Srpski tehnički list

— 188 —

18. Клем,. Букавец.

19. Лука Ивковић,

20. Љуб. Ст. јокановић. 21. Милан Гребенаровић. 22. Милан М. Јовановић. 23. Милан Јоксимовић.

24. Миленко Турудић.

25. Милорад К. Поповић. 26. Миливоје Н. Јовановић, 27. Милоје Јовановић.

28. Милош [!. Отефановић. 29. Михаило ]. Валента. 30. Михаило Вукићевић. 31, Михаило В. Илић.

82. Н. Манојловић.

33 (4. А. Димић,

34. Петар Караџић.

352 етар 7: попошћ. 36. Свет. Теодосијевић. 37. Чед. Гагић,

Сем именоване господе имамо још радова одгг Милојка Требињца, инжењера Светозара Јовановића, Јована П. Зрнића, Живојина Димитријевића, јована Т, Николића,»Миленка Турудића, А. Градиштанца и других, које, не можемо за сада да штампамо због оскудице материјалних сргстава. јер све те радове треба штампати у стручном додатку и са сликама.

Сматрамо за пријатну дужност, да свима нашим сарадницима искрезо захвалимо на њиховој помоћи на нашем заједничком послу, и да их замолимо, да лист и у будуће помажу својим радовима, јер од тега зависи успех листа. |

Исто тако сматрамо за дужност, да захвалимо и Господину Министру Грађевина, који је одсбрио, да се извесне ствари и радови из Министарства Грађевина, "Железниче Дирекције и Поштанско-Телеграфског одељења могу саопштавати у Српском: Техничком Листу. Истина је, да су се појединци, на нашу штету, користили тим одобрењем и пунили саопштењима ступце дневних и политичких листова, обипазећи наш лист, за који је у ствари дато одобрење, али који не може да плати хонораре за та саопштења.

У исто време нека је хвала Господину Министру

на пажњи према нашем листу, јер је одобрио да Министарство Грађевина за све грађевинске одељке претплати 25 примергка. - Кад је лист почео излазити, ми смо га послали свима уредништвима српских листова, па када ни после шестога броја нисмо добили замену, тада смо обуставили даље шиљање. Тек од нове године добијамо у замену Трговински Гласник, од Ускрса Самоуправу, а Тимочанина и Подринске Новине од почетка њиховог излажења. Оиђколик добијамо од појаве нашег листа а Мостарски Народ од његова почетка. Као што се види, домаћа штампа није нам никакву пажњу поклснила, и ако то заслужујемо својим писањем.

Од страних листова добијамо у замену: У1е5|1 Нетафајић Јааџшта 1 Агћекфа, СОписание на Блгарското

Инженерно и Архитектско Дружество и њихов Седмичен Лист. За чудо је, да Чеси лримају наш али нити шаљу претплату ни замену.

Прве бројеве листа штампали смо према прикупљеним адресама у 1100 примерака. Разуме се, да смо тај број смањивали према враћању. Ове године штампамо лист у 850 примерака. Бивало је изузетних случајева, да смо неке бројеве штампали по 50, 100 па и 150 примерака више но обично. Тај сувишак слали смо личностима угледним и од утицаја, када смо сматрали, да их је потребно за извесно питање или предмет заинтересовати. Да ли смо иу колико у томе успели ми не можемо ценити, можда ће се корисан утицај тек десцније јавити.

Као што вам је познато, Господо, наш лист је подељен на редован недељни број и стручан додатак. Уредкштво се труди, да тај редовни недељни број издаје тачно и са одговарајућом садржином, да задовољи већи број својих претплатника и читалаца и да одговори задатку истакнутоме у своме програму. Стручни додатак издаје уредништво према финансијским срествима ги могућности, па и ако је до сада у овој години изашло само четири табака, уредништво се ипак нада, да ће овај додатак до краја године бити такав, да ни по запремини ни по садржини неће уступати досадањим издањима.

Најзад, Господо, да Вам изнесемо и финансијске податке о листу. .

У 1096. години било је претплатника:

из Београда 440 „ унутрашњости 510 „ иностранства 24

Свега 974.

У 1907. години — дакле сада имамо претплатника:

из Београда 312 „ унутрашњости 399 „ иностранства 23

"Свега 734.

Од овога броја треба одбити 173 — колико Удружење има чланова, који добијају лист бесплатно и око 20 примерака, које дајемо у замену и извесним сарадмицима, којима је то јадини хонорар, ако се у опште може тако назвати. 5

За штампање листа, уређивање, коректуру, администрацију, поштарину, клишеје и друге ситнице утрошено је до краја месеца маја ове године 6826,85 динара. А та сума добивена је:

1... Од претплатника за 1906-и

1907. год. и огласа 4368. дин. 2., Помоћ од Удружења 680.3., Позајмица од Удружења 1778.85

Свега динара 6826,85 И ако игледа на први поглед да смо у дефициту ипак није тако, јер има претплате на дугу и то: 1., Претпгате за 1906. год. дин. 2980.—– 2., Претплате за 1907. г. (1 полгоће) „ 4760.3. За огласе око - 600.Свега д'нара 8340.—