Srpski tehnički list

20

Од евију наведених горива за локомотиве највише се употребљује камени угаљ, јер он ценом и каквоћом најбоље одговара потреби. У самоме почетку грађења локомтива у Енглеској прво се камени угаљ и употребљавао; за тим се прешло на кокс, који развија мање дима. Но са све већим развитком же. љезница увидело се, да је кокс сувише скуп и да би се жељезнице слабо рентирале, па се с тога прешло на камени угаљ, код кога корист од ниске цене надмашује штетни утицај дима; осим тога кокс више квари грејне цеви, теже гори и теже је ватру регулисати, Те тако се данас за локомотиве скоро искључиво употребљује камени угаљ за гориво, а кокс само онда, кад се захтева да буде што је могуће мање дима, а то је поглавито за варошке парне трамваје, да дим кроз улице не би досађивао публици.

Количина пепела је променљива и износи у рђавом каменом угљу 14,0, у средњем 8— 149, а у најбољем 4--('.

За локомотиве се употребљује камени угаљ'или у комадима или у облику тако званих брикета, који се добијају од стигнежи и прашине каменог угља, кад се помоћу спојног срества скалупи. Састав каменог угља је овај:

угљеника садржи . . . . 80, 8—9-:% водоника ~ пи аи на па А кисеоника и азота . -. » . . .4—14% сумпора али Ра =. 20 « специфична му је тежина. . .1,2—14

Мрки угаљ је млађи камени угаљ, код кога процес угљенисања није још саввим свршен. Он се разликује по саставу од каменог угља тиме, што садржи мање угљеника а више кисеоника но камени угаљ. Садржина чврстих минералних састојака (пепела) разна је, 6—10% у средњу руку. Хигроскопске воде садржи 20—80%. Обичан мрки угаљ има састав;

68% угљеника, 40 водоника и 88%,; кисеоника и азота.

Мрки угаљ гори са дугачким пламеном и развија прилично дима, кога је све мање што се мрки угаљ више приближује каменом угљу (т. ј. што је старији), Шушта много варнице у димњак, Употребљује се и помешан са коксом и каменим угљем.

Тресет је најмлађи угаљ и постаје распадањем барских биљака. Сув тресет садржи:

44,5%, угљеника.

4,5%, водоника.

26,5%; кисеоника и азота

8,5, чврстих минералних састојака (пепела) и 16% воде.

Често пута садржи хигроскопеке воде, која се мора удалити, те да не износи више од 10—200/; Он је 4-—95 пута лакши од каменог угља а пошто јеи 2 пут слабији од њега, то га морамо употребити 8 пута толико колико каменог угља, па да произведе исто дејство. (С тога мора и на тендеру бити за њега више места или за тендером иду још једна нарочита кола натоварена са тресетом. 'Гресет се као гориво ва локомотиве употребљујенабаварским; виртенбершким, вестфалеким и олденбуршким ожељезницама, Мана му је што избацује много варнице, али му је добра страна што је јевтин и што мање квари огњиште, грејне цеви и пречаге огњишта но камени угаљ. „Дрво садржи око 52% угљеника бој водоника и 44'%, кисеоника и авота.

Пепела оставља по сагоревању 0, 2—8%. Количина воде у дрвету разна је код разних врета дрва,

и према добу године када се дрво обара и износи 20—50%. Дрво садржи најмање воде у јесен и зиму и с тога га тада и треба обарати.

„Дрво као гориво не наноси квара дуварима ложишта ни грејним цевима као остала горива, с тога је као гориво боље од осталих, само ако му цена није виша. Само што дрво као лакше пушта више варница у димњак, а то се може спречити заклоном од металне мреже. У Русији, Швајцарској и Северној Америци дрво се много употребљује као гориво за локомотиве.

гатара аи 347