Srpski tehnički list

/

.= | СРШСКИ

> ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

_ ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

УРЕЂИВАЧКИ ОДБОР

6 УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА УРЕДНИК НИКОЛА И, СТАМЕНКОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА УП.

—________------

СВЕСКА 7.и 8.

ние

ЈУЛИ пи АВГУСТ 1896.

РАД УДРУЖЕЊА

0 УСЛОВИМА ЗА СТВАРАЊЕ ЗДРАВИХ ВАРОШИ

(Реферат проф, Н. И. Стаменковића, читан на редовном бастанеу Удружења 3. априла т.г.)

Немачко Удружење за неговање здравља, имало је |1., 12. и 18. септембра пр. год. у Штутгарту свој двадесети годишњи скуп. На томе је скупу понова претресано питање: »укакве мере треба предузети, те да здравствени односи у варошима буду зито бољи“. Претресано је дакле питање, које треба да заиптересује у опште сваког образованог човека, а поглавито пак лекаре и техничаре, који су у првом реду позвани да својим радовима припомогну да здравствени односи у нашим варошима буду што бољи. То питање обухвата целокупно уређење вароши, те с тога оно садржи у себи читав низ других питања, од којих се нека могу сматрати као расправљена или бар довољно расветљена, а нека опет захтевају да се још проучавају и да се прикупљају податци потребни за што потпуније решење.

У нас је на уређењу вароши врло мало рађено, па и то мало, рађено је већим делом без смишљеног плана и бев нарочитих обзира на здравствене захтеве.

Грађевинске уредбе или прописа за грађевинско уређење вароши ми још немамо.

Покушавано је, а има и пројеката да се таква уредба или, као што је у тим пројектима названо, да се такав закон и у нас донесе. На једном таквом пројекту рађено је прошлих година иу нашем Удружењу. Али, не упуштајући се овде даље у критику тих пројеката, моје је мишљење, да су они на брзу руку преведени из уредаба страних вароши.

"Такав рад може се можда правдати тиме, што се у нас у новије доба тако рећи одомаћило, да се најкрупнија питања решавају на брзу руку, без дубљег размишљања и без икакве мотивације.

Преводе се страни закони и стране уредбе, не обазирући се да ли се ми можемо прилагодити законима и одредбама; донетим за народе на другом ступњу развитка и у опште под другим друштвеним приликама.

Осим тога, пренашање страних уредаба, простим пре-

вођењем, чини те они, који то превођење врше, не размишљају довољно о сваком питању, те отуда спотицање на првом кораку, чим се приступи“ извршењу таквих прописа.

Сматрајући да позив нашег Удружења захтева, да се питање о уређењу вароши што свестраније проучи и да из средине нашег Удружења, потекне мотивисан предлог прописа за грађевинско уређење вароши, намера ми је да упознам чланове нашег Удружења са закључцима, који су донети на поменутом скупу Немачког Удружења за неговање здравља, а за тим да предложим, да се изабере нарочити Одбор, који ће што потпуније проучити питање о уређењу вароши и израдити пројект за грађевинску уредбу.

Поменуто Удружење за неговање здравља, имало је за референта грађевинског саветника, 5ђђеп-а, из Келна, и председника општине Кпсмет-а, из Вормса.

Ти су референти дошли до оваквих закључака:

„За подизање здравих вароши или нових делова, варошких, као и за поправку здравствених односа у постојећим деловима варошким, потребно је:

Т. Да се изради такав план за регулисање варошти, који ће одговарати здравственим захтевима. С тога треба донети нарочите законе за регулисање вароши и давање регулационих линија, у којима ће се узети у обзир сви здравствени захтеви.

П. Законом утврдити процедуру, за измену оближа, ц граница оних празних плацева, који би сметали извршењу регулационог плана,

Ш. Законом утврдити процедуру. за спајање празних плацева у један већи комплекс, те да се може извршити угоднија подела на улице и плацеве.

ТУ. Осизурати право експроприсања и за општинске потребе.

У. У прописима за грађевинско уређење градити разлику у прописима, за средилмте варошко, од прописа, за крајње делове и за предграђа“.

18