) 30 ст од земље узвишено, на гредама и једноставно; платна су од лима дупла са међупростором; само кров је сувише лак за одржање терета, снега Ложење је споља у засебној собици а цеви спроведене дуж целе сале, пспод патоса каналом, но осим тога п цев за дим спроведена је дуж целе собе. Има 4 вентилационе цеви, но за лето ове нису добре због спољне топлоте, тим више што је све од гвожђа.

Ова барака има мало конструктивних делова п може се спаковати све у простору од 9 1.

Тежина је 5000 Ке. Цена 3000 Франака.

5ећтабет Тасешецт Тлибећ. — И његова је барака од гвожђа и дима, само што су платна и кров обложени Азђез!-ом што је добро због топлоте. Добро је удешепа вентилација са пећима за зиму, но за лето је узео само горњи део прозора. Грејање је са две пећи п доводи се каналом пспод патоса. Барака је суваше тешка 18500 Ке, дакле непрактична за транспорт п кошта 5400 дин.

Опозе Јаветешт Тлибећ. Конструкција од гвожђа, но за платна узео је метлахерплоче и Сурзфејеп које је врдо добро за сталне бараке, а за транспорт нису, јер се излупају ; кров је покрио са дуплим Зесе исћ-ом.

Вентплација је са цевима обична кроз кров, а зами је боља што је у вези са Фуруном, јер кроз њу иде цев за дим — и кроз 6 ирозора на горњим делу као КтррТепзбег. Тежина је 10250 Ко и кошта 5100 Фр.

Атпоја пи Удтап-а барака је од гвожђа 28 угаона Форма. Кон.трукција је комплицирана, и тешка 7800 Ка а кошта 4200 Фор. Све је обложено линолеумом и тога ради је рђава природна вентилација, а пројектована је тако, како не може одговорити цијели,

Грејање је практично, удешено у вези са Зимњом вентилацијом, јер цев за дим, обдожена је мантлом, кроз коју улази споља загрејан ваздух у салу.

Ог Еше — Вегп. Конструкција је ове бараке проста од гвожђа, са платнима од папе. Вентизација у . прозорима на горњем делу удешена као шалоне, осим

тога има Пасћгењег и прорез на вратима за затварање, Грејање је Фуруном а спроводи се топал ваздух испод „патоса, Нужник је Топпепзузбет. Тежина 9915 Ка, п кошта 1550 мар. 5

(сеђг. А4б. п Котђасћ, Конструкција је од гвожђа, п платна, уметута папа (ОМраре сертеззђе) која је пзврена за ову цијел. Форма крста непрактична због терена и облик зидова као равнокрак троугао, с тога је вентилација рђава у грбини, осим оне испод патоса за лето. Осветлење је слабо. Тежина 8290 Ко, и кошта 4000 Фр.

Кађиа — Вегћп. Конструкција је ове бараке од

гвожђа п платна, споља даске пзнутра са обе стране.

папе, исто тако је и кров од папе, патос је замишљен прво од обичних дасака са ртлрагше Раре, пак један међупростор и тада обичан патос.

Вентилација је са 1 Расћа(егпе п осим тога Карр(епзђег. Грејање је удешено пспод патоси и долази измеђ платна, што је врло практично.

Нужник је Топпепзузбел.

Тежина 8970 Ке.

Кошта 4820 динара.

Тудика — Видаревћ, конструција бараке од гвожђа, платна пспуњена са плут-ом (Котк) које је добро.

Патос се употребљаван п за паковање при транспорту, он је прост једноставан.

Вентплација на крову Пасћјафегпе, а грејање долази од Фуруне испод патоса у салу.

Тежпна 4600 Ке.

Зостеје попувПе де сопафтикбооз — (5узјеш ТоПеб) Рат. — Конструкција бараке од гвожђа, огивалних гвоздени шина, а пдатна — даске обложене једнострано лимом п то дупдог између њих је 8 ст простор.

Вентплација на горњем делу прозора, а место стакла може да се умете платно; обим тога има рупа на грбини 22 ст шпрокпх, дакле није најбоља; прозори су малп.

Тежина 6500 Ка.

Кошта 7800 Гог.

Ргог. Риехеуз Глишећ. Подножје практично је од гвожђа, но патос је мадо узвишен од земље. Копструкција је од гвожђа а платна дупла од дасака, плафон је исто тако од дасака, а кров покривен са Пасћраре.

Прозори су Зећићеепчбег (ва дизање).

Вентилација: у доњем делу платна налазе се 24 ћог2. Сапаја '%/, ст велики, који се затварају са једном даличицом и па ових пролази ваздух кроз салу и долази у један велики канал на грбини. Овај канал отворен је на калканпма п промаје ради враћа се пзмешан ваздух, кроз 2 канала долазе у пећи, које су ван собе намештене.

Грејање је обично и долази владух кроз канале испод пећи у мантел њен п тако загрејан долази у саду.

Ово је од практично удешених барака а нарочито због добре вентилације,

Само што је све обложено даскама, није најпрактичније због пнфицирања истих.

Тежина 6000 Ке.

Кошта 7500 дин.

От УШа (КЊаћеп). Доњи део грађевине врдо је практичан. На дрвеним упатоснидама (праговима) гвоздени носачи натоса од 2 на 2ш; само треба да је патос двострук. Зидови дашчани једностручни — неподесни. Кров једпостручнем платном — неподесан, пошто нема плафона.

Примедба: Барака са својом поделом у две сале, одређена је за пријам пррлепљивих болестника, одво-. јено мушких п женских. да ратне случаје може ово одељивање да пзостане. Тежина 4588 Ко; коштање 2300 дин. Дрво је са „Уаззегојаз“-ом пмпрегниран.

А. Кизеће 5. Примедба: За транспорт потребна, су троја кола, — не ради тежине која износи (7280 Ко) но више због разних конструктивних делова.

Патос је рђав зато што пије од земље одвојен, усљед чега лако може влага да продре која потпомаже стварању шкодљивих бића. .

дпдови дашчани ми једноструки, као и кров од „Рарре“, — не дају добро да се ложи п ако се употребљују 2 „Мефтпсег — Матшејбјеп“ — пећи.

От Кауепеју. Непрактично је убијање колада у земљу са патосом ненадвшшеним, Опдове сачињавају дупла платна које је правично; међупрострор пепуња-