Srpski tehnički list

. у

БРОЈ 10

0 ЗИДАЊУ ЦЕМЕНТОМ ПРИ НИСКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ

СТРАНА 291

Предузимачи циришког позоришта решили су се коначно за употребу цемента од згуре са примесом од 29 соли; пак су таким малтером озидали околне зидове позорнице и друге важне делове.

Кад је 18. Априла 1898. године професор Те таајег прегледо сву грађевину, није мого приметити никаквих штетних последица услед зимског рада или примесе соли малтеру. Квара услед мраза, влажних зидова и т. д. није било. На неким местима само, која, су накисла пре но што су под кров дошла, беше по зиду избила сб у виду ситног прашка.

Употреба соли ради постизавања постојаности против мраза доста је старог порекла; и ако није мо-

. гуће тачно казати где и кад је то први пут учињено.

Но сумње нема, да је то учињено у намери да се степен смрзавања воде спусти п тиме малтер сачува од штетног уплива мраза.

Поред обичне соли, употребљаване су до сада у разно доба п на разним местима разне примесе у малтеру у намери да мразу боље одоле,

Тако на пр. у Немачкој и Француској калцинирана сода, у Норвешкој сапун п каустични креч; у Русији алкохол и т. д., и ако односно неких од ових примеса постоји сумња да су заиста у малтер ушле.

Професор 'Тебпајег дознао је поузданим путем, да се у Норвешкој, при температури од 100. испод нуде, употребљује добрим успехом малтер од обичног креча, тако да се креч истуцан у ситну парчад гаси

са топлом водом у сандуцима при самом раду, песак

добро одкрави и иситни а малтер врућ (20 -— 5090.) употреби.

Смеса; малтера је: 1 део креча на 2 до 8 дела песка, без пкакве друге примесе.

Хрђава искуства су добивена са на овај начин извршеним зидањем, ако је посо вршен при променљивој температури, н. пр. кад се је дању кравило а ноћу јако смрзавало; дочим се употребом топлог малтера при стално ниској температури (6 до 180. пспод нуле) извршени зид није разликово од оног који је у лето израђен.

Но поред свега горе наведеног мора се признати, да искуства стечена у зидању при ниској температури стоје у опреци.

Узме ли се у обзир кратко радно време зими, смањена делатност радника, неповољне околности и поскупљење израде тад се долази до закључка: да при температурама испод нуле треба по могућетву избегавати свако зидање, било са пементним или обичним малтером.

Ако се пак из неодољивих виших разлога мора зими да зида, тада ће се употребити средства протиив мраза, и при извршењу пазити на све што је за постојаност и волидност грађевине од важности: а овамо спада :

Употреба такових спојних средстава која су већ сама по себи на мразу довољно поетојана;

избор на мразу постојаних примеса, (песка и т. д.) при радовима у цементу, а таког истог камења за зидарске радове;

избор добре размере у прављењу малтера, између спојног средства и примесе (песка ит. п.) као и одмерене количине воде;

употреба примеса, и манипулација, које убрзавају стврдњавање ;

употреба примеса, којима се постизава нижа, температура смрзнавања воде; и најзад

стручно и савесно поступање са израђеним зидом или радом у цементу.

2. Опити извршени са, спојним средствима у погледу њихове постојаности на мразу. Мишљења и искуства односно постојаности на мразу разних спојних средстава јако се размимоилазе. Да би се у том погледу пречистили појмови, чињени ву на швајцарском заводу за испитивање јачине материјала директни опити у том погледу, ва малтером, п разним врстама бетона и зида, страном приприродним околностима зимских мразева, а страном опет помоћу вештачким начином пропзведене хладноће, Тела за опите сачињена су делом у отвореном простору при мразу где су одмах и остављена, а делом су опет прављена у лабораторији и, пошто су на прописни начин остављена да се стврдну, подвргнута су на изменичном смрзавању и крављењу, Да изложимо најпре

«, — Преглед резултата опита извршениг у лабораторији. Тела за опите прављена су машинама са нормалним песком, по швајцарским прописима, а у сразмери од 1:8; пак су затим остављена да на ваздуху отврдну, кроз 24 вахата, 8 и 7 дана, а затим су подвргнута на изменичном смрзавању и крављењу у води при собној температури. Као епојна средства употребљени су ниже означени цементи.

Пошто ву ова, овако спремљена тела, била, изложена 25 пута смрзавању, смештена су у басену пу-

ном воде, пак су после 28 дана старости подвргнута,

била опитима односно кохезије.

Испитивани материјал,

обележај

Хидраулични креч ЗтП Роман цемент ~ . у Ш, 17 Цемент од зтуре. : 5 ХЕМ Портланд цемент . УП, УШ Је.

Од Физикалних својстава наведених спојних средстава, изнећемо, као за практичну оцену најважније, само чврстоћу нормалног малтера, сачињеног у размери 1:98, пошто ту опитна тела, од истог, одлежала 28 дана под водом.