Srpski tehnički list

СТРАНА 160

Имајући прилике, да видимо доста тако извршене и већ одобрене, не само старије, но и скорије, приметили смо ово, да ни један није правилно извршен.

Једини планови вароши Аранђеловца и Пожаревца израђени су правилно.

Овде је заиста извршена прво тријангулација. Истина. није рачуната по катастарском правилнику, али је ипак врло добро израчуната. Полигонометриска мрежа такође извршена, је врло добро и израчуната.

Београд има такође тријангулацију, као наставак од Аустро-Угарске, али како још нема потпуно дефинитивног плана; то се о њему не може ни говорити.

Једино што се може приметити, да према овим многим мењањима регулационих и нивелационих линија и ово што се има није потпуно, и да би Београд требао, да има један потпуно и добро израђен регулациони и нивелациони план.

Општина чачанска поднела је такође један план, као да је израђен по катастарском правилнику, али ипак рачунање тригонометриске и полигонометриске мреже није рачунато правилно.

Само је код ова четири плана вршена тријангулација. Можда је и београдски, али нисмо имали прилике, да тај рад боље упознамо.

Остали су сви рађени са затвореним полигонима. Истина, да међу њима има, који су врло добро израђени, и потребу могу да задовоље доста добро; али ипак се неће моћи доцније да надовежу за тријангулацију земаљску као што су књажевачки, зајечарски и крагујевачки.

Сем ових, а можда и још неких, који немају тријангулацију али су ипак израђени добро и потребу задовољавају, — има их доста, који ни овако нису потпуно и тачно израђени и готово не заслужују да се о њима говори.

Има врло смешних и чудних радова.

Тако један од инжењера пролазећи улицом у једној вароши спази на сред улице намештен један инструменат, погледавши у дурбин његов видео је да дурбин нема нека сочива. Пошто је упитао ошштинског инжењера, који јо ту у близини са пантљиком нешто мерио, добио је сасвим искрен одговор, да је инструменат намештен само зато, да се види како се и са инструментом ради. _

Иста варош погодила је тог инжењера да јој регулациони и нивелациони план изради, а да

му ова плаћа годишње по неколико хиљада ди-

нара све дотле док план не изради.

ИЗРАДА ПЛАНОВА ВАРОШИ ПО ВАРОШИЦА

БРОЈ 7

Затим у једној варошици израђена је једна улица сасвим права, а међутим она је веома неправилна и искривудана. |

Напослетку да напоменемо и један најновији рад, такође неправилан. Овде је прво израчуната полигонометриска мрежа и нацртана,

па тек су онда по тој мрежи повучени неки троуглови, као да је табож извршена тријангулација. Све смо ово узгред дознали и видели, али кад би нам била могућност, да све те радове разгледамо мало више, нашло би се врло много, неправилности.

Зашто су тако рађени, то се неможе пребацити онима, који су радили, јер је сваки радио како је знао, али се с правом може пребацити прво ипжењерима који те радове треба да контролишу, и да их сузбијају, а друго надлежнима што их одобравају.

Нећемо да тражимо узроке зашто се све то тако радило, али смемо рећи да је то неправилно и неправедно од стране надлежних, кад дозвољавају, да се поједине општине тиме штете.

Остављајући све ове грешке и неправилности у детаљном раду, јер се то само по себи разуме, да не треба тако радити и да зато не треба много доказивати надлежнима да то даље забране, запазили смо другу једну много важнију ману, како код ових већ свршених, тако исто и код ових, који се и данас врше.

Ова је мана у томе, што нигде нема тријангулације а нити се данас врши.

Несумњамо ни најмање да има кога, који би могао одрицати, да је иста тријангулација непотребна, као и то, да не зна због чега је потребна.

Зашто се пак раније није строго држало оних расписа и упутстава, можда би се и могло извинити, али зашто се дозвољавало ових последњих 1 год., кад је већ и катастар одпочет, томе се морамо чудити.

Зар није чудно 2 да се оне гудуре и прљуше око Цера, Иверка, Влашића, Сићевачке клисуре, Јастрепца и т. д. премеравају правилно, а Шабац, Крушевац и т. д. да се овако премеравају.

Тамо се мора извршити тријангулација, па за тим полигонисање, нивелација и т. д. све потпуно по пруском правилнику и са најбољим инструментима, а у варошима да немора то тако да се ради, па поред тога још и са инструментима који немају ни сочива.

Мислимо да и ту не треба никаквих доказа надлежнима, те да не дозвољавају да сеи у будуће тако ради. Не можемо никако да нађемо разлоге, зашто се то до сада тако дозвољавало, нарочито од када постоји катастарски одбори