Srpski tehnički list

' __— 186—

Обећани законски пројекат са осталим прило-.

зима Удружење је добило тек 29. маја 1907, год»не, и ако је Управа више пута, а нарочито писмом од 28. јан. тражила законске пројекте како о,уређењу Министарства Грађевина, тако и о путовима,

Поред проучавања законског пројекта о урећењу Министарства Грађевина, дискусије о правцу и сарадништву листа и дискусије о екскурзије на месним скуповима су иначе свршавани редовни послова.

Ова година по броју нових чланова долази међу прве, јер се које редовних. које помажућих. уписало 30 чланова, тако да Удружење на крају ове годане има 165 редозних и 8 помажућих, што чини свега 173 члана. Овако знатан прираштај чланова у овој години свакако је знак, да је нови правац листа изазвао веће интересовање инжењера за наше Удружење. —- Тако од пријављених примљени су за редовне чланове:

Г. Г, Јован Обрадовић, Андра Станић, ]. Петрсвић, К. Савић, Др. Милутин Миланковић, Јован, Николић, Дим. Пачу, Весел. Лучић, Вл. Вишек, Вл. Игњатовић, Ђ. Миловановић, Д. Мирковић, И. Бала, Ми лоје Јовановић, Драг, Степановић, Св. Јовановић, Милан М. Јовановић, Петар Гачић, Гаврило Паруновић, Милош Секулић, Миливоје Соксловић, Светозар Станковић, Бож. Глумац, Бож. Јовановић, Тих. Ђурђевић, Мл. Ђуровић, Мил. Смиљанић, а

за помажућа: г;г. Дим. Младеновић, Васа Тешић, Никола Викторовић. |

Поред редовних и помажућих чланова Удружење је добило за члана утемељача пок. Косту Живковића кога су уписали његови пријатељи и поштоваоци.

Смрћу пок. Мите Станковића Удружење је изгубило једног свога редсвног члана.

Огдница месног скупа било је 25. Учешће чла- |

нова на тим скуповкма било је доста слабо. Просечни број присутних чланова на месним скуповима био је15 шточини бр део свих чланова који скоро стално живе у Бесграду.

Слабо интересовање београдских чланова огледа се и у томе, што се у току целе године нико није пријавио Удружењу са каквим стручним рефератом о којем важнијем техничком послу и ако су сад на дневном реду толики велики технички послови. Изузетак у овом погледу чине само неколицина њих, који су своје радове штампали у листу. |

У таквим приликама, управном одбору, половина чланова стално били заузети радом на листу, било је тешко развити већу делатнсст, тим пре што су преко целе године по два три члана управног одбора скоро стагно били ван Београда,

У току године у управном одбору учињене су ове измене; на место г. г. Миленка Турудића, Јована Станојевића и Јована Смедеревца, која су дали оставке на чланство у управром одбору,'на месним скуповима Удружења изабрани су г. г. Милош Стефановић, Милоје Јовановић и Јован Аврамовић.

Поред ова 3 нова члана у управном одбору сада би требало бирати и заменике г.г. М. Валенти п.пред-

чији су

седнику, ]. Аврамовићу и М. Стефановићу члановима

управног одбора, те би у идућој години од чланова, који су на главном скупу изабрани, рица, а остала четворица били би накнадно изабрани.

С тога, а нарочито. с погледом на слаб

било само пето-

одзив

београдских чланова за рад у Удружењу — управном

је одбору част да главном скупу поднесе оставку. Маја 1907. г.

у Београду Управни одбор

Извештај ХМН главном скупу о књижници Удру жења Српских Инжењера и Архитекта.

Господо,

Приликом конституисања садањег Управног одбора изабран је за књижничара г. Петар Ј. Поповић архитекта и члан Управног одбора, ну како се г.Поповић задржавао на послу у Крушевцу, то је доцније место њега изабран г. Милош П. Стефановић инжењер. А када ни г. Стефановић због честога путовања није могао примити књижницу, то је најзад почетком ове године потписани примио књижницу од г. Турудића целу, онакву каква је а не у појединостима.

И поред све добре воље, да се књижница поново среди, израде нови каталози и комплетују и повежу поједине раније године Српског Техничког Листа, није се могло успети, јер то нису допуштали ни послови око листа, ни службени па ни сопствени послови, с тога је књижница остала у истоме стању, у каквоме је била и прошле године.

У току ове године књижници је приновљено ова три дела:

1., Специјални услови за трговину дрвеном грађом на Бечкој берзи. Превео Ј. Б.

2. Годишњак општине града Београда за 1905. годину. И

3. Упуство за превоз железницом живе животиње и меса од Овет. Ж. Михајловића.

Ове три књиге добило је Уредништво на приказ.

Сем овога у књижницу ће ући и страни листови, које је Удружење држало у 1906. години, али на жалост нема свих бројева тих листова, те им је и вредност ништавна.

За набавку нових дела. није Удружење у току прошле године утрошило ни једне паре; јер за то није имало ни одобренога кредита ни могућности.

Најважније што има да се уради у књижнипи то је, да се Српски Технички Лист од почетка излажења, комплетује и повеже, јер је заиста жалосно, да Удружење нема све бројеве свога издања и свога органа.

Пошто су сада поступци око издавања Орп. Техничког Листа у главноме сређени, то има изгледа да ће. нова Управа бити у могућности, да поклони више пажње књижници Удружења, јер је заиста крајња потреба, да се књижница преуреди и среди.

30. маја 1907. г.

Београд Члан Управног Одбора

Инж. ,7. А. Димић.