Srpski tehnički list

х

као одбачени уклони у року од 24 сата са места граћења. По жалби предузимачевој поступа се онако, као што је изложено у т. 4. ових услова.

Уклањање одбаченог материјала бива о трошку предузимачевом и плаћа се из зараде предузимачеве,

6. Предузимач је дужан да на грађевини има увек довољан број радениха и материјала, како ће грађевину на уговорено време довршити моћи. Ако то не би било и техничка комисија одређена од ...______ по достави надзорног инжењера нађе, да предузимач не ради са довољно снаге и материјала, да би грађевину на време довршити могао, онда се по решењу министра грађевина посао од предузимача одузима, и другом у израду уступа на начин, који министар грађевина одреди.

Вишак коштања за довршење грађевине наплаћује се из предузимачеве кауције.

7. Кад се при изради грађевине покаже да треба у плану што изменити, или што више израдити, но што је предвиђено, онда је предузимач дужан то да учини, чим министар грађевина буде то наредио.

За послове који су погодбом предвиђени, плаћа ве по погодбеној · цени, а за нове послове по новим ценама, које се утврђују споразумно са предузимачем. Ако се до споразума доћи не може извршиће се тај посао у режији или дати другом предузимачу у рад.

8. Више или мање израђеног посла не сме бити без писмене наредбе надзорног инжењера, за. које наредбе мора постојати претходно одобрење министра грађевина.

Само у случајевима преке потребе може, по пи сменој наредби надзорног инжињера, предузимач израдити више посла, но за тај посао надзорни инжењер има да изради накнадно одобрење министра грађевина. 9. Ако предузимач грађевину на уговорено време не сврши, а министар грађевина не нађе за потребно да му израду грађевине одузме, или рок за довршење продужи, то ће предузимач за сваки дан задоцњења платити по динара, која се сума при колаудовању уноси у рачун мањка.

10. Предузимач је обавезан обезбедити саобраћај ако би израдом грађевине био прекинут, изузимајући да је предрачуном друкчије предвиђено.

Опасна места за пролазнике морају бити ограЊена и ноћу осветљена о трошку предузимачевом.

11. Члановима хомисије, одређеним по тач. 4 и 5 ових услова, по жалби предузимачевој, плаћа се дијурна по закону из зараде предузимачеве, ако се утврди да предузимач није био у праву.

12. Предузимач не може израду ове грађезине на другог пренети без предходног одобрења министра грађевина.

Права предувимачева. 13. При саопштењу одобрене лицитације предузимач добија бесплатно оверене преписе и копије плана, предрачуна, техничких и ових услова, и других докумената која је при лицитацији потписао. Ако би нека од тих докумената била штампана, то ће их прдузимач добити, пошто за њих прописну таксу положи,

би.

14. Зарада ће се предузимачу платити у __ једнаких рокова, по стварно израђеном послу.

Последњи рок плаћа се кад грађевина буде готова, колаудована и окончани рачун одобрен од министра грађевина.

У току рада одобрени накнадни радови — више израђени послови по одбитку мање израђених послова —- плаћају се као и накнадни,.

15. Елементарне непогоде дају предузимачу право само на продужење рока. То продужење рока одређује министар грађевина, и та је одрецба за предизимача обавезна. Под елементарном непогодом разуме се само ватра, земљотрес и бујна поплава.

16. Више израђечи послови, као и дуготрајне кише и велики снегови дају предузимачу право на продужења рока. Колико је продужење тога рока одредиће министар грађевина, шта је за предузимача обавезно.

17. У случају предузимачеве. смрти обавеза о довршењу грађевине пада сама по себи, но министар грађевина може примити понуду његових наследника или њихових старалаца за довршење грађевине под истом погодбом, и условима.

18, Ако би предузииач пао под стечај то се уговор раскида, но министар грађевина може примити понуду његових поверилаца, да исти предузимач граћевину доврши, под истом погодбом и условима.

Стручно лице. 19. Предузимач је дужан, ако сам стручњак није, да има једно стручно лице, које министар грађевина као такво призна, да рад на грађевини руководи, и које га пуноважно заступа у техничким питањима,

Но и ако је предузимач стручњак, то за време, док се на грађевини не бави, мора имати једно такво стручно лице.

Надворни инжењер. 20. Предузимач, је дужан да се повинује наредбама и упутима надзорнога инжењера и у свако доба мора му ставити бесплатно на расположење довољан број раденика и алата ради давања линије, контролисања набављеног материјала и израђеног посла.

Надзорни инжењер има права уклонити са граћевине, који то својом непослушности, неспособности изи несавсности заслужују.

21. Надзорни инжењер води о раду дневник и грађевинску књигу, на основу ко,их се саставља обрачун са предузимачем. Сваку страну тих књига потписује надзорни инжењер и цредузимач.

Тачне и истините податке за вођење дневниса дужан је предузимач сваког дака подносити надзорном инжењеру.

Податке за грађевинску књигу прикупљају на месту рада узајамно надзорни инжењер и предузимач, тако да доцније, односно мера и количина, не може бити никаква спора, а ово важи нарочито за онв делове грађевине, који се по извршеном раду више не виде.

22. Кад између предузимача и надзорног инжињера дође до неспоразума, то предузимач своју жалбу предаје надзорном инжењеру, који је одмах са својим извештајем шаље вишој својој власти, која има да донесе решење. Ако пведузимач није задовољан са тим