Srpski tehnički list

БРОЈ 10

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ

СТРАНА: 227

СИТНИЈЕ

БЕЛЕШКЕ

0 намазима који се држе против воде.

На овоме пољу има много такмичара. Оштроумље, научно истраживање и груба емпшрија — све се то трудило и данас труди, да створи дуготрајне намазе.

Обично прави пут за изналажење подесних намаза лежи у тачном испитивању особина и прилика у опште, — јер често теориско расматрање не даје у пракси ни најмањи успех а тако исто често пракса без икаквог лутања нађе средства, која одговарају свима захтевима, а међутим наука не може да каже разлоге за то.

Овде нека се не очекује скупљена множина прописа (рецепата) за састављање намаза сигурних против воде, нити крптиковање њихово; овде ће се само изнети, на основу саопштења од знатних практичара у току доста дужег времена, неки намази и начини мазања, који су се показали добри под извесним претпоставкама п који се немају бојати даљих практичних испитивања.

Прво ћу навести један случај или ако се хоће пропис, који се већ на другом месту износио, случај који тим пре треба изнети, јер он поткрепљује један део горњих тврђења. Год. 88 један практичар саопштио ми је ово: Да би у једном подруму било видније била је угашена потребна количина креча да се намажу дуварови и таваница. Један радник, спотакнувши се у подруму, проспе еб, коју је носио у једноме суду, па да би сакрио траг штети, помеша провуту со у угашени креч. Та со нехотично кречу додата имала је чудно дејство: намаз не само да је био без мане, но чврст као цемент и није се могло са њега ништа отрти ни прањем. Због тога се употребила смеса од кречнога млека и соли — од прилике 8 дела гашеног креча на 1 део соли — да би један Таећфћогћ био светлији, и ова течност, да се неби скеле градиле, прскала се помоћу ручне пожарне пумпе на зидове од цигаља, Кроз четири године није време могло ништа наудити овоме намазу. Овде мора бити да со дејствује као хигроскопско тело: по свој прилици додата со везује воду и тиме изазивље брже стварање калцијумкарбоната. ријала, који се држи против влаге и утицаја атмосФере. Пошто се код ових намаза, о којима је овде реч, може употребити и параФин најлошије врсте по чистоћи његовој, то се не треба страшљиво распитивати о коштању. Раствор парафина у тешком 8 Ккоћјепћеетб-у — 1 део парафина у 8 дела другога — јесте особито добро средство за премаз кућа пу опште зидова, који су јако изложени утинају атмосФерилија. При употреби, раствор се одржава течан тиме, што се суд са њиме држи у другом са врелом водом.

Ово су два претходна услова, који чине те се течно стакло на рационалан начин може употребити за намаз малтерпсаних зидова: прво, малтерисање мора бити потпуно једноставно, готово као камен тврдо и посно (малтер) а друго, водено стакло не сме се никад превући преко свежег малтера, но увек треба сачекати, да се у малтеру створи калцијумкарбонат. У овоме погледу врло важан пропис од Д Вагнера о грађењу малтера са воденим стаклом даје ове одношаје: 10 делова оштрог сувог песка, 3 дела креча, који се на ваздуху распао, 2 дела креде или прашка од кречњака (камена) и течно натрон — стакло од 83". Добро осушен песак, креч и креда (или прах од кречног камена) помешају се добро у суво п просеју кроз сито средње Финоће. Ова мешавина се после додавањем раствора воденог стакла од 88 степена, који је разблажен са два дела (по тежини) воде, претвара у тесто, тако да се може употребити као обичан малтер за малтерисање. Н. Кајег (У/азвегеја5 ппа Јибаволепегде Улеп 1887) коме се мора признати извесна заслуга, што је спасао част и повратио права, воденом стаклу, примећује, да се овај малтер за неколико дана осуши и стврдне као камен, па се после може чешће премазивати са раствором натронског воденог стакла. Да бп се ова подлога снабдела са бојеним намазом, налива се у дотичну боју дотле речна вода или кишница, док се боја потпуно не натопи, па се онда са течиим стаклом помеша у једноставну пластичну масу. За ову цељ особито је добро тако звано дупло водено стакло, па се већ после 2414.

И сувише се мало примењују при грађењу на. може учинити ново мазање. Да би се спречило свако

маза, сигурних од воде (ебеезе Ф уаввегшеће) пара, Фини п водено стакло: ово последње као да је изгубило сав кредит у грађевинарству и то сасвим без разлога, јер многобројне примене течног стакла погрешне и луде — кад није одговорило очекивањима, праксе — доказују само једно: да водено стакло није универсално средство. Међутим разумна и рацио-

нална употреба течног стакла у грађевинарству је веома важна.

процветавање угљокиселог натрона, употреби се при последњем намазу течно стакло за фиксирање. Најзад се последњи намаз пређе са разређеним раствором течног стакла за Фиксирање. Боје се могу употребити само у ограниченом избору; и ради тога најбоље је обратите се са жељом и питањем најбољој Фабрици течног стакла уап Вавме « Сотр у Глааујрзћајен-у на Рајни, која у овоме погледу даје најрационалније- савете, већ у самом интересу доброг гласа њеног Фа-

Од парафина опет нема бољег и згоднијег мате- · бриката.

ТЕХНИЧКИ лист