Srpski tehnički list

о.

БРОЈ 5

Чл. 8.

Шре но што се премер отпочне, морају се међе појединих имања обележити трајним белегама, према правилима која ће прописати Министар фпнансија или народне привреде.

Ча. 9.

Ради изравнања спорова око међа, изабраће у свакој општини одбор једног пли више повереника пли њихових замењеника.

Џовереник је овлашћен да сопственике, који се око међа споре, позове, те да се спор његовим посредовањем изравна и једна међа одреди, Ако: му то не пође за руком, онда ће он по свом нахођењу и познатим му околностима, одредити једну међу, која ће се као привремена увести у премер.

Чл. 10.

Међе, које уђу у премер као неспорне, пмају за сопственике исту вредност, као да су добровољним споравумом утврђене. То исто вреди п за међе обележене по чл. 9. овог закона, ако у року од две године после излагања премера на јавност, дотични сопственици не докажу, да су се на другу међу сложили, или парницу код првостепеног суда повели.

Овај члан закона објавиће се у свакој општини пре премеравања п излагања премера јавности.

Ча. 11.

Кад на основу премера буде израђена општинска карта и атарска књига уз њу, изложиће се обе у општинском суду на углед, за два месеца.

Пре истека овог рока предаће се сваком сопствениву, преко општинског суда, спшсак пмања, која су ушла у карту и атарску књигу на његово име, да он то стање призна својим потписом или приметбе учини.

По истеку рока изаслаће катастарска управа једног земљомера у општину, да сопственицима пили њиховим заступницима да потребна објаснења о карти п атарској Бњизи.

Шриметбе против карата и атарских књига могу се само за време трајања рока учинити писмено код општинског суда или писмено п усмено код изаслатог стручњака (земљомера).

Овај ће испитати све ове приметбе и послати катастарској управи, која о њима завршно решава или по потреби наређује поновни увиђај на лицу места,

41. 12.

Ако је потребно, позваће се се сем оних који траже исправку карата и књига, и сви запнтересовани, да присуствују увиђају лично или преко својих заступника.

Ако усљед чијег пзостанка буде трошкова око новог поступка, они ће се по оцени катастарске управе наплатити од проузроковача.

Аво се приметбе покажу неосноване, трошкови произашли усљвд тога наплаћују се од проузроковача са свим или делимично, што ће у решењу своме озна-

“ чити катастарска управа.

Противу овог решења може се пзјавити жалба, у року од 15 дана по пријему, Министру Финансија пли народне привреде који доноси зааршно решење.

Почетак и свршетак излагања на јавност карте и књиге, као пи време бавлења земљомера у општини, 06јавиће се унапред уобичајеним начином,

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

ОТРАНА 117

Ма 1

0 употреби баштинских књига п њиховом вођењу у дељи задобијања и мењања права сопствености донеће се особени закон.

||. Срества за извршење катастарских премера.

Чл. 14.

Ради исплате трошкова око катастарског премерававања установљава се Фонд, у који се уносе суме наплаћене од сопственика за извршене премере.

Да би се радови могли отпочети на, сталној основи, одређиваће се буџетом из државне касе почев од 1894 год. па за 5 година по 600.000 динара годишње. Ова сума, као пи сума до сад дата, као позајмица из државне касе, за катастарско премеравање, сматра, се као државна помоћ за извршење катастарског премера и триангулације вишег реда.

Чл. 15.

Приходи овог фонда не могу се трошити ни на које друге цељи, сем катастарског премера.

"Ча. 16.

Из катастареког Фонда исплаћиваће се годишње: а) државној каси сума, која се по буџету троши на указно особље, употребљено при катастарском премеру. 6) Сви други трошкови око катастарског премера по одобрењу Министра Финансија или нар. привреде.

Чл. 17.

Фондом рукује катастарска управа, преко својег особља по правилима која у споразуму са Главном Контролом пропише Министар.

Чл. 18.

Рачуни Фонда подлежу прегледу и одобрењу Главне Контроле.

Чл. 19.

Трошкови око извршеног премера наплаћиваће се од сопственика према величини премереног имања.

Ово ће се чинити у отплатама уз порез, по распореду катастарске управе, а према подацима добивеним из књиговодства фонда.

||. Управа и особље.

Чл. 20.

да извршење катастарског премера, израду општинских карата и земаљске карте, израду атарских књига и одржавање катастра, установљава се катастарска управа, као саставни део Министарства финансија иди народне привреде.

Чл. 21.

Катастарска управа спрема податке потребне пореској управи за разрез пореза; Министарству народне привреде за извршење груписања пмања (комасацију) и ђенералштабу податке за ђенералштабне карте.

Чл. 22.

Катастарску управу састављају: управник и три члана.

'

ц