Srpski tehnički list

— 125 --

лама као и на самим ослонцима остављају се по неколико саставака неиспуњених цементом, вамо се у доњи крај саставака мећу оловни листови ширнне 5 ет, а дебљине као и саставак. У горњем крају се камење углављује растовим клинчићима.

Кад је завршен први прстен, то се идући од темена ка ослонцима испуне празна места у прстену, која су била остала онде где су намештени били привремени ослонци за поједине партије свода, и за овим ве отпочне на исти начин извођење и другог претена идући у појединим партијама од ослонаца ка темену. Отворена места у овоме претену затварају се на повлетку испуњујући и у исто време празн) саставке првог прстена. Под теретом појединих партија свода рогови су се већ деформисали и празни саставци су се у горњем крају раширили. Кад се они сад добро испуне малтером не може бити доднијег отварања и пуцања саставака.

Кад су два прва прстена са свим готови, то се за њима на исти начин изводе и даљи прстенови, ако их има.

Ако је свод по дебљини састављен само из једног прстена, то се он изводи исто тако у одељеним партијама и саставци над подуџирачима скела испуне гошто је свод на свима местима заклопљен.

Да покажемо овде главне димензије и коштање та три моста, који се могу сматрати као најбољи преставници савременог грађења камених мостова. " Савђејећ Апбоше ће Бауаџт

66,4 89,, 1285 целокупна дужина 41,2 5046 61,5 распон главпог лука

146 15,9 97 ,во стрела до дна темеља 1,25 1,50 1,65 јачина свода у темену Оли дз Теви 5,8 8,9, „ „ темељу 225 2,28 24» +, ослонцима б,ав та Ала пп Ат ширина моста међу оградом 2 8 3 број прстенова, 50 50 82 број дана за свођање целог свода 59 та. 18 топ. 20,7—16,7 тло. слегање скела у темену под првим прстеном 2 залп. _ бе (тла. слегање свода у темену после доврш. 165 600 179200 888000 коштање укупно 897 380 606 – на 1 го хориз. | повр. 2528 2006 3142 8 на 1 уздуж. 1. ; моста, 60 дана 92 185 време од довршења до укла-

њања скела

Ови бројеви јасно текоре о доброме успеху по-

сотигнутом новијим чачином извођења великих сводова,

јер су слегања довршено" свода кад се скеле попусте готово ишчезавајућа.

На тим објектима ноје се могло лулом наћи ни најмањег трага од пукотина у саставцима свода. И при највећој пажњи при вођењу и при знатним трош-

ковима за скеле нису се раније могли постићи оваки ресултати већ су слегања свода при пуштању скела била знатна и често долазила и до триестину сантиметара. Пуцање свода и отварање саставака биле су обичне појаве при ранијем грађењу камених мостова,

(Наставиће се) Ћи 6.

Узроци пукопшкама на бисоким Ошињацима.

На једном 35 метара високом димњаку показали су се на соклу, а на разним местима вертикалне пукотине пре него што је димњак употребљаван, а по употреби пукотине су се пеле до на 10 м. висине и достигле ширину од 3 милиметра, те. се сопственик питао од чега то долази.

(тручњаци, које је та ствар интересовала, дали су разна мишљења. Из тих разних мишљења прибележени су ови важнији узроци пукотинама високих димњака.

1. Пошто су се пукотинице појавиле пре употребе постоји основана сумња, да су темељи лоше положени и извршени.

2 Неједнако слегање димњака може да долази и отуд, што је у темељима израђен само један у место два канала, јерје у том случају оптерећење неједнако. Ово се може избећи, ако се и с друге стране остави онолика шупљина колико захтева сам канал и тиме успостави равнотежа.

3. Димњак који има да спроводи дим и га-

сове високе температуре, треба да има изнутра изолујућу облогу, која је неопходно потребна, те да се постигне равномерније истезање димњакових зидова с поља и изнутра.

4. Дешава се, није извршено у рационалној вези, те је због тога недостатка већ били потпуно солидно израђени и остали неповређени.

да зидање од радијалних цигала

многи димњак пао, и ако су темељи

5. Пукотинице се појављују често на димњацима који су употребљени пре него што се зидање довољно осушило, а то није никакво чудо јер се овде збиља појављује у најјачој мери неједнако истезање унутарње и спољне површине. Зато треба димњак постепено загревати у сваком случају, а нарочито ако зидање није довољно осушено.

6. Зид за изоловање треба да је само 15 сантиметара дебео, и да између њега и димњачког зида остане слободан простор од 5 сантиметара, па да се

постигне повољан успех. Вила)