Srpski tehnički list

БРОЈ 2.

чима уза летву. Даље ваља напоменути, да сваки ФИгурант рукује лако оваквом летвом, ако има „добре воље“ која је неизоставно нужна, п без које је рад теренски рад немогућ. Но осим овога треба напоменути, да фигуранту за правилно одржање летве не треба бог-вна. какве праксе и интелигенције, која је непзоставно нужна код „нагнутог“ положаја летве.

4) Код летве од 4—5 метара дужине може се читање конаца удешавати по целој летви, тако, да се и дубоке тачке не измакну. а осим овога и читања на вертикалноме кругу могу бити произвољна, а најподеснија су на 90% (хоризонтална визура). Овај последњи случај има значаја за вертикални положај летве, јер грешка због-погрешног држања летве код већих вертпкалних углова пма већег уплива, она расте са тригометријском тангентом овог угла.

Најпосле п та околност, што се на целој летви читати може није од мале користи, јер се вертикални угао даје дотеривати на 90, услед чега одпада читање овог угла п расте тачност снимања, почем се овде врши тако рећи дистанцни нивелман.

Под оваквим приликама ретко се чине трубе грешке при читању летве, а лако их је одклопити, помоћу „тахиметрског квадранта“, о коме ће се посебно говорити.

Сада ћемо да разгледамо, како стоји тахиметар са, скалама у погледу грешака читања, које су неизбежне због брзог и великог броја читања.

Пре свега ваља напоменути, да овде немамо контроле над прочитаним концима, и грешке се при читању трију скала само могу контролисати и изравнати чешћим сравњивањем ресултата већ снимљених тачака за време рада.

Но пошто ово није свагда могућно (више пута не види се Фигурант птд.), а порећи се не може, да овакво контролисање одузима много времена, и да се у практици не радо врши; онда пзлави, да тачке погрешно очитане п неисправљене за време рада остају несигурне свагда за представу тереша. На против код тахиметра, са кругом, овакве погрешне тачке дају се у многим случајевима исправити.

Остаје још да се помену махне тахиметара су кругом код кога се летва држи вертикално,

Пошто грешка при овом положају летве има“ далеко већег уплива на тачност снимања и као што је горе речено, расте са вертикалним углом, то треба ос0биту пажњу обрати на тачан положај летве а ово се постизава, као што смо горе поменули, када се летва снабде са либелом и једним или двема подупирцима или боље са једним пикетом, који је лак за ношење. Доњи крај пикета, побија се у земљу, а горњи се држи заједно са рукуницом летвином. На овај начин, као што се у практици видело, може се летва у свако време мирно и скоро са свим вертикално држати. и | Друга је мана тахиметара са кругом у доцнијем срачунавању хоризонталног остојања и апсолутне висине и то из добивених читања трију конаца п угла висине, а по Формули:

О =1 созза; Н==Н5 ++— 2 = Н - 1 511 со8Е — 2.

Овде зпачи ! стотинити или две стотинити део ди-

ференције горњег и доњег читања конаца, вертикални

угао а 2 читање средњег конца. Ради простијег и бржег рачунања употребљују од дужегсвремена тахиметричари разна помоћна средства, од којих ћемо ова навести: Таблице, логаритмари и дијаграми. : Прва два средства служе за одредбу количина р и ћ а дијаграми за изналажење апсолутне висине,

ТАХИМЕТАР СА КРУГОМ ИЛИ СКАЛОМ

==

СТРАНА 47.

чиме се штеди у времену и пзбегава Израчунавање једначине Н = Н5з +'—2,

Од оба ова помоћна средства обично се у раније доба употребљавао логаритмар, но у новије доба таблице су постале распрострањеније а нарочито оне од Др. проф. Јордана.

Дијаграме са особитом направом први је увео инж. Тајшинтер, а доципје писац овога чланка саставио је један дијаграм (квадрант) у Формп четвртине круга, са размерником, који се за време практичног рада од 5 година показао као сигурно п брзо средство за ове радове.

Ова справа конструпсана је тако, да се отклону ваметна рачунања и сведу на минимум раја и времена, а заоснована је на пстом оном принципу, на коме су постали и тахиметрп са скалама. Поре тога плжено је, да рад са овим дијаграмом буде сасвим механитчан ; да се пзбегну нопшуси, и да је приступачан п за „јефтине снаге“, као што се то у практици п доказало, На овај начин тахиметричару уштеђено је толико време око срачунавања и у том погледу изравнат је пи тахиметар са кругом са тахиметрима са скалама.

Даља је добит од овог дијаграма по у томе, што се п у највише случајева могу на подесан начин псправити п случајне грешке тачака.

Поменуто је напред, да се могу десптп грешке и код вертикалних углова, овакве се грешке изравњавају упоређењем оближњих татака, сравњујући их у диаграму по угловима одступања за, 1%, 20 59 пот. д. изналазећи им одговарајући угао за впсппу. Овај рад око исправака најјаче подпомаже памћење терена.

Из овога досадањег види се, да тахиметри са крутом надмашају у практичном поглелу тахиметре са скалама, п према томе, да су подеснији за спимања теренска за цељи жељезничке, за путеве и канале, а. осим овога и просто руковање са њима п вертикални положај „летве отвориће пм још веће поље.

На завршетку напоменућемо још и ово:

Неки примећују да се вертикални положај летве а услед Формуле =! соз" па и Љћ== зип а сов а не може употребити код тахиграфометрије, јер се по горњој Формули не да саставити механичка представа за употребу нонпуса; даље да ова Формула представља само приближне врелности, докле опа за нагнут положај летве представља апсолутно тачне вредности.

У одбрану овога наводимо, да горња Формула има у себи врло незнатних грешака, које не упливишу на резултате практичне тахиметрије. А у одбрану прве тачке примећујемо, да се може саставити таква конструкција, која преставља механичку Формулу као што се види из приложене слике. Да је проналазачима тахиметара са скалама испало за руком овакво решење задатака смело би се тврдити, да би тешко тражили примену за нагшути положај летве.

Да се представи вредност Гр = сов" фи ћ=<8510 « со5 се може послужити ова конструкција.

Ако нам у слици представла ОВ осовину дурбпна, и угао ВОС раван је с, опда зампслимо један угао ММ, који се дуж осовине дурбина тако помиче, да ММ увек стоји вертикално на ОВ, даље ако нам ОСпбЕ представља две хоризонталне скале, и напослетку БНО један покретан троугао, онда проналавимо Пи 1, ако МУ тако помакнемо. да ОС буде равно мерп ако, угао ВеЕН помакао на тачку ВБ, онда је:

ОВ ==! сова; О= ОВ сов а п ВЕР ОВ зпп «, дакле 08=41 собе == Рп ВЕ =! чп « созе =ћ,

У идућем броју изнеећемо теорију и опис Пулеровог диаграма,