Srpski tehnički list

СТРАНА 220

Моттаћећ (ет ппсатвсћеп Убаавђаћп. 1878. МиџЏег. Гле ептормвећеп Кттсе — Вис Кепзузјете. УУлеп. 1874.

КОНСТРУКЦИЈА ДРВЕНИХ СТУБОВА ЗА ДРВЕНЕ МОСТОВЕ

БРОЈ 10)

Нефет тј. ле Вескеп Фет Сесеттам. Ш Ајћ. Нбјете Втскеп ппа Гећтосете.

Аасћеп 1876 Миша Марковић.

О ЗИДАЊУ МЕМЕНТОМ ПРИ НИСКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ

=> <=

Профевор Т,. Тебтајег у Пириху, управник и шеф швајцарског завода за испитивање грађевинског материјала, који постоји као огранак циришке политехнике, публиковао је у „ЛЕ 20 од 17. Новембра 1894. године техничког листа „Зсћууемемв ће Вашеипе један чланак (коме ће следовати још други) у коме износи своје студије и искуства о питању које је горе у наслову исписано.

Због велике практичне важности, које питање о зидању у опште, ио зидању са цементом на посе, при температурама испод (0, имаде, мишљења смо, да ће читаоце „Српек. Техи, Листа“ интересовати ако им на овом месту, у изводу, саопштимо студије и резултате испитивања професора Тетајег-а.

Господин Тебпајег је својим довадањим радом на пољу цементне индустрије стеко велики глас, како у Швајцарској тако и на страни, и његово мишљење је у питањима ове гране од пресудног значаја; па зато ће читаоци „Ори. Техн. Листа“ ову расправу професора Тебпајет-а моћи сматрати као поузданог вођу у питањима ове врсте.“)

| Опште напомене.

Истраживања Тебтпајет-ова у погледу постојаности хидрауличних спајајућих срестава против мраза, датирају још из године 1884.

Но када је Децембра месеца 1889. године, услед наступившег мраза, морао зидарски рад при новом хотелу „ВеПега“ у Цириху да се обустави, дотично грађевинско предузеће обратило се је било господину Теђтајст-у са пштањем: да му саопшти до тада стечена искуства односно постојаности хидрауличних грађевинских средстава против мраза 2

Предузећу је дат савет, да употреби малтер од портланд цемента поред камења што влагу брзо упијаг

Тим што се је малтер у малим количинама и са врућом водом правио, а цигље непоквашене узиђивало, као и израђен зид преко ноћ добро покриво, постигнут је добар резултат. Е

#) Читаоце, који би желели ив ближе упознати се са научним радом госп, Тефтајет-а на пољу цементне индустрије, упућујемо на „МићеПипстеп дЧег Апзбајћ тлт Ре ипс уоп ВашпајепаПеп ата саеповв, Рођубесћт киши 1 2тоћ 6. Нећ — Мефтћоде па Вевтбафје дег Рм ипо хоп Нудгацизоћео Видете. 24пећ 1893.

За време рада температура је варирала између 9 до +' (0. испод нуле.

Године 1890. отпочето је грађење новог варошког позоришта у Цириху.

Предузеће Госћет « со, коме је извршење грађевине поверено било, предвиђајући потребу да се рад и преко зиме настави, учинило је предлог надзорним архитектама Нећпег-у и Кеђег-у „да се при блажијој хладноћи малтеру од хидрауличног креча примеша нешто портланд цемента, а да се при строжијој зими употреби малтер од чистог портланд цемента, а у ме сто ломљеног камена да се употреби цигља,“

Архитект г. Нећпег одбио је тај предлог, позивајући се на нека искуства бечких грађевинара, по којима малтер од обичног. масног креча пружа довољно јеметва за солидно извршење зидања баш и при мразу.

Предузеће се затим 25. Октобра обрати писмено г. Теппајет-у са питањем :

„Какав малтер треба при наступајућем мразу при зидању употребити па да сешто мање ризикује у погледу солидности 2“

Господин 'Тефтајет. на основу свога искуства, а у противности са г. НеПпет-ом и бечким грађевинарима, изјавио је, да онај малтер даје највећу сигур ност у погледу постојаности против мраза:

1-во који се у што краћем времену стврдњава а при том што већу чврстоћу постигне;

9-то који за време стврдњавања што већи део воде, којом је замешан, хемијски веже;

Зљће који се са што мањом количином воде даје пластично израђивати. Препоручена је употреба портланд цетента који брзо стврдне, камења које добро влагу упија, употреба мале количине воде при прављењу малтера и покривање скоро извршеног зида. Даље је обраћена пажња на једно саопштење Козе! 110ове Фабрике гвожђа у Витковицу, по коме су у зиму године 1888/89. при температури од 15 С. испод нуле, саграђена два димњака од 50 м., један од 45 м. а два опет од 85 м. висине, у малтеру од цементзгуре (дећјаскепсетепфћ) у размери 1: 8, са примесом песка од млевене згуре, а на потпуно задовољство Фабричне управе.

На зиду нису се опажале никакве зле последице од мраза, нити какав други квар.

Цементу је већ при самој Фабрикацији примешано 2'/ соли.