Srpski tehnički list

СТРАНА 226

првом случају мања од бакра и никла = (88) а у другом млого нижа од цинка (— #'14), у опште увек мања од калајних бронза. При једнакој моћности ношења ва овим последњим, може се уштедити на тежини до близу 3 пута. Односно цене стоји алуминијум месинт пспод делта метала, чију моћност ношења, далеко превазилази, при истој запремини алуминијум месинг знатно је јефтинији од обичног месинга, премда, је отпор првога млого јачи.

По Д. В. саопштио

Д. Димић.

Гвожђе у пијућој води. — При проширењу водовода у Шарлотенбурту у 1788. г. анализа воде из бунара није показивала гвожђе, но у 1892. када је потрошња постала јача појави се п гвожђе а одмах затим п Сћгеповчк. |

Због овога предузето је пречишћавање воде по методи Пифке-а инжињера берлинског водовода и аналиаом Филтриране воде није нађено ни најмање гвожђа ни сумпоро-водоника, а и количина бактерија сведена је на минимум као код најбоље изворске воде.

Принцип пречишћавања састоји се у овоме, да се гвожђе које се налази у води као растворени Фардоксид довољним мешањем са ваздухом претвори у нерастворљиви Фери-оксид и затим ухвати у филтерима, од песка.

Вода се спроводи на решетке од таласастог лима са којих у виду кише пада на један слој кокса од 8 метра дебљине и кроз који даље пролази. При овоме "потпуном мешању воде са ваздухом угљено кисели оксидул претвара се у оксид гвожђа.

Из једнога базена тече ова вода у Филтеро који су на познати начин израђени и брзина јој тако удешена, да на 1 м> површине Филтора протече за 1 сат 1 мо воде. Кроз које протиче вода пет пута брже. Праксом од године дана показало се да би се на 1 м: могло за 1 сат Филтрирати 1'љ м“ воде, 608 да вода губи пето од своје доброте. Горњи танак слој наноса,

на Филтерима скида се сваких 8 дана, и један Филтер |

може годину дана служити а да се не луни.

Према оваком резултату „јисзедет, а решено је питање, да се подземна вода која садрови у себи растворено звожеђе може корисно употребити за снаблевиње

варошљм србством централних водовода. По П. В. саопштио

Д. Димић

Вештачки хидраулични тесаници. — Ови се тесаници добијају мешањем масног креча, најситнијег песка п печене иловаче, која се може лако стврднути. Мешавина ових делова следеће је пропорције:

и

РАЗНЕ БЕЛЕШКЕ

БРОЈ 10

15 до 16% креча масног 15 до 16%« печене иловаче 68 до 70% најчистијег песка

Ови се састојци мешају док се не добије чврста, маса; затим се маса загрева на температури која се пење полако и постепено од 15 до 959 6. Ова се температура одржава од 24 до 86 сати, а посе остави маса да се расхлади полако и постепено.

На овај се начин добија вештачки камен, чији отпор на притисак достиже 700 кгр, на сме А опитима се доказало да је издржљив п на мразу.

Врло добра страна овом камењу та је, што се могу тесати и профилисати пре загревања, дакле док су још меки. Може заменити обичне тесанике у сваком погледу а и јефтиније је.

Употреба малтера на мразу. — Додавањем обичне (кухињеске) соли, цементу, цементном малтеру пили хидрауличном кречу, може се зидати на температури од 14 до 16" (0. пспод нуле.

Присуство соли успорава или задржава стврдњавање, које, у сваком случају, бива по повраћају обичне температуре. Овим дефинитивна јачина малтера, са гледишта практичног, није осетно умањена.

Пропорција соли варира од '', до "|, према степену хладноће, дакле на 7 до 12 литара воде долази 1 кгр. соли.

Опити показују да се овакав малтер може сада применити и у пракси. А такве је природе да би могао учинити велике услуге, па бпемо желели да се чешће употребљава.

У истој цељи препоручивани су: хлорир калцијумов, кречни сулфат и т. д., чије је дејство да убр-

завају стврдњавање.

У опште, све супстанције, које у раствору спречавају или задржавају мрзнење воде, могу послужити торе поменутој цељи. Међутим сумњива је употреба кречног сулфата, јер, изгледа, да се његовим присуством јачина малтера знатно умањава.

За сада је најбоље употребљавати обичну со, чијом су употребом добијени добри резултати, а са осталима остаје да се још врше пробе.

Изложени малтер, очевидно, не може се употребити за надземне зидове у просторима за обитавање, јер би ови зидови, за неко време, били влажни усљед присуства соли. За остале грађевине може се употребити. Истина је и то: да сејављају, првих месеца, беле мрље на зидовима, али оне ће исчезнути после неког времена п ова појава не може се сматрати као нека мана.

Саопштио М. Павлићевић инжињер