Srpski tehnički list

4

Примена ветрењача за произвођење електрицитета

Ссеше СтуП у свеци од 9. Јуна т.г. доноси саопштењео опитима чињеним професором Га, Соџт у Аскову о употреби ветрењача за произвођење електрицитета и надамо се, да неће бити без интереса да то саопштење предако и нашим читаоцима.

Циљ општа била је, да се одреди најбољи тип ветрењаче а најбоља диспозиција за станицу електричних генератора.

Најбољим ваздушним мотором за кретање динамо машина показао се тип са четири крила. Величина рада ветра на такој ветрењачи сразмерна је површини крила 5 и трећем степену брзине ветра и дата је у коњским снагама овим обрасцем:

М 54 1. 5 х Ма

5-и У су мерене метрима

За површину крила од 12 ш2 имали би за:

Мрув== 4, 6 8 и 10 метара 7,8 2мтана о коњских снага на осовини

== О, 1лб 4.205 8,5 ефективних коњских снага

При овакој инсталацији потребна је резервна машина, Петролеумски мотор најбоље одговара за важније и веће инсталације. а за мање може се употребити и коњско коло (гепл). Особени резервни мотори много су економнији него акумулатори, који би морали бити врло велики и моћни па да задовоље потребу у свима случајевима, кад ветрово коло не ради.

У Аскову опитима, који су трајали више од две

У

године, показало се да за једну електричну инсталацију, која је снабдевала струјом 450 лампи сијалица, неколико лучних лампи и неколико малих мотора, трошкови за инсталацију и петролеумски резервни мотор износе: 4125 дин. за ветрењачу, 4125 дин. за петрол. мотор, 6900 динара, акумулатори, 1250 дин. динамомашине, а остатак 5425 дин. од целокупне суме 21825 дин. утрошен је на трансмисије, фундирање, канализацију и справе за распоређивање електрицитета. Годишњи трошкови за експлоатацију били су:

Надзор ветрењаче дин. 215:

“ резервног мотора (30 дана) 170 Петролеум 279 Масло за мазање 115

Овега 835 дин.

Приходи пак износили су 3500 динара, тако да је експлоатација давала око 12 процента годишње прихода на уложени капитал. Трошкови за неку пољопривредну електричну инсталацију изнели би највише до 5000 дин. Корист од таких инсталација мимо новчане добити —- показала се толико знатна, да је одмах у велилико предузето завођење сличних инсталација у великом броју у Данској.

Желети је да се оваке инсталације примењују у скоро и што више и код нас, како у пољопривреди

тако и у индустрији. К.С.

побвр-—-оу-е Нови услови за лицитације.

Пошто се показало да се са прописима услова за лицитације, који су били до сада у снази у министарству грађевина, не може и даље успешно пословати, израђен је један нов нацрт 3. услове којим сеу много попуњавају запажене празнине.

Нови услови гласиће:

Општи Уелови понкоји мане ос пиун аи лама АН 00. ЗНА Парана Ба ДОРЦЦИ А НЕ 1 о држати лицитација, засјизраду лас етен иза ан ае снесе на

по решењу Г. Министра Грађевина од _________

(Важност лицитације.) !. За предузимача, који се израде ове грабевине прими, важи лицитација чим ове услове и протокол лицитације потпише, а за ______ тек кад министар грађевина лицитацију одобри,

(Каација,) 2. Сваки лицитант пре лицитације полаже 'каудију ју сала и Ла а , било у готовом новцу, било у државним артијама од вредности, или у артијама, за које држава јемчи, или које се по особеним законима узимају у кауцију. Остатак кауције У ава ннтаскиоае задржава се сразмерно при појединим исплатама.

Положена и при исплатама задржате суме образују грађевинску кауцију.

(Обавезе предувимачеве) 2. Предузимач се обавезује да ће, по саопштеном одобрењу лицитације, од дана, кад се у посао уведе, па за... радних дана, грађевину у свему по плану, предрачуну и техничким условима, који су на лицитацији изложени били и које је он потписао, и по овим условима, свршити и чисто израђену предати.

4, Ако се предузимач при изради грађевине не придржава техничких услова, то надзорни инжењер, или, по жалби предузимачевој противу надзорног инжењера, техничка комисија одређена од.________ има право да поруши и уништи сав израђени посао, при ком је рђав материјал употребљен, или није израђен по техничким условима. Противу овога може се предузимач жалити министру грађевина и његово је решење за предузимача обавезно.

Рушење се врши о трошку предузимачевом или плаћа из зараде предузимачеве.

5, Употребљени материјал мора бити добре каквоће. онако као што се техничким условима тражи.

Ако материјал не одговара условима то ће надзорни инжењер наредити предузимачу да тај материјал