Srpski tehnički list

стања у коме се пруга налази, због влаге а може бити и због топлоте, треба рачунати највећи вучни напон

3

који би одговарао повећаном успону за 3 до 4 мили-

метра по метру. Тиме се објашњује да локомотиве, којима се, изгледа, нема шта замерити кад врше вучу на отвореној прузи, показују много лошији резултат у 20 километара тунелу, који је влажан и загрејан.

Мисао, да се пробије тунел кроз Симплонски масив, давнашња је. Први пројекат датира из 1853. године. Директна пруга између Париза и Милана, преко Симплона, најприродније је решење било; успонви приступних железница благи су, а положај брдовитог масива није висок релативно узевши; преко Симплонског седла прелазио је Алпе пут јаког саобраћаја; Наполеон је разумео сав његов значај кад је 1800. —1806. године наредио да се изради пут за колски саобраћај између Брига и Домодосола, са прелазом преко Симплонског

ју =

седла. Тај пут је дугачак 665 километара има највишу тачку на 2009 метара, а лежао је у правцу којим су се дуго времена најрадије служиле војске, кад су прелазиле Алпе.

Поред свих техничких повољних погодаба Симлонски тунел тек је четврти по реду од извршених трансалпијских тунела, али овом запостављању узрок су тешкоће политичке и финансијске природе.

Симплонски тунел нема преимућство тунела кроз Свети Готхард, да по читавој својој дужини лежи на швајцарском земљишту, а сем тога он није имао ни да задовољи неодложне потребе обе заинтересоване суседне државе. Нарочито што се тиче Швајцарске, нова пруга непосредно је интересовала само два кантона. њена, и због тога се прва друштва, која су се образовала у циљу да пробију Симпленски тунел, остала без материјалне држгвне помоћи, те су због тога показала неуспех у своме предузећу. (Продужиће се) Н. М.

ФАБРИКАЦИЈА И УПОТРЕБА КАЗЕИНА.

— Индустријска хемија —

Казешн намењен за фабрикацију токарских предмета. Галалит спремљен као што смо горе рекли, употребљује се за Фабрикацију токарских предмета имитујући рог, ћилибар, слонову кост, корал, малахит и природан абонос.

Зећбпјеја је први добио, једно слично тело, и по изгледу анолого целулоидину или костима, загревајући млеко на 60,% додајући боракс, и загревајући и даље на. 909.

Казеин се сталожи баријум хлоратом: испере се и пресује, затим се од њега направе плоче, измрви се ва содом или каквим дгугим растварачем казеина; најзад се пресује у загрејаним калупима. М. Сошоп каже да мешајући казеин са тринаест пута већом количином раствора соде у којој је тежина Ма 20 25%/, од тежине сувог казеина, добија се мутан раствор. Кад размера, соде достигне 149/, раствор се може одвојити од прљавог и беличастог талога, добијени продукат се размекша у води и трошан је.

М. М. бршејег и Кипзеће су избегли то таложећи казвин ацетатом олова и додајући Формол сувом казеину. 1898 ме они су патентовали свој проналазак под именом лактоформ.

1892. СаПепдег је патентовао нову материју до-

бијену из млека, лактит. Она личи на целулоид и.

може га заменити, нарочито за Фабрикацију дугмета, дршки за штапове и кишобране, чешљеве и друге ствари, и стоји на место ебонита. Казеин сталожен вириштем, киселином, алкалијом и каквом сољу, опере се, затим са мало воде загреје до 409. Метне ве најзад у муљалицу загрејану до исте температуре и дода се ситног боракса. Повле три четвртине часа маса је као гума или као желатин; нресује се и затим суши. Џри муљању може се додати материја које боје.

У немачком патенту п“ 10518, М. Зећгешеја показује поступак при препаровању пластичне масе помоћу казеина. Он загрева млеко са кога је скинута,

павлака од прилике до 60", додаје боракс (200 ст. на.

100 16); затим пошто температура епадпе на 200, раствара у материји, хлоратубаријума или каквој другој воли која је у стању да одвоји казеин. Кад се талог добије, скупи се, осуши, изгњечи са сирћетном киселином или содом. Продукат се осуши на ситу изгњечи са прахом који боји или оксидом цинка, затим се у калупима изложи одређеном притиску. Добивене плоче се иситне и осуше у струји топлог ваздуха. Суви иситњен продукат у врло витан и Фин прах, поново се скупи у масу додатком мале количине каквог растварача казеина који служи да се маса улепи; после неколико часова маса је пластична и довољно сува да јој се може дати какав се хоће облик.

Патент 19 817 607 (1902) показује други начин Фабрикације продукта аналогог целулоиду. Принцип ове методе је у томе, што казеин може играти улогу киселине и ступати у комбинацију са базама градећи казеинате и казеате. Од тих комбинадија ву, казеинат поталше, соде и амонијака једини растворљиви у води; сви су остали нерастворљиви и могу се лако добити, двогубом декомпозицијом. Према резултату који се хоће да добије, изабраће се онај који је најбољи : на пример да.се добије бео продукат, морају се узети казеинати цинка и магнезиуми.

Ево како се ради. На једној страни, раствори се у каустичној соди казеин, затим се течност Филтрира да се одвоје растворене материје од нерастворених и и нечистоћа. На другој страни раствори се во оне базе које хоћемо да добијемо казвинат, и филтрира се.

Раствори се помешају; добије се талог који се