Srpski tehnički list

СТРАНА 188

начеоник министарства који је раван у рангу са главним иншпекторима са две класе.

Члан 189.

Техничари који су свршили технички Факултет на нашој Великој Школи или равног ступња на страни са добрим успехом примају се у државну службу као технички практиканти п не могу бити нодинжињери пре године дана.

Техничари који су свршили технички Факултет на нашој Великој Школи или најмање равног ступња технички Факултет на страни са одличним или врло добрим успехом постављају се за подинжињера Џ класе пли најдаље у току једне године од пријема у службу.

Члан 140.

Подинжињери у обе класе служе најмање две године. Цело то време које ће бити подељено у 4 курса и то 2 зимња и 2 летња пробавиће у практичним изучавањима п радовима по техничкој струци ради спреме за полагање државног испита за за инжињере или ар-

хитекте., Првих 6 месеци зимњег курса при министар- |

ству грађевина проучаваће грађење планова за мање грађевине и објекте, састав предрачуна, услова и описа

упознаће се са радњом свију оделења, научиће вођење |

протокола и регистра упознаће се са свима инштрументима који се у геодетском кабинету находе а употребљују се при премеравањима научиће њихову ректификацију, проучаваће по упутству пи препоруци шефа настојника планове и нарочито предрачуне већих грађевина било извршених илп неизвршених. Проучаваће постојеће законе по струци грађевинској ; правилнике, предлисе и наредбе.

Других 6 месеци летњи курс биће придодан надворном инжињеру веће грађевине У томе времену према величини грађевина може бити при грађењу једне или више грађевина.

Надзорни инжињер наставник обратиће повереном му подинжињеру кандидату пажњу на све појединости на лицу места при извршењу грађевине.

Трећих 6 месеци, зимњег курса, провешће опет при министарству грађевина на штудијама која су означена п за првих 6 месеци. Кандидати за жељезничке инжињери обављаће практичне штудије при надлежним бироима дпрекције српских железница. Осим тога кандидату ће се датп да конштрунше планове већих грађевина пи састав предрачуна четвртих 6 месеци летњег курса, пробавиће кандидат при трасирањима друмова пили жељезница односно прпсуствоваће при грађењу већих здања и грађевина. |

Према одлуци кандидата, којој се струци пнжињерства посвети, да буде инжињер железница, грађевина на води и за траспрање путова пли архптекта министарства грађевина п шефови оделења обралиће пажњу на штудије по струкама појединих кандидата,

По свршетку овог двогодишњег курса подпижињер има право да полаже државни испит по овоме закону.

Члан 141.

да државне пнжињере и архитекте могу бпти постављени само они подинжињери који пнложе државни инжињерски испит по овоме сакону.

Но опи подинжињери Срби из Орбије пли српски

држављани који су положили инжињерски или архи- |

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА

БРОЈ 6

текестки пешшт на каквом страном техничком Факултету најпање равног ступња и диплому инжињера добили могу се од полагања државног испита ослободити пошто грађевински савет изјави свој пристанак.

Подинжињери који су положили државни испит са оценом добар постављају се најмање после 8 године од дана ступања у државну службу за дејствителног инжињера.

Подинжињери који су положили државни испит са оценом одличан или врло добар постављају се за дејствителног инжињера.

Члан 142.

Према указаној потреби примају се у државну по општем закону за странце и поданици страних држава, који имају исте кваднфикације као и Рејствителни инжињери. За ове инжињере важи став у чл. 82. овог закона који говори о контрактувлним пнжињерима.

Члан 143.

Државни испит полаже се пред комисијом од пет чланова коју мпнистар грађевине одреди од професора, техничког Факултета Вел, Школе и државних инжињера.

Професор геодезије на Вел. Школи по положају своме увек је члан исштне комисије. Од осталих проФесора техничког Факултета Вел. Школе могу бити чланови испитне комисије само они, који имају квалифФикације инжињера по овоме закону.

Члан -144.

Председника п чланове истштне комисије п њихове заменике поставља Краљ на предлог министра грађевина указом за три гпдине.

Члан 145.

Ко на државном исишту падне има право да само један пут пспит понови.

Време пзмеђу првог ш другог испита не може бити краће од једце године дана.

Члан 146.

Предмети из којих ће кандидати полагати државне инжињерске испите, следећи су:

1. Нижа геодезија у целом пространству.

2. Инжињерска механика са чистом применом на инжињерске пи архитектонске граћевине

8. Опнсна механика п то: познавање строја и дејства разних махина употребљених при грађевинама на чуву по води.

4. Основе из грађевине на суву.

5. Познавање грађевинског материјала.

6. Грађење дрвепих, зиданих и гвоздених мостова са разним системима.

7. Грађевнне на води и то:

а. Разне системе Фундирања и плеуматично Фундирање. б. Регулисање река, грађење шпорова, брана, утврђење обала и 1. д. “

в. Канализација, исушивање земљишта и наводњење.

г. Грађење водовода.

д. Резултати из хидромехавике и примена истих на инжињерска грађевине.