Srpski tehnički list

ОТРАНА 228

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ

БроЈ 10

Једна модификација чувеног финског намаза, која, је врло јефтина и која се може са сваком земљаном бојом помешати, гради се овако: 15 кг шеничног брашна ЉМ 2 помеша се са ладном водом, у сируп, па овај лагано налива у 22—23 литра вреле воде; затим се дода (0,5 кг кристалисаног цинквитриола па пошто се овај растворпо још (за растовожуту ниансу) + кг „шлемованог“ окера и ', кг „млемованог енглиштрота“ према тону који се жели (блеђи или црвенији). Еат. Сатре тврди, да се овај намаз у тридесетогодишњој пракси показао као потпуно сталан „против ветра и воде“, да га може направити и њиме мазати сваки радник. Он још тврди, да су његови познаници ову боју употребљавали као први (основни) намав за теретна кола, и да би био још трајнији ударили су преко њега један намаз обичног Фирниса од каменог угља, Ва овај опет Фирнис, који се врло чврето осуши и после тога врло лепо светли, правио је поменути господин ову мешавину: 50 кг каменог угља, 1 кг глеђи (ВЈезојафе) и 0,250 кт. добро осушеног цинквитриола и она треба 2 часа лагано да ври на тихој ватри (Фирнис не сме да дође до кључања и пенушења).

Код кровова од папе, код којих се категорички захтева отпорност против атмосферилија и непропуштање воде, показали су се особито добри намази са катраном, минералним уљем и смолом. Тако све што се може очекивати и управо захтевати од таквих намаза дају ове мешавине: 10 делова зветткоћепфћеет-а, 10 делова тешког Мтегкајбђа, и 20 делова америчке смоле; или 75 делова дестилисаног Тћег-а, 10 делова тринидатске смоле, 10 дел. Клепфћеет-а и 5 делова Натабј-а; или 70 дел. дестил. Тћеет-а, 25 дела Клеп «ћеега пи 5 делова смоле.

Што смо при овим саопштењима сасвим прећутали намазе од мрених боја, то је из ових лако разумљивих разлога: прво што намази од мрене боје нису трајни (ууавзетћезј) но сувише брзо пропадају на утицају атмосфере ма да не пропуштају воду (јесу угаввет оће) а друго зато што су врло скупи, те се

у много прилика не могу употребити, кад већ и тако |

сви материјали поскупљују. Овде се хтело изнети само неколико јефтиних намаза, чија је практична употребљивост доказана, полазећи са технички поузданог правила: да се са најпростијим средством тачном „целиходно“ употребљеним могу постићи најзнатнији успеси и да вашарско привезивање какве патентске заштитне марке никад не може учинити угодним за практичну употребу какав материјал за намаз скуп, нигде не опробан а често сасвим бесмислено састављен. САОПШТИО 0 НЕМАЧКОГ Т. М.

Искуства о употреби светлих боја,

(0 светлим бојама и њиховој употреби распрострде су се у техничкој литератури толике погрешне мивли, да ја налазим за потребно, да то у јавности опширно исправим, једно да би публику сачувао од

штете, а друго да епречим дискредитовање овога препарата тако интересног у хемичком и физичком смислу.

Пре свега напомињем, да су по најновијим пронаљасцима и искуствима. У хемији позната у садање доба, четири сумпорна једињења, која имају ту особину да у мраку дуже или краће време Фосфоресцирају, ако су пре тога неколико секунада била на дневној свет-

·_ лости., То су сумпорни калцијум, сумпорни штронцијум

сумиорни баријум и сумпорни цинк, који се тек у најновије време, дестилацијом у безваздушном простору справља као тело које светли у мраку, док сумпорни цинк, који се добија на обичан пачин таложењем из раствора цинканих и сумпорних једињења нема ни трага од особине Фосфоресцирања.

Сумпорни баријум светли оранжасто-жуто, али само неколико минута после сваког осветљавања, па се због тога за техничке цељи може тако исто слабо употребити као и сумпорштронцијум и сумпорцинк, који дају зеленкасту боју, но она после два часа потпуно ишчезава. Затб је важан као светла боја, која се у тртовини добија, сумпоркалцијум, који у чистом стању истина само жућкасто светли, али се после извесног третирања у ватри (усијавања) и услед додавања мале количине једне визмутске соли, претвара у тело које светли љубичасто и то 40 часова, ако је само мало секунада било на дневној светлости.

За мазање светле боје на хартију, може се овај начии сматрати као најподеенији: растопи се 0,5 кг чисте беле желатине у 2,5 л. вреле воде и дода 1,5 кг светле боје пи 50 г глицерина. Ова течност мора се за време мазања држати да буде течна и увек добро мешати. За сваку потребу довољно је два пут премазати. Додавање просто или двогубо — хлорокиселог калија — као што се на непојмљив начин

"препоручује — треба апсолутно одбацити, јер услед

овога намаз, после кратког времена, постане мркожут пи сасвим изгуби моћ светљења, пошто жути зраци тотално униште Фосфоресенцију. Да би се о овоме на прост начин уверили, мете се 'на парче светле хартије комад жутог стакла и осветли на прозору. Кад се затим ова хартија посматра у мрачном простору, оно место пзгледа сасвим црно, на коме је било жуто стакло. Ово бива и услед зеленог и црвеног стакла, а плаво и виолетно не квари светлоћну снагу.

Ако светла боја треба да се употреби ван зграде — у пољу — онда се један део боје меша са 1', дамарлака па намаз, пошто се осуши, премаже после чистим дамарлаком.

баошштио 6 немачког Т. МИ.

Прва помоћ електричким рањеницима. По извешћу у „Лефаећлћ и Ејесјтоћесћик папа ЕЈесфтосћете“ изишло је у „Бапсеф“-у од о. м. кратко упуство От. М'. 5. Нефеу-а, за прву помоћ електричном струјом рањених и онесвешћених, које се састоји из ових седам тачака.